
Atrofisk gastrit och brist på saltsyra

Atrofisk gastrit och brist på saltsyra
Magsaftens saltsyra deltar i nedbrytningen av mat och förstör mikrober.
Atrofisk gastrit
- Magsaftens saltsyra deltar i nedbrytningen av mat och förstör mikrober.
- Brist på magsyra innebär att utsöndringen av saltsyra har upphört eller försvagats.
- Brist på saltsyra kan leda till en rad symtom såsom uppsvälldhet efter måltider, rapningar, brännande känsla, gaser, diarré eller förstoppning.
Matens nedbrytning börjar i munnen och fortsätter i magsäcken
Matens nedbrytning börjar i munnen tack vare enzymerna i salivet. Från munnen går maten vidare till matstrupen och genom matstrupen transporteras maten vidare till magsäcken.
Från magsäcken transporteras den nedbrutna maten genom magsäckens port till tarmen, närmare bestämt till tunntarmen och tjocktarmen, där tarmens mikrober fortsätter arbetet med att bearbeta maten.
Magsaften innehåller saltsyra
I magsäcken blandas maten med magsaft vars syfte är att fortsätta bryta ner maten. Magsaften innehåller bland annat saltsyra, enzymer (t.ex. pepsin), slem och basisk bikarbonat.
Saltsyran har flera uppgifter
Magsaften är mycket sur och innehåller bland annat saltsyra. Saltsyran deltar i matsmältningen och hjälper till att bryta ner proteiner.
Saltsyran förstör också ändamålsenligt mikroorganismer i maten, såsom mikrober, som har kommit in i kroppen genom munnen, tack vare sin surhet.
Saltsyran deltar också i upptaget av näringsämnen (till exempel B12-vitamin).
Låg magsyranivå (syrafri mage, atrofisk gastrit)
En låg magsyranivå, syrafri magsäck innebär att utsöndringen av saltsyra i magsaften har upphört eller minskat. En syrafri mage har obehagliga konsekvenser med tanke på saltsyrens många viktiga uppgifter.
En låg magsyranivå är numera ett vanligt tillstånd; över hälften av personer över 60 år lider av för lite magsyra. Atrofisk gastrit kan också orsakas av en autoimmun sjukdom.
Vad kan följa av en syrafri magsäck?
- Bristen på saltsyra kan leda till dålig nedbrytning av maten.
- Möjligtvis kan oönskade mikrober föröka sig om saltsyran inte förstör dem tillräckligt bra.
- Saltsyran har också en viktig uppgift i upptaget av näringsämnen (vissa mineraler och vitaminer).
Symtom på brist på saltsyra
Till en syrafri magsäck hör ofta funktionella mag- och tarmbesvär. Symtom på brist på saltsyra inkluderar:
- uppblåsthet i övre magen
- rapningar
- brännande känsla
- halsbränna
- gasbildning direkt efter måltid
- känsla av att vara mycket mätt efter måltid
- illamående orsakat av kosttillskott
- matallergier
- diarré
- förstoppning.
Bristen på saltsyra leder till att matens nedbrytning i magsäcken fungerar dåligt.
Om du misstänker sjukdom, uppsök läkare. Symptomen kan också vara relaterade till något annat tillstånd eller någon annan sjukdom.
Vad beror en syrafri magsäck på?
Många faktorer påverkar produktionen av saltsyra. Utsöndringen av saltsyra påverkas exempelvis av cellerna i magsäckens vägg, som vid skada inte kan fungera normalt.
Magsäcksslemhinnans dåliga skick kan ha påverkats av till exempel helikobakter, magsår eller inflammation i magsäckens slemhinna, gastrit.
Även åldrande, stress och vissa mediciner och sjukdomar kan påverka produktionen av saltsyra.