Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Hiihtokoulu 1: Hiihto on monipuolinen laji

Hiihtokoulu 1: Hiihto on monipuolinen laji

Puhdin Susanna Nuoramo hiihtää 8 tunnin hiihto-tapahtumassa

Hiihto avaa oven monipuolisiin kokemuksiin – se ei ole pelkästään urheilua vaan seikkailu kuntoilun, retkeilyn ja tapahtumien parissa. Hiihto on laji, joka kutsuu mukaan niin nuoret kuin vanhat, ja kaikenkokoiset harrastajat voivat nauttia sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Kirjoittaja: Kalle Kotiranta

Maastohiihto on upea urheilu- ja kuntoilumuoto, jota jo esi-isämme käyttivät talvisissa askareissaan. Hiihtoon tarvitset monot, sukset siteineen, sauvat ja kelin mukaisen vaatetuksen. Suksilla on tarkoitus liukua ja ”potkia” vauhtia, kun samanaikaisesti sauvoilla työnnetään liukuun lisää pituutta. Suoritus onkin varsin tekninen, mutta kävelyrytmin kautta on helppo lähteä liikenteeseen.

Hiihto on todella monipuolista ja kokonaisvaltaista liikuntaa, joka kuormittaa koko kehoa. Kuntoilijan ei tarvitse kauhistella lajin asettamia haasteita vaan kannattaa ottaa ne vastaan rohkeasti, jotta voi kehittyä harjoittelun myötä. Hiihto aktivoi koko kehon: kestävyys, nopeus, tasapaino, koordinaatio ja lihasvoima ovat kaikki mukana hiihtosuorituksessa. Edistyneet välineet tuovat hiihtäjille helpotusta niin voiteluun, varusteiden valintaan kuin itse suoritukseen.

Pertsaa tai luistelua

Hiihtotyylejä on nykyään kaksi: perinteinen ja luistelu. Kummallekin tyylille on myös kehitetty useita tekniikoita, joita voi käyttää maastonkohtien mukaan kuin vaihteita autossa. Pienemmillä vaihteilla on enemmän vääntöä ja niillä päästään jyrkempiä mäkiä, kun taas suuremmilla vaihteilla päästään kovempaa. Ladulla etenemiseen riittävät erinomaisesti perustekniikat, mutta kehittymisen myötä tarve ja halu muiden tekniikoiden oppimiseen kasvaa.

Kaikissa tekniikoissa on selkeä rytmi, joka helpottaa teknistä suoritusta. Kädet ja jalat tekevät yhtäaikaisesti töitä samaan aikaan, kun sukset liukuvat alla. Upein vaihe hiihdossa on, kun löytää painopisteen ja saa liikkeen jatkumaan niin, että tasapainon pitäminen ei enää tuota ongelmaa. Painopisteen ja rytmin löytyessä alkaa suksi viedä hiihtäjää kuin itsestään. Käyttämällä hieman aikaa ja ajatusta hiihdon harjoitteluun, on mahdollista löytää hiihdon hurma.

Vaativat osa-alueet

Hiihto on erinomainen peruskestävyyden rakentaja. On tärkeää muistaa, että hiihtosuoritus vaihtelee usein maaston mukaan, tarjoten selvät jaksonsa työlle ja palautukselle (ylä- ja alamäet). Hyvän peruskestävyyden omaava hiihtäjä palautuu tehokkaammin palautumisosuuksilla ja harjoitusten välillä. Suoritus edellyttää myös lihaskestävyyttä, jotta hiihtoasento säilyy vahvana eikä lihaksisto uuvu.

Vaihtelevassa maastossa on eri pituisia työjaksoja, joita seuraa yleensä palautusjakso. Hiihtäjän kunto, taloudellisuus ja tekniikka nousevat suureen rooliin, jos halutaan kasvattaa vauhtia. Lisääntyneen vauhdin myötä myös alamäkitekniikan ja hiihtotaidon merkitys korostuu.

Haasteena monipuolisuus

Ylävartalon rooli suorituksessa on tullut entistä tärkeämmäksi niin luisteluhiihdossa kuin perinteisellä tyylillä. Tavoitteellisessa ympärivuotisessa harjoittelussa tulisi kiinnittää huomiota myös ylävartalon voimatasojen ja voimakestävyyden kehittämiseen. Hiihto vaatii aiempaa enemmän myös nopeus- ja voimaominaisuuksia.

Nopeusharjoittelulla voi helposti kasvattaa vauhtireserviä, mikä vaikuttaa myönteisesti matkavauhdin taloudellisuuteen. Myös kuntohiihtäjille suositellaan säännöllistä nopeusharjoittelua. Tekniikan kehittymisen myötä on mahdollista saavuttaa parempi taloudellisuus, ja kovemmassa vauhdissa liikkeen havaitseminen helpottuu, mikä edistää liike-energian hyödyntämistä.

Tekniikka ratkaisee

Erilaiset tekniikat mahdollistavat monipuolisen ja mielenkiintoisen harjoittelun. Hiihdossa tavoitteena on hyödyntää oman vartalon painoa ja liike-energiaa, joka syntyy palautusliikkeestä. Kaikkien vartalon osien tulee toimia yhteistyössä, jotta liike muuntuu tehokkaaksi eteenpäin vieväksi energiaksi. Useimmilla kuntoilijoilla hiihtovauhti paranee merkittävästi tekniikan kehittymisen myötä.

Alussa haasteena on pitää sykkeet peruskestävyysalueella, mutta on tärkeää harjoitella aina hyvällä tekniikalla, jotta edistystä tapahtuu. Hiihtotekniikka ei kehity pelkästään suksilla kävelemällä. Korkealla sykkeellä tehtyjen hiihtolenkkien lomaan kannattaa suosia palauttavia jalkalenkkejä kävellen tai juosten, ja alussa lenkkien tulisi olla sopivan lyhyitä.

Keinolumi pidentää hiihtokautta

Hiihtokauden pidentämiseen on lukuisia eri tapoja. Hiihtoputket ja jääladut ovat harvemmassa, mutta useilla paikkakunnilla säilötään keinolunta kesän yli, mikä mahdollistaa ns. ensilumenlatujen avaamisen luonnonlumen puutteesta huolimatta. Keinolumi kestää vaihtelevia sääolosuhteita (sade, lämpö) merkittävästi paremmin kuin luonnonlumi. Näin hiihtokausi pitenee niin kauden alusta kuin myös lopusta.

Rullahiihto

Maastohiihto ei ole pelkkä talviurheilulaji. Rullasukset mahdollistavat harjoittelun myös lumettomalla kaudella. Tekniikat ja tyylit ovat samanlaiset, mutta välineet eroavat kesähiihdossa suksien osalta. Kesällä voidaan hiihtää rullasuksilla, jolloin pääsee nauttimaan lämpimistä keleistä ja kokemaan hiihdon hurmaa myös ilman lunta. Rullahiihtäen on myös helpompi harjoitella joitakin hiihdon osa-alueita, koska sukset ovat lyhyemmät ja perinteisellä tyylillä on aina seinäpito. Toki rullasukset ovat kiikkerämmät ja ensimmäiset pari kertaa menee niillä tasapainoillessa.

Juoksukoulu 1 nauti juoksusta
Blogi

Juoksukoulu 1: Nauti juoksusta monipuolisesti

Juokseminen on monipuolisempaa kuin uskotkaan. Hyödynnä juoksutreeneissä eri olosuhteita, vauhteja ja alustoja. Juokseminen tarjoaa mahdollisuuden viettää omaa aikaa tai nauttia sosiaalisesta tekemisestä yhdessä kavereiden kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00