Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Kreatinkinas kan upptäcka muskelskador
Kreatinkinas kan upptäcka muskelskador

Kreatinkinas kan upptäcka muskelskador

Kreatinkinas finns i muskler, hjärta och hjärna. En analys av kreatinkinas görs om man misstänker att celler som innehåller kreatinkinas har skadats, till exempel på grund av muskelskador.

Kreatinkinas

  • Ett högt värde kan tyda på muskelskada medan ett lågt värde kan tyda på låg muskelmassa.
  • Genom att analysera kreatinkinasvärdet kan man upptäcka muskelskador.
  • Kreatinkinasvärdet ökar också vid hjärtinfarkt.

Vad är kreatinkinas (P-CK)?

Kreatinkinas är ett enzym som finns i muskelceller, vars aktivitet är högst i tvärstrimmiga muskler, hjärtmuskel och hjärna. Utöver dessa finns kreatinkinas i centrala nervsystemet och tarmväggen.

Varför mäter man kreatinkinas?

Det finns tre huvudtyper:

  1. CK-MM i skelettmuskulaturen
  2. CK-MB i hjärtmuskulaturen
  3. CK-BB i centrala nervsystemet

Hos en frisk person består över 90% av kreatinkinaset i ett serumprov av CK-MM.

En analys av P-CK görs om man misstänker att celler som innehåller kreatinkinas har skadats, till exempel på grund av muskelskador. Skador kan uppstå exempelvis till följd av syrebrist i muskeln eller vid muskelinflammation. En skadad muskel frisätter mer kreatinkinas från muskelcellerna till blodet än vanligt, det vill säga desto större skada desto högre värde.

Muskelskador kan också uppstå om en otränad person kraftigt belastar sina muskler. Det gör att musklerna blir ömma och därmed uppstår en lindrig muskelskada, vilket höjer kreatinkinasvärdet.

Dessutom kan muskelskador uppstå om en person ligger i samma ställning under en längre tid, exempelvis på grund kraftigt berusningstillstånd eller förlamning.

Vilka referensvärden gäller för Kreatinkinas?

Då män har större muskelmassa än kvinnor ligger deras referensvärden högre.

Kvinnor över 18 år                     <210 U/l

Män 18-49 år                            <400 U/l

Referensvärden kan skilja sig åt beroende på var analysen utförs och vilken analysmetod som används.

Vad innebär ett högt värde?

Ett högt värde kan bero på:

Vad innebär ett lågt värde?

Det finns ingen anledning att oroa sig för ett lågt kreatinkinasvärde. På morgonen efter en nattsömn kan kreatinkinasvärdet vara 10 till 20 procent lägre i jämförelse med en mätning under dagen.

Ett lågt kreatinkinasvärde kan bero på:

    Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd​. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.

    Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.

munuaiset ja munuaisten vajaatoiminta
Artikel

Njurarna och njurinsufficiens

Njurarna har flera livsviktiga funktioner i kroppen. Vid njursvikt kan njurarna inte längre filtrera blodets slaggprodukter ordentligt, och då avlägsnas inte tillräckligt med vätska från kroppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00