Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Urheilu asettaa kovia vaatimuksia keholle – Urheilijan laboratoriokokeet ja lääkärin neuvonta

Urheilu asettaa kovia vaatimuksia keholle – Urheilijan laboratoriokokeet ja lääkärin neuvonta

Urheilijan laboratoriokokeet

Janakkalan Janaa edustava, Helsingissä asuva kolmiloikkaaja Iikka Alingué seuraa terveyteen ja suorituskykyyn vaikuttavia arvoja Puhdin laboratoriokokeilla. Iikka on käynyt liikkujan laboratoriokokeessa muutamaan otteeseen kauden eri vaiheissa. Iikka kertoo olevansa tyytyväinen niin Puhdin testeihin kuin Mehiläisen lääkäripalveluun. Tarvittaessa lääkärin vastaanotolle voi aina hakeutua selvittämään omia terveyshuolia, vaikka olisi käynyt terveyden mittauksissa itsenäisesti. Lääkärin etäkonsultaation voi tilata erillisenä palveluna Puhdin tulosraportin lopusta.

Runsas urheilu asettaa normaalia kovempia vaatimuksia keholle

Urheilijan on huomioitava niin kasvanut energiantarve kuin tietyt tärkeät ravintoaineet. Kisailu asettaa lisäksi omat haasteensa ja jokaisella urheilijalla on omat tottumuksensa niin ruokavaliossa kisakauden lähestyessä kuin yksittäisissä ruokailuissa ennen kilpailuja.

Kolmiloikkaaja Iikka Alingué kertoo, että hänellä suurin haaste koskee ravinnon energiamäärää kokonaisuudessaan.

– Ruokailussa huomioin sen, että pitää syödä paljon! Kun kisa on tulossa, tiedän sen vievän energiaa todella paljon. Suorituksena harjoitukset saattavat olla kisoja kovempia, mutta kisan henkinen puoli vie paljon energia. Usein syön hiilihydraatteja enemmän kisaa edeltävänä päivänä, en tosin muun ruoan kustannuksella.

Ruokavalion ja harjoittelun lisäksi joskus on hyvä “kurkata konepellin alle” ja selvittää, miten oma keho voi. Laboratoriokokeilla voi mitata esimerkiksi rautavarastojen ja vitamiinien tilanteen. Puhdin kautta laboratoriokokeisiin voi hakeutua kuka tahansa ilman lääkärikäyntiä ja lähetettä.

– Halusin saada vähän pintaa syvemmän katsauksen oman kropan toimintaan. Ei ole ollut mitään mikä viittaisi, että olisi kauheasti jotain vialla, mutta testaaminen on hyvä tapa pysyä omasta terveydestä kärryillä, Iikka kertoo.

Lähetteettömiä laboratoriokokeita täydentää tarvittaessa käynti lääkärissä – Vastaanotto voidaan toteuttaa myös etänä

Iikka halusi lisäksi tällä kertaa keskustella tuloksistaan ja terveydestään urheilulääkärin kanssa. Puhdin testien jälkeen voi raportilta tilata helposti lisäpalveluna Mehiläisen lääkärin konsultaation, mikäli oma terveys mietityttää tai esimerkiksi jos on oireita tai herää epäilys sairaudesta.

Vastaanotto voidaan järjestää etänä puhelimitse, videovastaanottona tai perinteisenä lääkärikäyntinä Mehiläisen toimipisteissä. Iikka kävi tapaamassa urheilulääkäriä paikan päällä vastaanotolla.

Iikka kertoo, että ajan varaaminen ja asiointi Mehiläisellä oli helppoa ja kaikki sujui hyvin.

– Puhdin sivuilla on hyvin selitetty, mistä mitatut arvot kertovat, mutta lääkärin kanssa keskustelu antoi vielä sitäkin syvemmän selityksen ja mahdollisuuden kysyä asioista. Sain muun muassa tietoa, miten tärkeää tiettyä arvoa on seurata sekä millaisia yhteyksiä eri arvoilla on keskenään. Lääkäri myös muistutti, että arvot ovat aina yksilöllisiä, mikä on hyvä pitää mielessä tuloksia tarkasteltaessa.

Urheilijalle tärkeät laboratoriokokeet

Paras mahdollinen terveydentila luo pohjan nousujohteiselle harjoittelulle ja kilpailumenestykselle. Terveyttä ja urheilusuorituksia voidaan edistää monipuolisella ravitsemuksella ja huolehtimalla, että keho voi hyvin ja palautuu rasituksesta.

Yleisesti ottaen urheilijan ravitsemus kannattaa muodostaa lautasmallien ja säännöllisen ruokailurytmin varaan. Tarvittaessa ruokavaliota täydennetään ravintolisillä, mutta toisaalta niiden turhaa käyttöä tulee välttää. Urheilija on aina vastuussa itse siitä, että käytetyt ravintolisät ovat turvallisia ja eivät sisällä esimerkiksi mitään doping-aineeksi luokiteltua.

Aktiivisesti liikkuvalle voi olla mielekästä seurata esimerkiksi vitamiinitasoja ja rautavarastojen tilannetta. Laboratoriokokeet ovat ainoa tapa selvittää näiden tilanne kehossa luotettavasti. Liikkujien laboratoriopaketteihin on valittu urheilijoille tärkeitä testejä. Puhdin valmiita tutkimuspaketteja voi myös tarvittaessa täydentää yksittäisillä tutkimuksilla. Näytteenotto käy hetkessä ja tulokset myös raportoidaan nopeasti, yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä. Oma Puhti -palvelussa tulokset esitetään selkeästi viitearvoihin vertailtuna ja lisätietojen kera.

Edellisellä testikerralla Iikan Puhti-testit paljastivat muun muassa alhaisen D-vitamiinitason, jota Iikka lähti heti korjaamaan.

– Ensimmäisen testin jälkeen huomasin, että D-vitamiiniarvo oli todella alhaalla, joten lisäsin D-vitamiinia käyttämiini ravintolisiin. Muutoksen myötä seurantatestissä D-vitamiini oli viitearvoissa, Iikka kertoo.

Puhdin tutkimusten ja lääkärikäynnin jälkeen Iikan harjoittelu on jatkunut normaalisti, eikä ruokavalioon tai ravintolisiin tarvitse enää puuttua, kun D-vitamiinitasokin on saatu kohdalleen. Iikka kertoo, että hän aikoo jatkaa harjoittelua hyvillä mielin aiempaan malliin. Puhti toivottaa Iikalle kovasti tsemppiä tuleviin koitoksiin!

Kuva: Heidi Lehikoinen

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00