Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Förberedelser inför ett blodprov
Förberedelser inför ett blodprov

Förberedelser inför ett blodprov

Förberedelserna inför ett blodprov kan kräva till exempel fasta eller utelämnande av vissa mediciner. Avbrytande av medicinering bör diskuteras med din läkare.

Före blodprovet:

  • Kom till provtagningen endast om du är frisk.
  • Alkoholkonsumtion och rökning bör undvikas redan dagen före provtagning.
  • De flesta av Puhtis testpaket kräver inte fasta.
  • Vissa undersökningar kräver dock fasta. Du känner igen undersökningarna som kräver fasta på den lilla bokstaven f. Du får inte äta eller dricka i 8–12 timmar före en provtagning som kräver fasta.

Via Puhti får du laboratorieundersökningar utan remiss från läkare. På den här sidan hittar du instruktioner för provtagning och till exempel eventuell fasta.
Det är viktigt att förbereda sig på rätt sätt för laboratorietestet för att få tillförlitliga och användbara resultat.
Observera att provens analysmetoder, undersökningskoder och instruktioner kan variera beroende på laboratoriet. Puhtis prov tas och analyseras i Mehiläinens laboratorier. Följ alltid provtagningslaboratoriets anvisningar.

Förberedelser inför ett blodprov

Vi tar hand om våra kunders och vår personals välbefinnande och säkerhet. Kom till provtagningen endast om du är frisk. En beställning gjord på Puhtis webbplats är giltig i ett år, och du kan gå till provtagning när det passar dig och du är frisk.

Näring och njutningsmedel före provtagning

Vanligtvis kan ett blodprov tas oavsett vad och när du har ätit. Du kan äta en lätt måltid före provtagningen, men koffeinhaltiga drycker (som kaffe eller te) bör undvikas.
Om undersökningen kräver fasta, nämns det på produktsidan. De flesta av Puhtis testpaket tas utan fasta.

Alkohol och rökning före blodprovet

Alkoholkonsumtion och rökning bör undvikas dagen före provtagning. Njutningsämnen kan påverka bl.a. kroppens hormon- och enzymnivåer, blodsockret och vätskebalansen.

Fysisk ansträngning före blodprovet

Ansträngande idrott kan påverka resultaten. Det rekommenderas att man undviker tung fysisk ansträngning under dygnet före provtagning. Under stress förändras blodets plasmavolym, metabolismen och cellernas permeabilitet. Som ett resultat förändras bland annat nivåerna av glukos och många hormoner.

Kosttillskott före blodprovet

Det rekommenderas att undvika att ta kosttillskott dagen före provtagning, eftersom de kan förvränga resultaten av undersökningen. Det är en bra idé att inte ta järntillskott två dagar före provtagning då järnnivåerna undersöks. Kreatin som används som kosttillskott kan öka kreatininnivåerna. De som tar kreatin som kosttillskott bör ta en veckas paus före provtagningen.

Läkemedel före blodprovet

Läkemedel som ordinerats av läkare får tas före provtagningen. Suspension av medicinering bör diskuteras med den behandlande läkaren före undersökningarna.
Om du får testosteronersättningsterapi och använder medicinerad gel, undvik att applicera gelen på underarmarna före blodprovet. Gelen på underarmen kan förvränga resultaten av testosteronprovtagningen.

Sköldkörtelsmedicinering och TSH

Provet tas före sköldkörtelmedicinen eller fyra timmar efter att läkemedlet tagits. Halten är som jämnast ca kl. 10–20.

Fasta före blodprovet

De flesta av Puhtis testpaket tas utan fasta. Du hittar detaljerad information på produktsidan i Puhtis webbutik. Vissa blodprov kräver dock fasta. Du får inte äta eller dricka i 8–12 timmar före en provtagning som kräver fasta. Fastan bör inte överstiga 14 timmar. Prov som kräver fasta tas vanligtvis på förmiddagen efter en natts fasta.

Det är inte heller möjligt att dricka rikligt med vatten eller läskedrycker under fastan före provtagningen. Alkohol, kaffe, te och tobak kan påverka provtagningen, så det rekommenderas att undvika dem under fasta. På morgonen innan provtagningen kan du dricka ett glas vatten och ta de nödvändiga medicinerna (medicinering bör inte hoppas över utan råd från en läkare).

Fasta ändå inte om det inte uttryckligen begärs i undersökningens instruktioner.

Blodprov som kräver fasta

Om du lägger till enskilda tester i ett färdigt testpaket, känner du igen förkortningen för test som kräver fasta på den lilla bokstaven f framför förkortningen (till exempel folat, fS-Folaat). Om din beställning har minst ett test som kräver fasta, fasta före provtagningen.

Undersökningar som kräver fasta i Puhtis utbud inkluderar:

Följande Puhti-testpaket kräver fasta:

Sätt dig ner och lugna ner dig innan provtagningen

Före provtagning rekommenderas det att man sitter i cirka 15 minuter för att blodcirkulationen ska stabiliseras.

Hur förbereder jag mig inför ett uppföljningstest?

Försök att sova, äta, dricka, motionera och arbeta som vanligt dagarna före testet. Till exempel kan intensiv stress eller sorg förändra värdena mycket.

Undersökningar som kräver en viss tid på dygnet

Vissa blodprov kräver en viss tid på dygnet för provtagning. Kroppens funktioner och nivån av hormoner och föreningar i kroppen varierar beroende på tiden på dygnet, varför de tas enligt rekommenderad provtagningstid. För detaljerade instruktioner, se e-postmeddelandet du fick efter att du gjort din beställning eller se produktsidorna i Puhtis webbutik. Du kan boka tid till Mehiläinens laboratorium om du har ett test eller testpaket som kräver en viss tid på dygnet.

Puhtis undersökningar som kräver en viss tid på dygnet:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00