Teetkö istumatyötä? Tuntuuko kroppa kankealta tai painuuko ryhti helposti kasaan? Todennäköisesti, mikäli istut pitkiä aikoja tauotta. Istumisessa ei ole mitään pahaa, kunhan muistaa tasapainottaa sitä tauoilla, liikkeellä ja asentoa säännöllisesti vaihtamalla. Tiesitkö, että harjoittelemalla muutamia simppeleitä joogaliikkeitä voit tuoda arkeesi vetreyttä, elinvoimaisuutta ja liikkuvuutta?

Jooga on kokonaisvaltainen ja monipuolinen harjoitus, joka muovautuu täydellisesti nykyihmisen hetkiseen arkeen. Säännöllisillä, aivan lyhyilläkin joogaharjoituksilla saa arkeensa elinvoimaa, liikkuvuutta, tasapainoa ja mielenrauhaa.

Kun istumatyön, ryhdin ja joogan yhdistää toisiinsa, saadaan toimivia taukojoogaharjoituksia, joilla voit paitsi tukea kehoasi parempaan ryhtiin, myös virkistää mieltäsi ja parantaa keskittymistäsi työtehtäviin. Kokeile 5 minuutin taukojoogaharjoitusta, joka on suunniteltu istumatyöläiselle! Harjoituksen ohjaa kumppanimme Joogit.fi -palvelun perustaja Henna Haapanen. Löydät videon artikkelin lopusta.

Voiko joogalla parantaa ryhtiä?

Hyvä ryhti tarkoittaa oman kehon luonnollista keskiasentoa, jossa paino jakautuu selkärangalle optimaalisesti ja asennon kannatteleminen on vaivatonta. Kun ryhti on hyvä, on helppo olla, kävellä, seistä ja istua. Lisäksi urheillessa lihasten voimantuotto on usein parhaimmillaan, kun keho on omassa keskiasennossaan. 

Ryhdikäs olo vaikuttaa myös mieleen ja olotilaan: kokeile, miten erilaiselta tuntuu olla täysin lysyssä verrattuna siihen, kun oikaiset itsesi ryhdikkääksi!

Ryhtiin vaikuttaa yksilöllisten tekijöiden lisäksi arki, jota elämme – kaikki mitä teemme ja emme tee. Liiallinen samassa asennossa istuminen passivoittaa tiettyjä lihasryhmiä (esim. pakarat ja yläselkä) ja kiristää toisia (esim. rintalihakset ja lonkankoukistajat). Siksi ryhdin tärkeimpiä muistisääntöjä onkin se, että muistaa vaihdella asentoa ja huolehtia istumisen vastapainoksi riittävästä liikkumisesta ja nesteytyksestä.

Jooga on parhaimmillaan lempeä ja kokonaisvaltainen harjoitus, joka toimii täydellisenä vastapainona nykyihmisen hektiseen ja ruutujen täyteiseen arkeen. Joogaharjoituksessa huomioidaan niin monipuolinen liike kuin hengitys, hermosto ja mielen taidot. Mikä parasta, joogaa voi tehdä missä ja milloin tahansa, sillä siihen ei välttämättä tarvitse edes minkäänlaisia välineitä (vaikka joogamatto kotona onkin erinomainen investointi omaan hyvinvointiin).

Joogan lisääminen arkeen on helpompaa, kuin moni ajattelee. Jo lyhyillä joogaharjoituksilla voi saada kehoon lisää liikkuvuutta ja vetreyttä, mikä vähentää ja ehkäisee istumatyön aiheuttamia jumeja. 10 minuutin aamujooga siellä, 5 minuutin taukojooga täällä – tai kenties after work -joogavartti työpäivästä irroittautumiseen; jokainen voi löytää omaan arkeensa sopivimman tavan huoltaa kehoa ja mieltä joogalla.

Koska joogaharjoituksessa liikutetaan niveliä kaikkiin liikesuuntiin ja hengitetään hermostoa rauhoittavasti, toimii se kehonhuollon lisäksi myös stressinhallinnan työkaluna ja yleisenä työkaluna terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Joogit.fi -palvelun valmentajat Henna, Saana ja Krisu käyvätkin säännöllisen joogan ja liikunnan lisäksi pari kertaa vuodessa Puhdin verikokeissa tarkistamassa, että kaikki on kunnossa. Voit lukea lisää Joogit-valmentajien Puhti-kokemuksista täältä.

Kenelle jooga sopii?

Jooga sopii lähes kaikille, sillä harjoitus muovautuu jokaisen yksilöllisiin tarpeisiin. Ei ole yhtä oikeaa tapaa joogata! Nuorimmat joogit ovat taaperoikäisiä, vanhimmat yli satavuotiaita.

Monella on harhaluulo, että kankea ihminen ei voisi joogata. Ajatus on yhtä hassu kuin se, ettei voisi tehdä kuntosalitreeniä, koska ei ole vielä tarpeeksi vahva. Kaikista joogan asennoista löytyy erilaisia variaatioita erilaisille kehoille, joten jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan harjoitella.

5 minuutin taukojooga istumatyöläiselle: tekee hyvää ryhdille!

Kokeile tätä lyhyttä taukojoogaa ja testaa, huomaatko olossasi eroa ennen ja jälkeen harjoituksen. Voit tehdä harjoituksen missä tahansa, etkä tarvitse siihen mitään välineitä. Löydät paljon lisää eri tasoisia ja -pituisia harjoituksia Joogit.fi -palvelusta.

Kuva: Johanna Ketola

Teksti

Joogit.fi logo

Puhdin kumppani Joogit.fi on kotimainen nettijoogapalvelu, jonka jäsenenä joogaat ja treenaat ammattilaisten ohjauksessa missä ja milloin tahansa (yli 250 harjoituksen videokirjasto).


Päivitetty: 05.01.2023

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *