Hertta-testet bedömer risken för att få en hjärtattack eller utveckla typ 2-diabetes under de kommande åren.

Hertta hjärtinfarktsrisktest förutspår risken för hjärtinfarkt och diabetes
Hjärtinfarktsrisken påverkas bland annat av blodtryck, kolesterol och levnadsvanor.
Hertta hjärtinfarktsrisktest
- Hertta-testet förutspår risken för hjärtinfarkt och diabetes under de kommande åren med ett enda blodprov.
- Testet rekommenderas för personer med familjehistoria av hjärt- och kärlsjukdomar, förhöjt kolesterol, högt blodtryck eller diabetes.
- Livsstilsförändringar, såsom att sluta röka, ändra kost och öka fysisk aktivitet, minskar risken.
Vad är Hertta-hjärtinfarktsrisktestet?
Hertta är ett test baserat på blodprov som gör det möjligt att bedöma en persons risk för hjärtinfarkt mer noggrant än med de allmänt använda kolesterolmätningarna. Dessutom visar Hertta-testet risken för att utveckla typ 2-diabetes. Hertta-testet ger två riskvärden: hjärtriskvärde (S-KVrisk) och tillhörande utlåtande samt diabetesriskvärde (S-DMrisk) och tillhörande utlåtande.
Var kan jag beställa Hertta-hjärtinfarktsrisktestet?
Du kan beställa Hertta-testet från Puhtis webbutik. Alla Puhtis tester kan beställas utan läkarremiss.
Vad är Hertta-testet (CERT-undersökning, Pt-Cert)?
Hertta-testet förutspår risken för hjärtinfarkt och diabetes under de kommande åren (1-10 år) med ett enda blodprov. Du känner igen testet från koden Pt-Cert. Testet ger hjärtriskvärde och diabetesriskvärde samt utlåtanden baserade på riskvärdena. Hertta är vetenskapligt känt som CERT, vilket står för Coronary Event Risk Test.
Hjärtinfarktsrisktest – Hur bedöms risken för hjärtinfarkt?
Testet mäter risken för hjärtinfarkt och risken för död i samband med det. Hertta-testet är mer exakt än andra allmänt använda lipidundersökningar. Testresultatet visar risken för hjärtinfarkt hos personer som inte har diagnostiserats med kranskärlssjukdom. Hos patienter med kranskärlssjukdom och personer som tar kolesterolmedicin mäter testet restrisk.
Diabetesrisktest – Hur bedöms risken för typ 2-diabetes?
Diabetesrisktestet bestämmer risken för att utveckla typ 2-diabetes. Testresultatet ger en riskpoäng. Diabetesriskvärdet visar sannolikheten för att utveckla typ 2-diabetes under de kommande tio åren.
Hur utförs Hertta-undersökningen?
Hertta-testet är ett blodprov. Med Hertta-testet mäts koncentrationerna av ceramidmolekyler i blodet med masspektrometri. Baserat på ceramidmolekylerna beräknas ett riskvärde.
Ceramider är fetter som finns i cellmembranet. När en person är i ett stressläge, till exempel på grund av en inflammatorisk reaktion eller syrebrist i vävnaderna, ökar serumkoncentrationerna av ceramider. Ceramider är kopplade till flera mekanismer för utveckling av kranskärlssjukdom. De samlas bland annat i plack på blodkärlens väggar, förstärker inflammationsprocesser och orsakar celldöd.
Fördelarna med Hertta-undersökningen jämfört med vanlig kolesterolmätning En fördel med testet jämfört med kolesterolmätning är att det identifierar personer med ökad risk för hjärtinfarkt utan tidigare hjärt- eller kärlsjukdomshistoria eller förhöjda kolesterolvärden.
Vanlig kolesterolmätning visar endast koncentrationerna av HDL- och LDL-kolesterol i blodet, medan Hertta mäter olika molekyler som kan orsaka en allvarlig hjärtinfarkt. Kolesterolvärdena kan förbli normala även om risken för hjärtinfarkt kan vara förhöjd.
Dessutom identifierar Hertta-testet personer som behöver intensifierad läkemedelsbehandling och har hög risk för hjärtinfarkt. Testet upptäcker också personer som, trots befintlig kolesterolsänkande medicinering, har en förhöjd risk för hjärtinfarkt och farliga komplikationer.
Enligt forskning är Hertta-testet betydligt bättre på att bedöma hjärtinfarktsrisk än någon annan allmänt använd laboratorieundersökning, såsom total kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, triglycerider, CRP eller apolipoproteiner.
Vem bör göra Hertta-testet (CERT-undersökningen)?
- Personer med familjehistoria av hjärt- och kärlsjukdomar, såsom kranskärlssjukdom, förhöjt kolesterol, högt blodtryck eller typ 2-diabetes.
- I Finland finns det uppskattningsvis 660 000 personer som har risk att utveckla kranskärlssjukdom. Risken visar sig inte nödvändigtvis som förhöjt kolesterol, utan det framgår först genom ett risktest. Det första symptomet på kranskärlssjukdom kan vara plötslig död hos en annars helt frisk person.
- Dessutom finns det cirka 300 000 personer med typ 2-diabetes i Finland och cirka 150 000 finländare har diabetes utan att veta om det.
