Ferritiini

Ferritiini on raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto. Se on hyvä elimistön rautavarastojen mittari, ja sen pieni pitoisuus on merkki raudanpuutteesta.

21,95 

Väsymys ja vetämättömyys saattavat johtua raudanpuutteesta. Ferritiini (S -Ferrit) kertoo rautavarastoistasi. Mittaamalla ferritiinin arvon selvität elimistön rautavarastojen tilan.

Kuitenkin pelkän ferritiinin mittaamisen sijaan tulisi aina tarkistaa myös täydellinen verenkuva ja herkkä CRP. Ferritiinipitoisuus nousee usein infektioissa tai muissa tulehduksellisissa tiloissa. Täydellinen verenkuva kertoo hemoglobiiniarvon, joka laskee mikäli rautaa ei saada tarpeeksi. Nämä löytyvät yhdessä ferritiinin kanssa raudanpuutteen tutkimuspaketista, joka on yksi suosituimmista Puhti-tutkimuspaketeista:

https://www.puhti.fi/tuote/raudanpuutteen-tutkimuspaketti/

Voit tilata kaikki testit ilman lääkärin lähetettä. Tulokset saat yleensä jo heti seuraavana päivänä.

Tarvittaessa voit valita myös laajan raudanpuutteen ja anemian tutkimuspaketin, jossa on yllä mainittujen tutkimusten lisäksi myös seerumin rauta, transferriini, transferriinin rautakyllästeisyys, B12-vitamiini ja folaatti.

Voit myös koota oman laajemman testipaketin mittatilaustyökalulla. Huomaathan, että yli 30 euron tilauksissa näytteenottomaksu 0 euroa! Pienempiin tilauksiin lisätään 10 euron näytteenottomaksu.

Asiakkaiden kokemuksia

Olen tyytyväinen saamaani tietoon

Palvelunne on onnistunut tuotetarjonnaltaan ja hinnoittelultaan. Etsin netistä Ferritiinin mittausta ja löysin palvelunne. Kyseinen arvo oli itselläni alarajalla ja veren punaisuutta mittaava arvo alle alarajan. Ko tiedot tukevat olettamaani, että rautavarastoni ovat puutteelliset. Olen tyytyväinen saamaani tietoon.

Mauno, Tampere

Kaikin puolin hyvä juttu

Näin teidän mainoksen facebookissa ja oli hyvä juttu kun ei tarvinnut lääkärin lähetettä.
Olin käymässä ravintoterapeutilla ja siellä tuli puheeksi esim. ferritiiniarvo ja oli niin helppoa vaan tilata kys. kattavat kokeet ja nopea pääsy kokeisiin ja nopeat tulokset; mitkä oli tosi selkeät ja niistä sai paljon tietoa.
Löytyihän niistä huonoja tuloksiakin mitä olin vähän ajatellutkin mutta nyt niistä sai varmuuden. Kaikin puolin hyvä juttu. Siitä kiitos teille ja synlabille.

Tuula, Hyvinkää

Onnistuitte vallan mainiosti

Helppokäyttöinen ja tulokset tulivat jo samana iltana. Raudanpuutteeni tuli ilmi. Ystävättereni tilasi jo saman testin

Aikku, Espoo

Ystävä vinkkasi

Ystävä vinkkasi Puhti.fi labratestipaketista. Kiinnostus testiin tuli kun halusin selvittää millainen vaikutus elämäntapamuutoksella on kehon hyvinvointiin. Tärkeä tieto oli ferritiini sekä d vitamiini arvot – korjauksen tarve merkittävä.

Mari, Jyväskylä

Kaikki tiedot mitä halusin

Kuulin Puhdista Fitfarmin Jutan sivulta. Otin paketin Puhdin kautta koska siinä oli kaikki tiedot mitä halusin ja se tuli halvemmaksi kuin ottaa muuta kautta. Kävin testeissä ja vastaukset tuli seuraavana päivänä, oli selkeät ja helposti luettavissa. Olen tyytyväinen palveluun. Toivoisin myös lapsille palvelua, heillekin lähetteitä mahdottoman vaikea saada ferritiini mittaukseen ja myös d-vitamiini olisi tärkeä.

Katja, Uusikaupunki

Suosittelen, että aivan jokainen kävisi mittauttamassa arvonsa!

Olen kokenut aikaisemmin hankalaksi päästä verikokeisiin ja niiden tulkinta on ollut vaikeaa.

