Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Triathlonkoulu 2: Triathlon osana elämää

Triathlonkoulu 2: Triathlon osana elämää

Triathlon osa 2

Triathlonharjoittelun mielletään monesti vievän paljon aikaa. Toki näin on huipputasolla, mutta harrastuksena laji ei vaadi ajallisesti sen enempää viikoittaista harjoitteluaikaa kuin muutkaan lajit.

Kirjoittaja: Kalle Kotiranta

Miten työssä käyvä tai opiskeleva sekä mahdollisesti perheellinen ihminen löytää aikaa harjoitteluun sitten käytännössä? On työkiireitä, lasten harrastuksia, taloyhtiön kokouksia, sosiaalista mediaa ja kaikkea muuta. Yleensä, jos jonkun asian kokee tärkeäksi, niin sille löytyy kyllä aikaa. Usein suurin ongelma on se, että rima asetetaan liian korkealle ja halutaan priorisoida harrastukseen niin paljon aikaa, että siitä tulee uhrauksen tunteita.

Harjoittelun rytmittäminen tapahtuu perheen, työn kuin muun elämän ehdoilla. Usein ajan löytäminen omaan harrastamiseen vaatii prioriteettien muuttamista. Jos katsot vaikka päivittäin kaksi tuntia TV:tä, niin jo tämän määrän puolittaminen tuo merkittävästi aikaa harjoitteluun ja myös palautumiseen.

Viikolla harjoituksia voi olla 2–3 kertaa ja ne voivat kestää 30–60 minuuttia kerrallaan. Viikonloppuna tai vapaapäiviä määrää kertyy helposti hieman enemmän. Oleellista on asettaa liikkumisen tavoite riittävän alas ja merkitä omat liikuntahetket etukäteen kalenteriin.

Omat lähtökohdat

Omien lähtökohtien huomioiminen on tärkeää, kun aloittaa triathlonharjoittelun. Monille uinti on haasteellisin rasti ja silloin siihen kannattaa alussa panostaa reilusti. Hyvän uintitekniikan hankkiminen on hyödyllistä niin triathlonin kuin omien hartioiden kannalta. Paras tapa uinnin opetteluun on hakeutua uintikurssille tai ottaa yksityisiä tunteja asiansa osaavalta uintivalmentajalta, joka pystyy auttamaan liikkeelle pääsyssä.

Juoksu on triathlonin lajeista nivelille, jänteille ja lihaksille kaikkein kovin laji. Juoksua ei sen takia kannata lisätä harjoitteluun liikaa alussa, koska se altistaa rasitusvammoille. Juoksun, niin kuin muunkin harjoittelun suhteen kannattaa edetä ”heikoimman lenkin” mukaan. Parempi harjoitella
alussa hieman liian vähän ja rauhallisesti kuin liian kovaa tai paljon. Triathlonin lajeista pyöräily on paras tapa kehittää peruskestävyyttä, joka on muiden kestävyyslajien tapaan tärkeä osa harjoittelua. Pyöräilyssä vaihteilla voi säädellä tehoa ja silti ylläpitää kilpailunomaista tekniikkaa, jolla tässä yhteydessä tarkoitetaan riittävien poljinkierrosten määrää. Juoksussa tämä on haasteellisempaa, koska juoksussa vauhti vaikuttaa merkittävästi askelpituuteen sekä myös juoksun rytmiin.

Uinnissa haasteeksi peruskestävyyden kehittämiselle muodostuu uintitekniikka, mutta toisaalta uinti on pehmeä laji lihaksille ja siinä pystyy säästämään varsinkin jalkojen lihaksia hyvin iskuilta ja rasitukselta. Yleisen lihaskunnon tärkein tehtävä triathlonharjoittelussa on vammojen ennaltaehkäisy ja toissijaisesti suorituskyvyn parantaminen. Keskivartalon vahvistaminen on erittäin tärkeää, koska se auttaa hyvän ryhdin ylläpidossa ja sitä kautta vammojen ehkäisyssä. Vahvalla keskivartalolla lajinomaiset liikkeet vievät paremmin eteenpäin.

