Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Verikokeeseen valmistautuminen – Ohjeita ennen näytteenottoa
Verikokeeseen valmistautuminen

Verikokeeseen valmistautuminen – Ohjeita ennen näytteenottoa

Verikokeeseen valmistautuminen voi edellyttää esimerkiksi paastoa tai joidenkin lääkkeiden pois jättämistä. Lääkityksen väliin jättämisestä täytyy keskustella lääkärin kanssa.

Ennen verikoetta

 • Käy näytteenotossa vain terveenä.
 • Alkoholin nauttimista ja tupakointia vältetään jo näytteenottoa edeltävänä päivänä.
 • Suuri osa Puhdin testipaketeista ei vaadi paastoa.
 • Tietyt tutkimukset kuitenkin vaativat paaston. Tunnistat paastoa vaativat tutkimukset pienestä f-kirjaimesta. Paastonäytteenottoa varten tulee olla syömättä ja juomatta 8-12 tuntia.

Puhdin kautta saat kaikki laboratoriotutkimukset ilman lääkärin lähetettä. Tältä sivulta löydät ohjeita näytteenottoa ja esimerkiksi mahdollista paastoa varten.

Verikokeeseen on tärkeää valmistautua oikealla tavalla, jotta voidaan saada luotettavat ja käyttökelpoiset tulokset.

Huomaathan, että näytteiden analysointimenetelmät, tutkimuskoodit ja ohjeet voivat poiketa toisistaan laboratoriosta riippuen. Puhdin testien näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa.

Sisällysluettelo

Verikokeeseen valmistautuminen

Huolehdimme asiakkaidemme ja henkilökuntamme hyvinvoinnista sekä turvallisuudesta. Käy näytteenotossa vain terveenä. Puhdin verkkosivuilta tehty tilaus on voimassa vuoden, ja voit käydä näytteenotossa, kun sinulle sopii ja olet terve.

Ravinto ja nautintoaineet ennen näytteenottoa

Yleensä verikoe voidaan ottaa aterioinnista riippumatta. Ennen näytteenottoa voi syödä kevyen aterian, mutta kofeiinipitoisten juomien nauttimista on vältettävä (kahvi tai tee).

Jos tutkimus vaatii paastoa, on se mainittu tuotesivulla. Suuri osa Puhdin testipaketeista otetaan ilman paastoa.

Alkoholi ja tupakointi ennen verikoetta

Alkoholin nauttimista ja tupakointia vältetään näytteenottoa edeltävänä päivänä. Nautintoaineet voivat vaikuttaa mm. kehon hormoni- ja entsyymipitoisuuksiin, verensokeriin ja nestetasapainoon.

Fyysinen rasitus ennen verikoetta

Rankka urheilu voi vaikuttaa tuloksiin. Raskasta fyysistä rasitusta suositellaan välttämään näytteenottoa edeltävän vuorokauden aikana. Rasituksessa veren plasmatilavuus, aineenvaihdunta ja solujen läpäisevyys muuttuvat. Tämän seurauksena muun muassa glukoosin ja monien hormonien pitoisuudet muuttuvat.

Ravintolisät ennen verikoetta

Lisäravinteiden nauttimista suositellaan välttämään näytteenottoa edeltävänä päivänä, koska ne saattavat vääristää tutkimustuloksia. Rautalisä on hyvä tauottaa kaksi päivää ennen näytteenottoa rautavarastoja tarkasteltaessa.

Lääkkeet ennen verikoetta

Pääsääntöisesti lääkärin määräämät lääkkeet saa ottaa ennen näytteenottoa. Lääkityksen tauottamisesta tulee keskustella hoitavan lääkärin kanssa ennen tutkimuksia.

Jos olet testosteronikorvaushoidossa ja käytät lääkegeeliä, vältä geelin laittamista kyynärvarsiin ennen verikoetta. Geeli kyynärvarressa saattaa vääristää testosteronin näytteenoton tuloksia.

Kilpirauhaslääkitys ja TSH

Näyte otetaan ennen kilpirauhaslääkettä tai neljä tuntia lääkkeenoton jälkeen. Pitoisuus on tasaisin noin klo 10–20 välillä.

