Siirry pääsisältöön
Etusivu / Tietopaketit / Hammaskivi – Ennaltaehkäisy ja hammaskiven poisto
Hammaskivi

Hammaskivi – Ennaltaehkäisy ja hammaskiven poisto

Hammaskivi

  • Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä.
  • Hammaskivi ei lähde hampaita harjaamalla.
  • Hammaskivi tulee poistaa säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.

Sisällysluettelo

Mitä on hammaskivi ja mistä se johtuu?

Hammaskivi (calculus) on hampaan ienrajaan kivettynyttä hammasplakkia. Plakki eli bakteerimassa kivettyy syljen avulla hampaan pintaan. Hammaskivi on hyvä poistaa säännöllisesti, sillä bakteerien kertyminen aiheuttaa ientulehduksen. Krooninen ientulehdus puolestaan altistaa hampaan kiinnityskudossairauden eli parodontiitin puhkeamiselle.

Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä ja sitä on itse hankala huomata.

Hammaskiven ennaltaehkäisy

Vaikka jo muodostunutta hammaskiveä ei voi itse poistaa hampaita harjaamalla, voi hammaskiven syntyyn vaikuttaa ennaltaehkäisevästi pitämällä hyvää huolta hammashygieniasta. Hammaskiven muodostumista voi ennaltaehkäistä:

Tarvittaessa neuvoja oikeaan harjaustekniikkaan ja hampaiden sekä hammasvälien puhdistukseen saa hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä.

Henkilöiden, joilla on diabetes tai sydän- ja verisuonitauti, sekä keinonivelpotilaiden tulee kiinnittää erityistä huomiota hampaiden puhtauteen ja siihen, ettei suuhun muodostu tulehduksia.

Lue myös: 10 syytä pitää huolta hampaista – Suun hyvinvointi osana kokonaisterveyttä

Hammaskiven poisto

Hammaskiveä ei voi poistaa kotona hampaita harjaamalla, vaan se tulee poistattaa hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.

Hammaskiveä on vaikea itse huomata, mutta hampaan sisäpinnat saattavat tuntua kielellä karhealta. Tärkeää onkin käydä hammastarkastuksessa säännöllisesti sekä poistattamassa hammaskivi.

Hammastarkastuksessa on hyvä käydä säännöllisesti

Selvitä terveyttäsi pintaa syvemmältä! Saat hammastarkastuksen ja Puhdin laboratoriokokeet yhteishintaan, kun tilaat paketin verkosta. Pakettiin sisältyy Puhdin laboratoriokokeet sekä hammastarkastus Mehiläisessä. Laboratoriokokeet kertovat, miten elimistösi voi. Myös suun hyvinvointi vaikuttaa kokonaisvaltaiseen terveyteen ja hammastarkastuksessa onkin hyvä käydä vuosittain. Hammaskiven poisto ja muut toimenpiteet Mehiläisen hinnaston mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry maksamaan: : 0,00