Kreatiniini

Kreatiniini muodostuu kreatiinista lihasten energiantuotannon yhteydessä. Testi kertoo siis lihasten energiantuotannosta, lihasmassan määrästä ja munuaisten toiminnasta.

16,50 

FS-Krea-tutkimuksesta saadaan tietoa kehon lihasmassasta ja munuaisten toiminnasta. Kreatiniinia muodostuu lihaksissa. Elimistö ei kykene hyödyntämään sitä, joten se siirtyy veren ja munuaisten kautta virtsaan ja ulos kehosta.

Kreatiniinia on kehossa enemmän miehillä, koska heillä on luonnostaan naisia enemmän lihaksia. Hyvin lihaksikkaalla miehellä kreatiniiniarvo voi olla yli viiterajojen, vaikka munuaisten toiminta olisi normaalia. Erityisen korkea kreatiniiniarvo voi merkitä sitä, että munuaiset eivät kykene poistamaan ainetta elimistöstä.

Kreatiniini liittyy lihasten energia-aineenvaihduntaan. Lihaksissa on kreatiinia ja kreatiinifosfaattia, jotka ovat tärkeitä lihassolujen energian tuottamisessa. Energia-aineenvaihdunnan reaktioissa kreatiinista muodostuu kreatiniinia.

Muodostuvan kreatiniinin määrä riippuu lihasten massasta. Esimerkkinä tilapäisestä kreatiniinipitoisuuden kohoamisesta on elimistön kuivumistila. Pitoisuus laskee nopeasti, kun potilasta nesteytetään.

Lisätietoa

Paasto

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lähteet

Kreatiniini (P-Krea). Eskelinen, S; Mustajoki, P; Kaukua, J. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More