- Testet passar även för patienter med kranskärlssjukdom. För dem bedöms risken för återkommande hjärtinfarkt. Med hjälp av testet kan förändringar i medicineringen göras och sjukdomens övervakning intensifieras.
- Hertta-testet passar också för alla som är intresserade av sin hjärthälsa.
- Undersökningen bör också göras om symtomen inkluderar bröstsmärtor, andnöd, trötthet, andnöd och arytmier.
Varför bör man ta reda på sin egen hjärtinfarktsrisk?
- I Finland orsakar hjärt- och kärlsjukdomar cirka 30 procent av dödsfallen bland personer i arbetsför ålder. Ju tidigare risken upptäcks, desto bättre kan den påverkas, till exempel genom livsstilsförändringar, medicinering och tät övervakning.
- Nästan hälften av hjärtinfarkterna inträffar hos personer med normala kolesterolvärden och i upp till 20 % av fallen hos personer utan några kända riskfaktorer.
- Enligt forskning är enbart kolesterolmätning inte ett tillräckligt mått för att fastställa risken. Risken visar sig inte nödvändigtvis som förhöjt kolesterol eller andra kända riskfaktorer, men den kan upptäckas med Hertta-testet.
Tolkning av forskningsresultaten från Hertta-testet
Hertta-undersökningen ger ett hjärtriskvärde och ett utlåtande baserat på riskvärdet, samt ett diabetesriskvärde och ett utlåtande baserat på riskvärdet. Diabetesriskvärdet visar personens procentuella sannolikhet (0-100%) att utveckla typ 2-diabetes under de kommande tio åren.
Hur tolkar man hjärtriskvärdet från Hertta-testet?
Riskvärde | Tolkning |
0-2 | Låg risk |
3-6 | Medelrisk |
7-9 | Förhöjd risk |
10-12 | Hög risk |
Hur tolkar man diabetesriskvärdet från Hertta-testet?
Riskvärde | Riskklass |
0-4 | Låg |
5-14 | Genomsnittlig |
15+ | Hög |
Hertta-testet ger en statistisk riskbedömning. Låga poäng i testet innebär inte med hundraprocentig säkerhet att personen inte kommer att få hjärtinfarkt eller diabetes i framtiden. Riskbedömningen speglar tillståndet vid tidpunkten för provtagningen.
Livsstils- och behandlingsförändringar kan påverka riskbedömningen, vilket är anledningen till att alla förändringar bör diskuteras med en läkare.
Dessutom kan risken öka med åldern.
Vad gör jag om Hertta-testet visar att risken för hjärtinfarkt är förhöjd?
Om Hertta-testet visar att risken för hjärtinfarkt är förhöjd, bör du diskutera vidare åtgärder med en läkare. När du har fått resultaten från Hertta-testet i Min journal-sektionen kan du beställa en separat läkarkonsultation via tjänsten. Läkaren bedömer situationen och de nödvändiga åtgärderna alltid från fall till fall.
Livsstilsförändringar, såsom att sluta röka, ändra kost, minska stress och öka fysisk aktivitet, minskar risken. Läkemedelsbehandling kan också övervägas som en behandlingsmetod. Beroende på fallet kan behovet av ett stresstest eller bilddiagnostik av kranskärlen övervägas.
Hur kan man förebygga kranskärlssjukdom? Livsstilsförändringar, motion och kostförändringar hjälper till att förebygga kranskärlssjukdom och minskar den totala dödligheten och hjärtinfarkter vid kranskärlssjukdom. Förändringarna förbättrar också livskvaliteten och minskar risken för sjukdomar.
Hälsosamma livsstilar inkluderar en lämplig mängd vardags- och intensiv träning, en varierad kost och regelbundna måltider, minskning av rökning och alkoholkonsumtion samt strävan efter normal vikt. Stresshantering och minskning hjälper också till att minska risken för sjukdom.
Det är bra att vänja sig vid hälsosamma livsstilar redan i ung ålder, men förändringar även senare i livet är mycket fördelaktiga. Rökning ökar ateroskleros i kranskärlen.
I samband med livsstilsförändringar bör uppföljning göras ungefär var 3–6 månad. Regelbunden testning motiverar också till att fortsätta och lyckas med förändringen. För vissa kan livsstilsförändringar ta längre tid.
Beställ Hertta-undersökningen enkelt från Puhtis webbplats utan remiss.

Diabetes – en av våra vanligaste folksjukdomar
Diabetes är en kronisk sjukdom som innebär att man har för mycket socker i blodet. Övervikt, dåliga kostvanor och för lite motion är de största riskfaktorerna för att utveckla typ 2-diabetes som är den vanligaste typen av diabetes.

Hjärt- och kärlsjukdomar
Hjärt- och kärlsjukdomar är både ärftliga och livsstilsrelaterade sjukdomar, vars uppkomst ofta kan påverkas av livsstilen.

Hjärtat & hjärthälsa
Hjärtats hälsa kan stödjas genom att inte röka, upprätthålla en hälsosam vikt, övervaka blodvärden och blodtryck samt genom tillräcklig motion.
Artikel uppdaterad:
25 april 2025