Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.
Trötthet och utmattning – symtom, orsaker, behandling och undersökningar
Alla är trötta ibland. Vårt tillstånd av vakenhet förblir inte detsamma kontinuerligt. Konstant trötthet dagtid och nattsömn som inte hjälper är inte normalt och kräver klargörande av orsaken till tröttheten. Tröttheten påverkas av både fysiska och psykiska belastningsfaktorer.
Trötthet och utmattning
- Trötthet då och då är inte farligt, och man behöver inte vara orolig för det.
- Ibland kan orsaken till trötthet bestämmas genom ett blodprov.
- Till exempel gör anemi, sköldkörtelns dysfunktion och sömnapné människan trött.
- En trött person bör vara uppmärksam på sin livsstil.
Trötthet och sömnbehov
Alla är trötta ibland; vårt tillstånd av vakenhet förblir inte detsamma kontinuerligt. Stress och för kort nattsömn är vanliga orsaker till trötthet nuförtiden.
Om orsaken till trötthet är relaterad till för kort sömn och det inte finns några egentliga problem med insomnande eller sömn, löses problemet genom att sova längre nätter.
Tillräcklig sömn och vila räcker inte med all trötthet. Oförklarlig, långvarig trötthet, det vill säga trötthet som varar i veckor och månader, är inte längre normalt.
Ibland kan det finnas andra orsaker till trötthet som kräver undersökning och behandling. Då kan det vara frågan om en sjukdom eller en annan typ av trötthet, utmattning som kräver mer exakt kartläggning och ibland till och med stora förändringar i vardagen.
Hur mycket sömn behöver en vuxen?
- En vuxen behöver i genomsnitt 7–9 timmars sömn per natt.
- Mängden varierar; behovet av sömn är mycket individuellt.
- Förutom kvantitet måste sömnen vara av hög kvalitet.
Olika orsaker till trötthet – vad kan trötthet bero på?
Ganska ofta orsakas trötthet helt enkelt av för kort nattsömn. Numera tillbringar många människor mycket tid framför olika skärmar. Ljus från tv:n, mobiltelefonen och datorn kan störa melatoninproduktionen, vilket gör det svårare att somna. Att snabbt kolla något arbetsrelaterat innan man går och lägger sig kan öka vakenheten för mycket och göra det svårt att somna. Dessutom minskar sömnkvaliteten.
Det kan finnas andra orsaker till trötthet som kräver undersökning och behandling. Långvarig trötthet är aldrig normalt, och orsaken till tröttheten bör fastställas.
Trötthet kan bero på till exempel:
- för mycket stress
- att arbeta sent
- skiftarbete
- jetlag
- undernäring
- alltför ansträngande eller alltför lite motion
- rökning (nikotin stör sömnen)
- graviditet
Brist på vitaminer och mineraler samt för stor konsumtion av koffein eller alkohol stör den normala sömnen.
Många sjukdomar kan förknippas med trötthet:
- dysfunktion i sköldkörteln (hypotyreos eller hypertyreos)
- diabetes
- sömnstörningar, såsom sömnapné eller sömnlöshet
- anemi, såsom järnbristanemi
- övervikt
- en psykisk sjukdom som depression eller ångest
- matstrupsinflammation
- någon inflammation såsom akuta virus- och bakteriesjukdomar, mononukleos, tuberkulos, HIV, hepatit
- autoimmuna sjukdomar
- fibromyalgi
- hjärnsjukdomar
- cancer och cancerbehandlingar
Läkemedel som till exempel lugnande medel och sömnmedel, vissa antidepressiva medel och antihistaminer, steroider samt muskelavslappnande medel kan orsaka trötthet. Slutande av medicinering eller ändring av dosstorleken kan också vara en anledning till trötthet.
Övervikt och trötthet
Övervikt ökar trötthet av många orsaker. Övervikt är förknippad med många faktorer som orsakar trötthet, och inte alla är kända. Övervikt disponerar till exempel för sömnapné och diabetes, som åtföljs av trötthet.
Undervikt och trötthet
En underviktig person blir också lättare trött. Ätstörningar, undernäring, cancer, kroniska sjukdomar och hypertyreos kan alla leda till undervikt, vilket kan leda till trötthet och utmattning.