Parhaimmillaan yleisellä lihaskuntoharjoittelulla lisätään liikelaajuuksia ja vahvistetaan niitä lihaksia, jotka eivät varsinaisessa lajiharjoittelussa juurikaan kuormitu. Vaikka kaikki lihakset eivät kuormitu itse lajiharjoittelussa, voi niillä kuitenkin olla merkittävä rooli itse lajisuorituksissa.

Vinkkejä omien lähtökohtien selvittämiseen

Motivaatio

Oman motivaation tunnistaminen on tärkeää, koska se auttaa pääsemään irti projektiajattelusta, sillä liikunnasta kannattaa rakentaa enemmän elämäntapa kuin yksittäinen projekti. Toki harrastaminen on syytä rytmittää osatavoitteisiin, koska se auttaa ylläpitämään jatkuvasti
motivaatiota.

Motivaatio vaihtelee ja tämä on hyväksyttävä. Harjoittelua kannattaa kuitenkin pitää yllä, vaikka määrät vähenisivätkin. Liikkeelle lähteminen on aina haasteellisempaa, kun aikaa kuluu. Suurin syy motivaation hukkumiselle alun jälkeen on liika ahnehtiminen harjoittelun ja kilpailemisen suhteen. Oikein suunniteltu oma tekeminen ruokkii motivaatiota parhaiten.

Nauti saavutuksista

Kun saavutat jonkin itsellesi asettamasi tavoitteen, niin opettele nauttimaan saavutetusta tavoitteesta. Älä vertaa omia saavutuksia muiden tekemiseen, vaan peilaa niitä omiin tavoitteisiin. Toki, jos oma motivaatio liittyy muita vastaan kilpailemiseen, niin se on suotavaa, mutta muista
silloinkin, että kyseessä on harrastus ja ole sen vuoksi armollinen itsellesi.

Useimmilla triathlonharrastajilla on monia erilaisia motivaatioita lajin harrastamiseen. Jos yksi motivaation osa-alue ”pettää”, niin toinen motivaatio on tukemassa homman pysyvyyttä ja liike jatkuu. Motivaation ylläpitoa ei niinkään kannata miettiä kilpailullisesta näkökulmasta, vaan terveydellisistä näkökulmista. Säännöllisyys ja harjoittelun johdonmukainen jatkuvuus tuovat myös parhaat tulokset urheilullisesti.

Keskeistä motivaation säilyttämisessä on mm.

Voita pelkosi

Yllättävän monella pelot liittyvät siihen, mitä muut ajattelevat triathlonharrastuksesta. Moni lajia harrastamaton saattaa naureskella, kun naapurin pyylevä rouva viidenkymmenen ikävuoden jälkeen aloittaa triathlonin ja painaa pitkin kylää kireissä trikoissa. Tämä johtuu useimmiten
puhtaasti kateudesta, koska on helppo naureskella rohkeille ihmisille ja piiloutua oman saamattomuuden taakse. Itse lajin parissa jo olevat ihmiset osaavat todella paljon arvostaa toistensa suorituksia, olipa sitten kyseessä lihava tai laiha kilpailija. Kaikki joutuvat urakoimaan maaliin pääsyn eteen yhtä paljon ja silloin, kun on itse kokenut triathlonkilpailun, niin osaa arvostaa muiden suorituksia.

Uintipelko

Uintiin liittyvät pelot ovat kuitenkin suurimpia pelkoja, jota lajiin liittyy. Uinnin harjoittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jos on tehnyt päätöksen tapahtumaan osallistumiseen. Se, että pelkää uimista tai vettä, ei ole heikkouden merkki, mutta sen tunnistaminen ja pelkonsa
voittaminen on taas merkki äärimmäisen kovasta itsekurista ja päämäärätietoisuudesta. Moni triathloniin mukaan tullut, vettä ja uimista pelännyt ihminen, on jälkikäteen kertonut pelkästään tuon pelon voittamisen olleen todella kasvattava kokemus, joka on antanut voimia muuhunkin kuin urheilun harrastamiseen.

Ohjeita pelkojen voittamiseen

Tavoitteet ja niiden asettaminen

Parasta tavoitteiden asettamisessa on se, että ne voi asettaa itse. Tavoitteen asettamisessa kannattaa olla rohkea, koska kaikilla on unelmia ja toteutuakseen ne vaativat tekoja. Teot lähtevät liikkeelle tavoitteista ja päätöksistä tehdä töitä niiden eteen. Liikunnalla on aina tavoite. Osalle se voi olla hyvä olo, osalle se voi olla keino saada paino kuriin. Osa kilpailee tavoitteellisesti haastaakseen itsensä lisäksi jopa muita.

Nauti matkasta

Kaikki tavoitteet ovat lähtökohdaltaan yhtä haastavia ja olipa tavoite mikä tahansa, sen saavuttaminen on aina palkitsevaa. On klisee sanoa, että matkasta pitää pystyä nauttimaan vähintään yhtä paljon kuin päämäärästä, mutta se on vain harvinaisen totta. Lisäksi mitä paremmin matkasta pystyy nauttimaan ja saamaan siitä ilon sekä onnistumisen hetkiä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä myös saavuttaa tavoitteen.

Hyvä tavoite

Hyvä tavoite on riittävän korkealla, jotta se motivoi yrittämään ja haastamaan itsensä. Hyvä tavoite on myös jaettu pienempiin osiin, koska jos sattuu käymään niin, ettei tavoite toteudu, on helpompi löytää matkasta positiivisia asioita, eikä siihen käytetty aika tunnu jälkikäteen
uhraukselta tai hukkaan heitetyltä. Hyvä tavoite on sellainen, jonka maistelu saa aikaa pieniä (tai isompia) kylmiä väreitä, koska silloin se todennäköisesti kantaa myös vaikeiden hetkien läpi, jolloin epätoivo meinaa vyöryä yli ja olet valmis heittämään hanskat tiskiin.

Vinkkejä tavoitteenasetteluun

Triathlon
Blogi

Triathlonkoulu 1: Mitä triathlon vaatii?

Triathlonin lajit ovat uinti, pyöräily ja juoksu. Kolmen suositun lajin yhdistelmä tarjoaa monipuoliset harjoittelumahdollisuudet, kiinnostavan lajiympäristön ja haastavia hetkiä kilpailujen parissa.

Triathlon 3
Blogi

Triathlonkoulu 3: Triathlonharjoittelun suunnittelu ja toteutus

Harjoittelun suunnittelussa kolme keskeistä asiaa ovat aiempi liikunnallinen tausta, ajankäytölliset resurssit ja tavoite, johon suunnittelu tähtää. Aikaisempi tausta ja lahjakkuus määrittelevät sen, millaista harjoittelukuormaa ihminen teoriassa kestää ja sen, millaisiin tuloksiin omalla lahjakuudella voi päästä.

Triathlon 4
Blogi

Triathlonkoulu 4: Triathlon lajit

Triathlonissa yhdistyy kolme lajia: uinti, pyöräily ja juoksu, jotka ovat vuodesta toiseen Suomen suosituimpia ja harrastetuimpia liikuntamuotoja. Miksi ei siis kannattaisi yhdistää niitä kaikkia? Alkuun haastavinta on oppia lajien suoritustekniikat.

Triathlon 5
Blogi

Triathlonkoulu 5: Kilpaileminen triathlonissa

Vaikka triathlonia voi harrastaa ilman kilpailullisia tavoitteita, on lähes jokaisella triathlonistilla jonkinlaisia tavoitteita kilpailemisen suhteen. Ns. matalan kynnyksen tapahtumat ovatkin hyvä vaihtoehto vaativille pidemmän matkan kilpailuille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00