Laboratoriepaket Lever Plus ingår undersökningar för att undersöka din levers hälsa.

Tromboplastintid (P-TT)
Tromboplastintid (P-TT) är en laboratorieundersökning som används för att bedöma blodets koagulationstid.
Tromboplastintid
- Blodkoagulation är en livsviktig men komplex process.
- Tromboplastintid mäter samverkan mellan K-vitaminberoende koagulationsfaktorer (II, VII, X).
- Tromboplastintid uttrycks som INR-värde vid övervakning av warfarinbehandling.
- Avvikande TT-värde kan bero på exempelvis K-vitaminbrist eller blodförtunnande medicinering.
Blodkoagulation
Blodkoagulation är en livsviktig process för människor som förhindrar överdriven blödning och möjliggör läkning av sår. Under den komplexa processen samarbetar celler och koagulationsfaktorer för att säkerställa blodets koagulation. Vissa koagulationsfaktorer behöver K-vitamin för att fungera.
Blodkoagulation är noggrant reglerad. Processens balans styrs av komplexa mekanismer som säkerställer att blodet inte koagulerar för mycket eller för lite. Blodkoagulationsprocessen är en väsentlig del av kroppens normala funktion och dess störningar kan leda till hälsoproblem som blödningsrubbningar eller blodproppar.
Blodförtunnande medicinering
Om det uppstår störningar i blodkoagulationsprocessen kan de behandlas med olika läkemedel. Till exempel är warfarin ett läkemedel som saktar ner blodkoagulationsprocessen. Läkemedel som liknar warfarin kallas också blodförtunnande medel.
Blodförtunnande läkemedel kan användas både vid behandling av blodproppar och för att förebygga dem, exempelvis när risken för att få en blodpropp är förhöjd. Doseringen av blodförtunnande läkemedel kräver noggrannhet, eftersom en biverkning av läkemedel som saktar ner blodkoagulationen kan vara överdriven blödning.
Vad är tromboplastintid (TT)?
TT (thromboplastin time) eller tromboplastintid anger den tid det tar för blodet att koagulera under vissa laboratorieförhållanden. TT mäter samverkan mellan K-vitaminberoende koagulationsfaktorer (II, VII, X). Resultatet anges baserat på den lägsta koagulationsfaktorens aktivitet.
TT kan uttryckas i sekunder eller procent av det normala.
Resultatet av P-TT-undersökningen beställd via Puhti anges i procentenheter (%).
Hur utförs P-TT-undersökningen?
Det är ett blodprov som analyseras i laboratoriet genom att tillsätta tromboplastin till provet och mäta tiden det tar för blodet att koagulera.
Vad är INR?
INR kommer från engelska orden ‘international normalized ratio’. INR-värdet övervakas hos patienter som använder warfarinmedicinering. INR är en avledningsform av tromboplastintid, vars motsvarigheter till tromboplastintid kan ses i tabellen nedan:
INR | P-TT |
1,0 | 100 % |
1,2 | 65 % |
1,5 | 40 % |
1,7 | 35 % |
2,0 | 25 % |
3,0 | 15 % |
5,0 | 8 % |
10,0 | 4 % |
Referensvärde för TT-undersökningen
Referensvärdet för tromboplastintid är 70-130%.
Referensvärden kan variera beroende på laboratorium och analysmetod. Puhtis prover tas och analyseras i Mehiläinens laboratorier.
Lågt TT-värde
Man talar om lågt TT-värde när tromboplastintiden är förlängd, eftersom koagulationsaktiviteten minskar när tiden förlängs.
Lågt TT-värde kan bero på exempelvis:
- K-vitaminbrist
- leverinsufficiens
- störning i koagulationssystemet
- läkemedel som påverkar blodkoagulationen, dvs. blodförtunnande medel (t.ex. warfarin).
Högt TT-värde
Man talar om högt TT-värde när tromboplastintiden är förkortad, eftersom koagulationsaktiviteten ökar när tiden förkortas.
Högt TT-värde är i praktiken inte en kliniskt betydelsefull fynd.
Hur kan jag mäta mitt TT-värde?
Du kan beställa P-TT-undersökningen från Puhtis webbutik här.
Dessutom ingår P-TT-undersökningen i Puhtis färdiga laboratoriepaket:
Via Puhti får du alla undersökningar utan remiss.
Om du misstänker sjukdom, har symtom eller vill diskutera resultaten med en läkare, vänligen kontakta läkaren själv. Testpaketen inkluderar inte automatiskt en läkares analys av resultaten.
Vid behov kan du beställa en separat fjärrkonsultation med en läkare från Mehiläinen direkt från Puhtis resultatrapport efter testerna.
Utredning av blödningsbenägenhet. Bedömning av leverfunktion. Bedömning av K-vitaminmetabolism.

ALAT och leverhälsa
Levern är kroppens största inre organ och har flera viktiga funktioner i kroppen. Sjukdomsprocesser i levern hinner ofta pågå länge innan de ger märkbara symptom. Genom att mäta levervärden som ALAT kan man ofta upptäcka och förebygga dessa sjukdomar i ett tidigt stadium.

ASAT-värdet kan indikera leverskada
ASAT, eller aspartataminotransferas, är ett enzym som finns i hjärta, lever, skelettmuskulatur och njurar. Dess koncentration i blodet är förhöjd vid vävnadsskador på dessa organ vid bland annat levercirros (skrumplever) och hjärtinfarkt. Kliniskt används ASAT oftast för att utvärdera leverskada.

GT är ett leverenzym som beskriver leverns hälsa
GT-värdet ger tillsammans med andra levervärden en indikation på lever och gallvägarnas allmänna hälsa

Levercirros – symtom, behandling och allmän information
Många leversjukdomar kan med tiden leda till levercirros. Levercirros innebär ärrbildning i levern, det vill säga omvandling av levervävnad till bindväv.

Fettlever – Symtom, blodprov, kost och behandling
Fettlever förknippas ofta med alkoholism men övervikt gör också levern fet.
Artikel uppdaterad:
25 april 2025