Haastattelimme Tonia ja kysyimme, miten hän pitää terveydestään ja hyvinvoinnistaan huolta kehon äärirajoille vievän ultrajuoksun harrastajana. Halusimme myös tietää, mikä motivoi Tonia eteenpäin paljon työtä ja pitkäjänteisyyttä vaatineessa elintapamuutoksessa. Toni jakaa myös omat vinkkinsä muille elintapamuutosta suunnitteleville.

Terveyden säännöllinen seuraaminen auttoi elintapamuutoksessa

Toni Limnell aloitti muutama vuosi sitten perusteellisen elämäntaparemontin, jonka myötä hän laittoi niin ruokavalio- kuin liikuntatottumuksensakin uusiksi. Karistettuaan hurjalta kuulostavan 50 kg verran painoa, Toni alkoi harrastamaan polkujuoksua. Samalla kun kiinnostus omaa terveyttä ja treenaamista kohtaan kasvoi, alkoi hän myös seuraamaan säännöllisesti veriarvojaan Puhdin testien avulla. Liikkujan terveystarkastus on nimenomaan urheilijoiden tarpeisiin suunniteltu palvelu oman terveyden mittaamiseen. Tulokset kertovat kattavasti elimistön tilasta. Testitulosten perusteella Toni tiesi, mihin osa-alueisiin hänen tulisi erityisesti kiinnittää huomiota, jotta suorituskyky pysyisi toivotulla tasolla – kuitenkaan tinkimättä hyvinvoinnistaan.

“Puhdin säännöllisillä testeillä olen pystynyt seuraamaan terveyteni tasaista kehitystä ja reagoimaan muutoksiin, jotta elämänlaatu olisi mahdollisimman hyvä ja voisin hyvin”, Toni kertoo.

Nykyään Toni harrastaa polku-ultrajuoksua. “Polku-ultrajuoksu on todella raskasta keholle, joten säännöllinen seuranta on tärkeää”, Toni sanoo. Hän on välttynyt testaamisen avulla monilta ongelmilta, joita kehon äärirajoille vievä ultrajuoksu saattaa aiheuttaa.

Urheilijan ravitsemuksessa on tärkeää huolehtia muun muassa riittävästä D-vitamiinin, raudan ja B12-vitamiinin saannista. Aktiivisesti liikkuvalla ravinnosta saatu energiantarve on suurempi kuin vähän liikkuvilla. Myös nesteen tarve on suurempi. “Oma-aloitteisella seurannalla olen voinut reagoida nopeammin muutoksiin ja esimerkiksi ottanut lääkäriin ajoissa yhteyttä laskeneen hemoglobiinin takia”, Toni kiittelee.

Tavoitteet kirjaimellisesti korkealla

Kova treeni ja omasta terveydestä huolehtiminen auttoivat Tonia suorittamaan kunnianhimoisen tavoitteensa, joka oli 456 km pitkän UTTF-kiertueen (Ultra Trail Tour Finland) suorittaminen. Tavoite täyttyi ja ylittyikin – Toni suoritti kiertueen Suomessa ensimmäisenä kilpailijana, joka on treenannut juoksua vain vuoden ajan.

Seuraava tavoitekin on jo näköpiirissä – se on vuoden 2024 UTMB eli Ultra Trail du Mont-Blanc. Matkan pituus on 175 km ja nousua kertyy yhteensä 10000 m. “Kisaa varten tarvitsee harjoitella paljon ja kovatehoisesti seuraavat puolitoista vuotta, ja Puhdin testit tulevat olemaan avainasemassa terveyteni seuraamisessa”, Toni sanoo.

Tonin vinkit elintapamuutokseen

Toni muistuttaa, ettei elintapamuutos tapahdu hetkessä. Kaikista ei tarvitse tulla ultrajuoksijoita, vaan omaan terveyteen voi vaikuttaa pienilläkin teoilla, kuten hyötyliikunnalla ja syömällä terveellisesti.

“Olotilan paraneminen, kehon fyysiset muutokset (mukaan lukien veriarvojen paraneminen) sekä tietenkin toivo terveellisemmästä elämästä motivoivat minua jatkamaan valitsemallani suunnalla.”

Tonilla on vastaus valmiina kysyttäessä vinkkiä elintapamuutokseen: “Kaikki lähtee ensimmäisen aamun aamupalasta. Suunnittele helppo, nopea ja ravitseva aamupala. Se saa päivän ja kehon aktivoitumaan ja mielikin voi paremmin. Olen pitänyt monipuolisuutta ja säännöllisyyttä – niin ravinnossa kuin liikunnassa – avainasemassa onnistumiseeni. Välillä tulee olemaan vaikeaa, mutta se on sen arvoista!”

“Tsemppiä kaikille!”, toivottaa Toni vielä.

Voit seurata Tonin matkaa @sweatytoe.trails -Instagram-tilillä sekä @sweatytoe.trails-YouTube-kanavalla.

Tilaa Tonin testaama liikkujan terveystarkastus tästä:

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 11.11.2022

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.