Paasto ennen verikoetta

Monet Puhdin testipaketeista otetaan ilman paastoa. Löydät tarkan tiedon tuotesivulta Puhdin verkkokaupasta ja tilauksen jälkeen saamastasi sähköpostista. Tietyt verikokeet kuitenkin vaativat paastoamista. Paastonäytteenottoa varten tulee olla syömättä ja juomatta 8–12 tuntia. Paasto ei saa ylittää 14 tuntia. Paastonäyte otetaan yleensä aamupäivällä yön yli kestäneen paaston jälkeen.

Näytteenottoa edeltävän paaston aikana ei myöskään voi juoda runsaasti vettä tai virvoitusjuomia. Alkoholi, kahvi, tee ja tupakka voivat vaikuttaa näytteenottoon, joten niitä on suositeltavaa välttää myös paaston aikana. Aamulla ennen näytteenottoa voi juoda lasillisen vettä ja ottaa tarvittavat lääkkeet (lääkitystä ei tule jättää väliin ilman lääkärin ohjeistusta).

Älä kuitenkaan paastoa, ellei tutkimuksen ohjeessa nimenomaan niin pyydetä.

Paastoa vaativat verikokeet

Jos lisäät valmiiseen testipakettiin yksittäisiä testejä, tunnistat paastoa vaativat testin lyhenteen edessä olevasta pienestä f-kirjaimesta (esimerkiksi folaatti, fS-Folaat). Jos tilauksessasi on yksikin paastoa vaativa testi, pidä paasto ennen näytteenottoa.

Paastoa vaativia tutkimuksia Puhdin valikoimissa ovat:

Seuraavat Puhdin testipaketit vaativat paaston:

Istu alas ja rauhoitu ennen näytteenottoa

Ennen näytteenottoa on suositeltavaa istua noin 15 minuuttia, jotta verenkierto ehtii tasaantua.

Miten valmistaudun seurantatestiin?

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan ja työskentelemään normaaliin tapaan testiä edeltävinä päivinä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Tiettyä vuorokaudenaikaa vaativat tutkimukset

Osa verikokeista vaatii tiettyä vuorokaudenaikaa näytteenotolle. Elimistön toiminta ja kehon hormoni- ja yhdistepitoisuus vaihtelevat vuorokaudenajan mukaan, minkä vuoksi ne pyritään ottamaan suositellun näytteenottoajan mukaisesti. Katso tarkat ohjeet tilauksen jälkeen saamastasi sähköpostiviestistä tai tuotesivuilta Puhdin verkkokaupasta. Voit varata ajan Mehiläisen laboratorioon, jos sinulla on tiettyä vuorokaudenaikaa vaativa testi tai testipaketti.

Tiettyä vuorokaudenaikaa vaativat Puhdin tutkimukset:

Raskaustesti

Sukupuolitautitestit

Klamydia ja tippuri tutkitaan virtsanäytteestä (ensivirtsa, ei alapesua ennen näytteenottoa). Ennen näytteenottoa on oltava 2 tuntia virtsaamatta.

Raudan imeytymistestin näytteenotto-ohjeet

Eturauhasen STHLM3-testin näytteenotto-ohjeet

Tutkimus ei vaadi paastoa. Testin voi tehdä mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Näytteenoton yhteydessä kerätään lisätietoja tutkimusta varten. Varaudu vastaamaan laboratoriossa seuraaviin kysymyksiin:

 1. Ikä
 2. Onko sinulle tehty prostatabiopsia eli koepalan ottoa eturauhasesta (joissa ei todettu syöpää). Milloin?
 3. Onko lähisukulaisesi (isä, veli, poika) sairastanut eturauhassyöpää?
 4. Onko sinulla käytössä lääkitys: alfareduktaasin estäjä (kauppanimeltään esim. Finasterid, Gefina, Proscar, Dutasteride, Dutester, Avodart tai Duodart)?

AMH-tutkimuksen ohjeet

Mittaus tehdään luonnollisen kuukautiskierron alkupuolella. Tutkimusta ei kannata tehdä, jos käytössä on yhdistelmäehkäisyvalmiste. Biotiinilääkitys (5 mg/vrk tai enemmän) tulee tauottaa 10 h ennen näytteenottoa. Tutkimusta ei myöskään kannata tehdä, jos imettää.

 • Minulle on ostettu tämä paketti

  Laaja Puhti-terveystarkastus (mies)

  Miteä minun täytyy ottaa huomioon verikoe aikaa varattessani ja verikokeeseen valmistautuessani?

  • Hei! Miesten laaja testipaketti ei vaadi paastoa. Näytteenotto klo 7–10 testosteronin vuoksi.

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Siirry maksamaan:: 0,00