Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Ientulehdus – Oireet, hoito ja ennaltaehkäisy
Ientulehdus oireet, ehkäisy ja hoito

Ientulehdus – Oireet, hoito ja ennaltaehkäisy

Hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa hampaiden kiinnityskudosten vaurioitumiseen eli parodontiittiin.

Sisällysluettelo

Mikä on ientulehdus (gingiviitti)?

Ientulehdus on suun sairaus, joka johtuu bakteeriplakin eli hammaskiven kerääntymisestä ienrajaan ja hammasväleihin. Ientulehduksessa hammasta ympäröivä ien tulehtuu.

Mistä ientulehdus johtuu?

Useimmiten ientulehdus johtuu hampaiden riittämättömästä puhdistuksesta.

Ientulehduksen ennaltaehkäisy

Ientulehdusta hoidetaan ja estetään pitämällä hampaiden pinnat puhtaana bakteeriplakista. Hampaat harjataan huolellisesti kaksi kertaa päivässä. Hammasvälit puhdistetaan päivittäin. Jos ikenet vuotavat harjatessa verta, tulee alue puhdistaa normaalia useammin ja huolellisemmin parin päivän ajan. Makeisten ja makeiden juomien runsasta käyttöä vältetään. Hammastarkastuksessa tai suuhygienistillä tulee käydä säännöllisesti.

Ientulehduksen oireet

Ientulehduksen oireita ovat yleensä ikenen punoitus, arkuus ja kipu, veren vuotaminen ikenestä esimerkiksi hampaita harjatessa, paha maku suussa ja pahanhajuinen hengitys.

Ientulehduksen hoito

Ientulehdus tulee hoitaa asianmukaisesti. Edennyt ientulehdus vaatii tilanteesta riippuen käynnin suuhygienistin tai hammaslääkärin luona. Käynnillä puhdistetaan ikenet ja poistetaan hammaskivi. Pitkälle edenneen ientulehduksen hoito vaatii hammaslääkärin tai erikoishammaslääkärin suorittaman puhdistuksen. Syvällä hampaan juuressa oleva ientulehdus voi vaatia ienleikkauksen.

Hoitamaton ientulehdus

Hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa hampaiden kiinnityskudosten vaurioitumiseen eli parodontiittiin. Tämän seurauksena hammas alkaa heilua ja se voi jopa irrota. Hoitamaton ientulehdus lisää muun muassa sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

Lue myös: 10 syytä pitää huolta hampaista – Suun hyvinvointi osana kokonaisterveyttä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00