Puhdin kautta verikokeiden tilaaminen sekä niihin pääsy oli nopeaa ja vaivatonta. Raportti tuloksista oli helposti tulkittava ja informatiivinen. Olin yllättynyt, että tutkimuksissa selvisi, että minulla on D-vitamiinin vajetta sekä liian alhainen ferritiini.

Jutta Larm
Jutta Larm, hyvinvointiyrittäjä

Miten ferritiini testataan?

Ferritiini selvitetään luotettavasti verikokeella.

Ferritiinin määrittämisellä voit havaita mahdollisen raudanpuutteen syntymisen jo varhaisessa vaiheessa. Ferritiini (alle 30 µg/l) on paras (sensitiivisin ja spesifisin) raudanpuutteen indikaattori.

Anemian toteamiseksi tarvitaan lisäksi hemoglobiinin mittaus. Hemoglobiini on osa täydellistä verenkuvaa.

Miksi ferritiinin mittaaminen on tärkeää?

Raudanpuutteen oireet ovat varsin yleisiä. Oireita ovat muun muassa:

 • väsymys
 • vetämättömyys
 • päänsärky
 • aivosumu
 • hajamielisyys
 • keskittymiskyvyn puute
 • hengenahdistus
 • lihas- ja nivelkivut
 • hiustenlähtö
 • painonnousu.

Monet muut tekijät voivat aiheuttaa samanlaisia oireita kuin raudanpuute. Näitä ovat muun muassa kilpirauhasen vajaatoiminta, vaikea D-vitamiinin puutos, B12-vitamiinin puutos, keliakia, testosteronin vajaus, kalkkiaineenvaihdunnan häiriöt, uniapnea, tupakointi sekä monet muut sairaudet tai tilat.

Oireiden syy tulisi aina selvittää, jotta saat oikean hoidon.

Kokonaisuutena arvioidaan, että aikuisväestöstä 1–2 %:lla eli Suomessa n. 40 000 – 90 000 aikuisella on raudanpuuteanemia. Raudanpuutetta ilman anemiaa esiintyy naisista 11 %:lla (n. 240 000) ja miehistä 4 %:lla (n. 90 000).

Arviolta 25–40 %:lla naisista on jossain vaiheessa elämänsä varrella raudanpuuteanemia.

Vaatiiko ferritiinin testaus paastoa?

Ferritiinin testaus ei vaadi paastoa.

Saat tilauksen jälkeen sähköpostilla selkeät ohjeet näytteenottoon valmistautumiseen.

Rautalääkityksen aikana rautalääkeannosta ei pidä ottaa aamulla ennen näytteenottoa.

Miten pääsen ferritiinin mittaukseen?

 • Tilaa ensin testi Puhdin kautta.
 • Ostettuasi testin, siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Laboratoriotestin voi tehdä yli 20 paikkakunnalla Suomessa ilman lääkärin lähetettä.
 • Näytteenotto vie vain muutaman minuutin.
 • Tulokset saat yleensä jo seuraavana päivänä.
 • Kun tulokset ovat valmiina, saat ilmoituksen tekstiviestillä. Tämän jälkeen voit kirjautua Oma Puhti -osioon, josta näet selkeästi omat tuloksesi ja mitä ne tarkoittavat. Näet tulospalvelusta selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo tarkoittaa. Oma Puhti -osiosta löydät myös syventäviä artikkeleita ja vinkkejä miten voit kehittää omaa hyvinvointiasi.

Jos testin tuloksissa on jotain, josta haluat keskustella lääkärin kanssa, voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation.

Mikä on ferritiinin mittauksen hinta?

Ferritiinin testauksen hinta on 21,95€. Yli 30€ tilauksissa näytteenottomaksu on 0€. Pienempiin tilauksiin lisätään 10€ näytteenottomaksu. Tutustu myös raudanpuutteen tutkimukseen, johon sisältyy myös ferritiinin mittaus.

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More

Saatat myös pitää...

Puhti-terveystarkastus on suosituin testipakettimme. Se sisältää 31 eri mittaria, jotka antavat kattavan käsityksen siitä, miten elimistösi voi. Mukana on mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, D-vitamiini, kilpirauhanen, ferritiini sekä maksan ja munuaisten toiminta. 

33,00  19,00 

Seurantapaketissa on kaksi tärkeintä testiä, S -TSH ja S -T4-V, jotka kertovat kilpirauhasen toiminnasta. Testipaketti sopii kilpirauhasen toiminnan säännölliseen seurantaan.