Tippuri lyhyesti

  1. Tippuriin liittyy useimmiten oireita, mutta tartunnan saaja voi joskus olla myös oireeton.
  2. Tippuri voidaan yleensä todeta vaivattomasti virtsanäytteestä.
  3. Kondomi suojaa tippurilta.

Tippuri

Tippuri on Neisseria gonorrhoeae -bakteerin aiheuttama seksitauti. Tippuri tarttuu suojaamattomassa seksissä. Kondomi suojaa oikein käytettynä tippurilta.

Jos on ollut suojaamattomassa yhdynnässä ja pohtii sukupuolitaudin mahdollisuutta, kannattaa käydä testeissä, huolehtia ehkäisystä ja keskustella asiasta lääkärin kanssa. Sukupuolitaudit kannattaa aina hoitaa ajoissa. Puhdin kautta pääset sukupuolitautien tutkimuksiin ilman lähetettä, ympäri Suomen. Tarvittaessa lääkärin konsultaation voi tilata erillisenä palveluna tulosraportilta, jos on esimerkiksi oireita tai haluat keskustella terveydestäsi.

Tippurin oireet

Tippuriin liittyy useimmiten oireita, mutta tartunnan saaja voi joskus olla myös oireeton.

Tippuria ja klamydiaa ei pystytä erottamaan toisistaan oireiden perusteella.

Tippurin itämisaika tartunnasta oireisiin on yleensä 2–5 vuorokautta, naisilla usein hieman pidempi. Sekä klamydia että tippuri voidaan todeta 5 vuorokauden kuluttua tartunnasta.

Tavallisimmat tippurin tartuntapaikat ovat virtsaputki, nielu, peräsuoli ja naisilla kohdunkaulakanava. Tartunta sormien välityksellä silmään on myös mahdollinen.

Tippurin oireet miehellä:

  • kovaa kirvelyä virtsatessa ja sen jälkeen
  • tihentynyt virtsaamistarve
  • märkäistä eritettä virtsaputkesta

Tippurin oireet naisella:

  • vähäistä alavatsakipua
  • valkovuotoa
  • ankaraa vatsakipua vaikeammassa taudinkuvassa

Hoitamaton tippuri

Hoitamaton tippuri voi aiheuttaa miehillä kivuliasta erektiota tai kuroumia virtsaputkeen ja lisäkivestulehduksen. Naisilla hoitamaton tippuri voi aiheuttaa pahimmillaan sisäsynnytintulehduksen, josta voi hoitamattomana seurata lapsettomuutta.

Tippuri suussa

Tippuri voi tarttua myös suuhun. Suuhun tarttunut tippuri voi aiheuttaa oireina suun kirvelyä, kurkkukipua ja suutulehdusta.

Tippuritesti

Tippuri voidaan yleensä todeta vaivattomasti virtsanäytteestä. Nielun tai peräaukon tippuria epäiltäessä tarvitaan kuitenkin aina paikallisesti otettava näyte, jolloin pelkkä virtsanäyte ei riitä.

Älä arkaile testiin hakeutumisen kanssa, sillä hoitamaton tippuri voi aiheuttaa ikäviä seurauksia. Tippuri on helppo tutkia, ja hoito tapahtuu antibiooteilla.

Positiivinen tulos

Mikäli tulos on positiivinen, sinuun otetaan yhteyttä ja ohjataan hoidon pariin. Voit myös itse hakeutua hoitoon heti positiivisen tuloksen saatuasi. Tämä tartuntatauti vaatii aina kontrollinäytteen.

Positiivisen tuloksen yhteydessä potilaan on itse tärkeää ilmoittaa asiasta aiemmille seksikumppaneille, jotta myös kumppanien mahdolliset tartunnat saadaan hoidettua.

Tippurin hoito

Tippuri on yleensä hoidettavissa antibiootein.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 24.05.2022

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *