Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Pitääkö omena päivässä todella lääkärin loitolla? – Näin omenien syöminen vaikuttaa kolesteroliin

Pitääkö omena päivässä todella lääkärin loitolla? – Näin omenien syöminen vaikuttaa kolesteroliin

Omena ja kolesteroli: Pitääkö omena päivässä lääkärin loitolla?

“Omena päivässä pitää lääkärin loitolla.” Pitääkö vanha sanonta paikkansa? Usko tai älä, tätäkin on tutkittu. Tuoreen tutkimuksen mukaan päivittäinen omenoiden syöminen voi ainakin parantaa kolesteroliarvoja!

The American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan omenoiden syöminen voi auttaa kolesterolin kanssa kamppailevien kanssa. Tutkimuksessa 40 vapaaehtoista viisikymppistä söi kahden kuukauden ajan kaksi omenaa päivässä. Neljän viikon tauon jälkeen samat henkilöt nauttivat kahden kuukauden ajan omenoita vastaavan sokeri- ja energiamäärän sisältäviä juomia päivittäin.

Tutkimus tehtiin osallistujille, joiden kolesteroliarvot olivat lievästi koholla. Tutkimuksen tulosten mukaan omenoiden syömisen aikana testihenkilöiden kokonaiskolesteroli ja LDL-kolesteroli pienenivät enemmän kuin vertailujakson aikana.

Omenoiden syöminen vaikutti myös triglyseriditasoihin sekä verisuonten toimintaan. Verenpaineeseen omenoiden syömisellä ei ollut tutkimuksen mukaan vaikutusta.

Näin ollen voidaan olettaa, että kolesterolin kanssa kamppailevalle voi todennäköisesti olla hyötyä omenoiden päivittäisestä syömisestä.

Hedelmien syöminen on muutoinkin suositeltavaa. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen hedelmien syöminen pienentää myös sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen riskejä.

Miten pääsen kolesterolin mittaukseen ilman lääkärikäyntiä?

Voit tilata kolesterolin ja muut terveyden tutkimukset Puhdin kautta helposti ja nopeasti. Puhdin kautta pääset tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä ja lääkärillä käyntiä.

Kolesterolin mittaus kuuluu seuraaviin Puhdin tutkimuspaketteihin:

Tulokset saat selkeänä raporttina, josta näet, ovatko veriarvosi viitearvojen sisällä. Testit kannattaa uusia säännöllisin väliajoin ruokavalion ja elintapojen muutosten myötä. Näin voit seurata arvojen muutoksia kohentuneen olon ohella!

Tarvittaessa Puhdin tulosraportilta saa myös varattua ajan lääkärin etäkonsultaatioon testien jälkeen erikseen, mikäli haluat keskustella tai kysyä tuloksistasi, tai esimerkiksi epäilet sairautta.

Lähteet

Duodecim uutispalvelu. Pari omenaa päivässä voi parantaa kolesterolitasoja. 11.2.2020

Koutsos, A. ym. Two apples a day lower serum cholesterol and improve cardiometabolic biomarkers in mildly hypercholesterolemic adults: a randomized, controlled, crossover trial. The American Journal of Clinical Nutrition 2020;111:307–318)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00