Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Diabetes vaikuttaa elämänlaatuun jo ennen sairauden puhkeamista

Diabetes vaikuttaa elämänlaatuun jo ennen sairauden puhkeamista

Kuinka diabetes vaikuttaa elämänlaatuun jo ennen sairauden puhkeamista?

Aikuisiän diabeteksen on todettu vaikuttavan henkilön terveyteen liittyvään elämänlaatuun. Uusi väitöstutkimus osoittaa, että elämänlaatu on kuitenkin usein heikentynyt jo ennen sairauden puhkeamista.

Uudessa Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatutkimuksessa havaittiin, että diabeteksen esiasteet ovat yhteydessä heikentyneeseen elämänlaatuun. Erityisesti heikentynyt sokerinsietokyky vaikuttaa elämänlaatuun heikentävästi.

Tutkimuksessa käytetyt mittarit huomioivat, miten arvokkaana henkilöt pitivät erilaisia terveydentiloja. Myös yksittäisten riskitekijöiden ja diabeteksen kokonaisriskin yhteyttä elämänlaatuun tarkasteltiin.

Miksi tällä tutkimustuloksella on merkitystä?

Diabeteksen hoidossa korostuu lääkehoidon ohella elämäntapojen muutokset. Diabetestä voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa tehokkaasti ruokavalion, liikunnan ja muiden elintapojen muutoksilla.

Uudet löydökset painottavat elämäntapojen muuttamisen etuja. Tämä on tärkeää diabeteksen ja sen esiasteiden ennaltaehkäisyn kannalta.

Konkreettiset tutkimustulokset tuovat nyt esille elintapojen muuttamisen etuja ja luovat uskoa siihen, että omien syömis- ja liikkumistapojen muuttaminen todella kannattaa! 🙂

Diabetes on yleinen sairaus

2 tyypin diabetes on ehkäistävissä oleva yleinen kansansairaus. Noin 400 000 suomalaisella on diagnosoitu tyypin 2 diabetes ja tämän lisäksi arviolta 100 000 sairastaa tautia tietämättään. Keski-ikäisistä suomalaisista noin joka kolmannella on diabeteksen esiaste tai aiemmin havaitsematon aikuisiän diabetes.

Diabeteksen esiasteet tarkoittavat kohonnutta paastoverensokeria ja heikentynyttä sokerinsietokykyä, ja niitä on vaikea havaita ilman verensokeriarvojen mittaamista ja sokerirasituskoetta, koska tiloihin ei liity juurikaan oireita.

Elämänlaatua heikentäviä tekijöitä ovat muun muassa lihavuus ja metaboliset ongelmat. Tutkimus osoitti, että näillä tekijöillä on kasaantuessaan merkitystä elämänlaatuun jo ennen diabeteksen puhkeamista.

Tutkimus viittaa siihen, että henkilön elämänlaatua voisi parantaa sairauden riskitekijöihin ja diabeteksen kokonaisriskiin puuttumalla.

Miten testaan terveydentilani?

Omaa terveyttä voi arvioida ja testata monella tavalla. Suosituin elimistön terveydentilasta kertova tutkimuspakettimme, Puhti-laboratoriopaketti, antaa monipuolisesti tietoa kehon terveydentilasta. Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita terveydentilasta kertovia mittareita.

Tutkimukseen pääsee ilman lääkärin lähetettä ja laboratoriokokeen otto käy parissa minuutissa. Verikokeen jälkeen saat testitulokset raportille, josta näet selkeästi, ovatko arvosi viitearvojen sisällä.

Mikäli kaipaat lääkärin apua tutkimusten jälkeen (esimerkiksi epäilet sairautta) voit varata erikseen puhelinajan lääkärin etäkonsultaatioon suoraan tulosraportilta!

Tilaa tutkimus tästä: https://www.puhti.fi/tuote/puhti-terveystarkastus/ 

Lähteet

Itä-Suomen yliopisto. Tyypin 2 diabetes heikentää elämänlaatua jo kehittyessään. 10.2.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00