Siirry pääsisältöön
Etusivu / Blogi / Runsaasti lisättyä sokeria sisältävä ruokavalio on yhteydessä unettomuuteen naisilla

Runsaasti lisättyä sokeria sisältävä ruokavalio on yhteydessä unettomuuteen naisilla

Paljon lisättyä sokeria sisältävä ruokavalio on yhteydessä unettomuuteen naisilla

Uusi tutkimus osoittaa, että paljon lisättyä sokeria (toisin sanoen huonoja hiilihydraatteja) sisältävä ruokavalio on myös unettomuuteen vaikuttava tekijä naisilla. Toki runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio ei ole muutoinkaan terveyden kannalta hyväksi.

Jatkuva karkkikierre ja sokerinhimo on varmasti kaikkien joskus kohtaama asia. Yksi karkki ei ketään sairaaksi tee, mutta edelleen nousee esille uusia tutkimustuloksia, kuinka runsas sokerimäärä vaikuttaa negatiivisesti terveyteemme. Ongelmallista on se, että lisättyä sokeria on nykyään hyvin monissa tuotteissa.

Vähemmän lisättyä sokeria, vähemmän unettomuutta

Unettomuus oli tutkimuksen tulosten mukaan yleisempää naisilla, joiden ruokavaliot sisälsivät paljon lisättyä sokeria, tärkkelystä ja vaaleaa prosessoitua viljaa. Tämän tyyppistä ruokavaliota noudattavat naiset alkoivat kärsiä unettomuudesta muita todennäköisemmin.

Tutkimuksen mukaan uniongelmia oli vähemmän naisilla, jotka nauttivat säännöllisesti kasviksia, hedelmiä, täysjyvätuotteita ja muita kuitupitoisia ruokia.

Tutkimus tehtiin 78 000 vaihdevuodet ylittäneelle yhdysvaltalaiselle naiselle. Heidän ruokavaliota ja unettomuuden oireita kartoitettiin tutkimuksen alussa ja kolmivuotisen seurannan päätteeksi.

Ruokavalion muutoksesta apua unettomuuteen

Tutkimuksen mukaan ruokavalion muutokset voivat auttaa myös unettomuuden ehkäisyssä sekä sen hoidossa. Jatkossa unettomuuden kanssa kamppailevat voivat saada apua unettomuuteen ruokavalion muutoksilla.

Tässäkin mielessä sokerikierteestä eroon pääseminen ja sokerin käytön vähentäminen ylipäätään on erittäin suositeltavaa. Kannustamme terveelliseen ruokavalioon kokonaisuudessaan! Silloin on myös helpompi jättää karkit ja muut sokeriherkut vähemmälle.

Lisättyä sokeria sisältävät ruoat kannattaa korvata hyvillä hiilareilla

Huonot hiilihydraatit kannattaa vaihtaa runsaskuituisiin, “hitaisiin” hiilihydraatteihin kuten täysjyvään, vihanneksiin ja hedelmiin. Kaikki kasvikset ovat suositeltavia.

Lisätyn sokerin määrää kannattaa tarkkailla erityisesti myös juomista; limut ja kaupan valmiit mehut saattavat sisältää yllättävänkin paljon lisättyä sokeria.

Lisättyä sokeria on usein paljon myös jogurteissa. Jogurteissa kannattaakin valita makeuttamaton kreikkalainen tai turkkilainen jogurtti. Lisää makua esimerkiksi kotimaisilla marjoilla.

Elämäntapamuutos mielessä?

Elintapojen ja ruokavalion muutokseen on hyvä lähteä selvittämällä ensin lähtötilanteen ja elimistön tämänhetkisen tilan. Testien tekeminen ennen ja jälkeen ruokavalion muutosten auttaa seuraamaan muutoksia elimistössä!

Tutustu seuraaviin testipaketteihin:

Tutkimuspaketteihin kuuluu muun muassa verensokerin, D-vitamiinin ja kolesteroliarvojen mittaus. Puhti-laboratoriopaketti sisältää useita terveydentilasta kertovia mittareita. Laaja naisen laboratoriopaketti sisältää normaalin Puhti-laboratoriopaketin testien lisäksi B12-vitamiinin ja folaatin.

50+ naisen laboratoriopaketti auttaa seuraamaan iän myötä terveyteen liittyviä asioita. Mukana esimerkiksi täydellinen verenkuva, kolesteroliarvot, sokeriarvot, suoloista kalium ja natrium, ferritiini ja tärkeimmät vitamiinit.

Lähteet

Gangwisch, J. ym. High glycemic index and glycemic load diets as risk factors for insomnia: analyses from the Women’s Health Initiative. American Journal of Clinical Nutrition. 11.2.2019

Uutispalvelu Duodecim. Huonot hiilihydraatit yhteydessä naisten unettomuuteen. 19.2.2020

Miksi Puhti

Helppo – Kotimainen – Nopea

  • Puhti tarjoaa parasta palvelua oman terveyden mittaamiseen ja kehittämiseen.

  • Kaikki testit ilman lääkärin lähetettä.

  • Selkeät paketit ja edullinen hinnoittelu.

  • Näytteenotto Mehiläisen laboratorioissa yli 75 toimipisteessä ympäri Suomen.

  • Suurin osa testeistä analysoidaan Suomessa Mehiläisen laboratorioissa.

  • Tulokset yleensä jo heti seuraavana arkipäivänä.

  • Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti.

  • Tarvittaessa voit tilata erikseen Mehiläisen lääkärin neuvonnan testien jälkeen.

  • Saatavilla myös hyvinvointivalmennuksia.

  • Tiedot pysyvät Suomessa korkean turvaluokituksen palvelinsalissa.

AVAINLUVUT

Yli

4 500 000

testiä analysoitu

Palautteen keskiarvo

9,5

Google-tähdet

4,9 / 5

Mediassa nähty

Siirry maksamaan: : 0,00