Miten maksakirroosi etenee?
Maksakirroosi etenee yleensä hitaasti vuosien kuluessa. Alkuvaiheessa maksakirroosi voi olla oireeton, mutta kun maksan toiminta heikkenee, seurauksena voi olla vakavia komplikaatioita, kuten sisäinen verenvuoto,
Maksakirroosi etenee yleensä hitaasti vuosien kuluessa. Alkuvaiheessa maksakirroosi voi olla oireeton, mutta kun maksan toiminta heikkenee, seurauksena voi olla vakavia komplikaatioita, kuten sisäinen verenvuoto,
Rasvamaksan hoitoon kuuluu ensisijaisesti elämäntapamuutokset: terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja tarvittaessa painonpudotus. Alkoholin käytön vähentäminen tai lopettaminen on myös tärkeää.
Rasvamaksa voi olla pitkään oireeton, mutta joissakin tapauksissa se voi aiheuttaa väsymystä, ylävatsakipua tai turvotusta. Diagnoosi varmistetaan yleensä verikokeilla ja kuvantamistutkimuksilla.
ALAT-arvo voi laskea muutamassa päivästä viikkoihin riippuen siitä, mikä on aiheuttanut arvon nousun. Esimerkiksi alkoholin vähentäminen tai lopettaminen, terveellisempi ruokavalio ja säännöllinen liikunta voivat nopeuttaa ALAT-arvon laskua.
Maksan toimintahäiriöt voivat ilmetä monin eri tavoin, kuten väsymyksenä, ihon ja silmien kellastumisena (keltaisuus), vatsakipuna ja turvotuksena. Oireet riippuvat maksasairauden tyypistä ja vakavuudesta.
Maksakirroosi voi näkyä iholla useilla tavoilla. Tyypillisiä ilmentymiä ovat keltaisuus, hämähäkkiluomet (pienet, verisuonista muodostuvat kuviot iholla), ja ihon kutina. Lisäksi ihon ja silmänvalkuaisten kellastuminen (ikterus) on yleinen oire.
Rasvamaksa todetaan tyypillisesti verikokeiden, kuten maksa-arvojen ja rasva-arvojen, sekä kuvantamistutkimusten, kuten ultraäänitutkimuksen tai tietokonetomografian avulla
Sappiongelmat voivat ilmetä monin eri tavoin. Tyypillisimpiä oireita ovat ylävatsakipu, joka voi säteillä selkään tai oikeaan olkapäähän, pahoinvointi ja oksentelu. Oireet voivat pahentua rasvaisen ruoan syömisen jälkeen.
Maksakirroosin oireet voivat aluksi olla epämääräisiä ja lieviä, kuten väsymys ja ruokahaluttomuus. Edetessään tauti voi aiheuttaa keltaisuutta, vatsan turvotusta (askites), kutinaa, ja verenvuotoa ruoansulatuskanavasta.
Maksasairaus voi aiheuttaa ihon ja silmien kellastumista, kutinaa, tummia läiskiä iholla tai pieniä, hämähäkinseittimäisiä verisuonimuutoksia iholla.
Maksakirroosin diagnosointi perustuu oireiden, lääkärintarkastuksen ja laboratoriotestien tuloksiin, kuten maksan toimintakokeisiin. Ultraääni, tietokonetomografia (TT) tai magneettikuvaus (MRI) voivat auttaa arvioimaan maksan tilaa.
ALAT-arvon laskemiseksi on tärkeää tunnistaa ja hoitaa sen kohoamisen syy. Yleisiä keinoja arvon alentamiseksi ovat terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion noudattaminen, alkoholin käytön vähentäminen tai lopettaminen sekä säännöllinen liikunta.