Tässä artikkelissa kerromme, mitä tarkoittaa albumiinikorjattu kalsium ja mihin sen määritystä käytetään. Kerromme myös, kuinka pääset laboratoriotutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä.

Albumiinikorjattu kalsium (P-Ca-Albk)

  • Kalsium on luuston tärkein rakennusaine.
  • D-vitamiini vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen.
  • Iso osa veren kalsiumista on sitoutuneena albumiiniproteiiniin.
  • Albumiinikorjatun kalsiumin viitearvot ovat samat kuin kalsiumin tutkimuksessa.

Albumiinikorjattu kalsium

Kalsium on luustomme tärkein rakennusaine. Yli 99 prosenttia kalsiumin kokonaismäärästä on luukudoksissa. Se on välttämätön myös monissa aineenvaihdunnan reaktiossa. Lisäksi se osallistuu lihas- ja hermosolujen toiminnan säätelyyn.

Kalsiumin aineenvaihduntaa säätelevät lisäkilpirauhashormoni eli parathormoni, D-vitamiini ja kalsitoniini.

Mitä albumiinikorjattu kalsium tarkoittaa?

Kalsiumia esiintyy veressä kolmessa eri muodossa: sidottuna albumiiniin, yhdisteenä bikarbonaatin, sitraatin ja fosfaatin kanssa sekä ionisoituneena. Valtaosa veren kalsiumista on plasmassa ionisoituneena eli vapaana kalsiumina. Vapaa kalsium kulkee siis veressä nimensä mukaisesti vapaasti, joten se ei ole sitoutunut muihin proteiineihin tai ioneihin.

Toiseksi eniten kalsiumia on plasmassa sitoutuneena albumiiniin (proteiineihin).

Miksi albumiinikorjattu kalsium tutkitaan?

Elimistön kalsiumaineenvaihdunta voidaan määrittää verestä kolmen eri tutkimuksen avulla: kokonaiskalsium, albumiinikorjattu kalsium ja ionisoitu kalsium.

Iso osa veren kalsiumista on sitoutuneena albumiiniin, jonka vuoksi plasman kokonaiskalsiumin määritys ei anna luotettavaa tulosta elimistön kalsiumtasosta. Määrityksestä saadaan kuitenkin luotettava, jos samalla määritetään myös plasman albumiinipitoisuus. Tällä tavoin toimittaessa voidaan laskea albumiinikorjattu kalsiumpitoisuus.

Mistä voin tilata albumiinikorjatun kalsiumin tutkimuksen P-Ca-albk?

Voit tilata P-Ca-albk-tutkimuksen Puhdin kautta ilman lääkärin lähetettä. Yksittäisiä testejä on helppo lisätä valmiisiin testipaketteihin, joilla saat monipuolisesti tietoa elimistösi terveydestä.

Lääkärin etäkonsultaation voi tilata erikseen helposti suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella tuloksistasi ja terveydestäsi, tulokset poikkeavat viitearvoista, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Albumiinikorjattu kalsium viitearvot P-Ca-albk

Albumiinikorjatun kalsiumin viitearvot (aikuisille) ovat samat kuin kalsiumin tutkimuksessa: 2,15-2,51 mmol/l.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 06.09.2021

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *