Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Triglycerider är kroppens energireserver
Triglycerider är kroppens energireserver

Triglycerider är kroppens energireserver

Triglycerider är fetter som cirkulerar i blodet och är en viktig energikälla i kroppen. Kroppen lagrar överskott av triglycerid i fettvävnad och cellerna använder det som bränsle. Höga nivåer av triglycerider är inte hälsosamt, då det kan leda till hjärt-och kärlsjukdomar

Kort om triglycerider

  • Kroppen bildar triglycerider från mat som inte förbrukas direkt.
  • Förhöjda värden av triglycerider ger sällan några symtom i sig, men om det fortsätter länge kan det orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Den primära behandlingen för förhöjda triglycerider är förändring av livsstil, dvs bättre kost- och motionsvanor.

Vad är blodets triglycerider?

Triglycerid består av ämnet glycerol och tre fettsyror. Det är en av två sorters fett i kroppen, den andra sorten är kolesterol. Triglycerid blir tillverkat av cellerna i kroppen, särskilt levern, men erhålls också genom mat. Kostfetter som oljor, smör och animaliskt fett i kött består huvudsakligen av triglyceridfett. De bryts ner i tunntarmen där de absorberas av blodomloppet och förs ut i kroppen.

Kroppen bildar triglycerider från mat som inte förbrukas direkt. Kroppen lagrar sedan triglyceriderna i fettcellerna så att kroppen har tillräckligt med energi även mellan måltiderna.

Höga triglyceridnivåer ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Varför undersöks blodets triglyceridnivåer?

En mätning av triglycerider visar hur mycket triglyceridfett som finns i ditt blod vid mätningen.

Skulle du ha ett högt triglyceridvärde under en längre tid kan det orsaka allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar. Regelbunden mätning av triglycerid kan därför upptäcka risk för allvarliga sjukdomar och ger dig möjlighet att vid behov vidta åtgärder för att sänka dessa värden.

Triglyceridnivåerna kan höjas efter en fettrik måltid, för att få en rättvis bedömning ska provet därför alltid tas efter 10 timmars fasta.

Normalvärde / målvärde för triglycerider

Målvärde för triglycerider är <2,0 mmol/l.

Om du har fastat före provtagningen är målvärdet för vuxna mindre än 1,7 mmol/l.

Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.

Vad orsakar förhöjda triglycerider?

Vad kan man göra åt höga triglyceridvärden?

Triglyceridnivåer i blodet kan påverkas av livsstilen ännu mer effektivt än till exempel kolesterolnivåer. Förhöjda triglyceridnivåer behöver sällan behandlas med medicinering, eftersom livsstilsförändringar är den huvudsakliga behandlingen.

Följande åtgärder hjälper dig att få lägre triglyceridvärde:

    Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd​. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.

    Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.

HDL-kolesteroli eli hyvä kolesteroli
Artikel

HDL – det goda kolesterolet

HDL-kolesterol kallas även för det “goda” kolesterolet, då höga HDL-värden bland annat kan minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar.

munuaiset ja munuaisten vajaatoiminta
Artikel

Njurarna och njurinsufficiens

Njurarna har flera livsviktiga funktioner i kroppen. Vid njursvikt kan njurarna inte längre filtrera blodets slaggprodukter ordentligt, och då avlägsnas inte tillräckligt med vätska från kroppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00