Hur påverkar mental hälsa trötthet?
Trötthet och utmattning kan till exempel orsakas av stress, förlust, sorg, ätstörningar, alkohol- och drogmissbruk eller plötsliga förändringar i livssituationen. Psykiska sjukdomar som depression åtföljs ofta av svår trötthet.
Psykiskt välbefinnande kan främjas och trötthet förebyggas genom att ta hand om livsstilen. Vårda människorelationerna, motionera tillräckligt, ät mångsidigt och ge dig själv tid att vila.
Hur påverkar stress trötthet?
Långvarig stress orsakar trötthet. Stress kan mycket lätt påverka sömnkvaliteten, sömnlösheten och sömnlängden. Stress håller dig vaken och kan göra det svårt att somna.
Mental trötthet
Fler tips för psykisk trötthet finns till exempel i informationspaketen om stress och depression.
Metabola störningar och trötthet
Tillstånd som diabetes, hypotyreos eller hypertyreos, anemi och njur- eller leversjukdomar kan leda till trötthet och utmattning.
Effekten av hjärt- och lungsjukdomar på trötthet
Till exempel kan lunginflammation, arytmier, astma, kroniskt obstruktiv lungsjukdom och hjärtsjukdomar orsaka trötthet.
Kronisk smärta och trötthet
Långvarig smärta är förknippad med sömnlöshet och nattligt uppvaknande. Smärta minskar sömnkvaliteten, vilket kan orsaka trötthet och utmattning.
Hur påverkar motion sömnen?
- Ökad fysisk aktivitet i vardagen hjälper till med trötthet och ger pigghet i vardagen, särskilt om man inte motionerar mycket.
- En kort motionsstund lugnar den stressade kroppen och sinnet.
- Å andra sidan ökar tung träning behovet av sömn, vilket bör beaktas hos idrottare och personer som motionerar mycket.
- Regelbunden motion förbättrar sömnkvaliteten.
- Att motionera för sent kan göra det svårare att somna.
Är trötthet farligt?
Intermittent trötthet som gör över med vila är inte farligt. Om tröttheten kvarstår bör orsaken fastställas. Tröttheten kan orsakas av en sjukdom.
Trötthet disponerar för idrottsskador och ökar risken för olyckor, till exempel inom motion och trafik.
Friska människor kan också bli trötta efter långa perioder av intensiv mental eller fysisk aktivitet. Efter en lång period av oavbrutet arbete eller vakande följer trötthet. Särskilt vid körning kan detta skapa en olycksrisk.
Vilka laboratorietester kan användas för att fastställa orsaken till trötthet?
Följande laboratorietester kan ge ytterligare information om möjliga orsaker till trötthet:
- Glukos och långtidssocker
- Levervärden: ALAT, ASAT, albumin
- Järnvärden: ferritin och hemoglobin. Trötthet kan orsakas av järnbristanemi.
- Sköldkörtelvärden: fritt tyroxin, tyreotropin
Vad är utmattning (utbrändhet)?
Trötthet och utmattning kan vara fysisk, mental eller känslomässig. Överdrivna fysiska prestationer kan också leda till mental trötthet. Det främsta symtomet på utmattning är trötthet med mentala eller fysiska prestationer.
En person kan också vara trött på att hantera sina egna eller andras känslomässiga problem. Resurserna är uttömda, och personen återhämtar sig inte från vardagens stress.
Man kan börja prata om utmattning när normal vila eller sömn inte längre friskar upp den utmattade personen. Det kan bli mycket svårt att ta hand om vardagliga uppgifter som arbete, städning och familjen.
Ibland kan det kännas som om utmattningen tar alla resurser och gör en nästan oförmögen. Då är det en bra idé att kontrollera om det kanske finns någon annan orsak till utmattningen.
Symtom relaterade till utmattning
Känslan av utmattning kan åtföljas av symtom som:
- smärtor i olika delar av kroppen
- muskelvärk eller ömma muskler
- apati
- minskad motivation
- trötthet dagtid
- eftermiddagströtthet
- svårigheter att koncentrera sig och lära sig nytt
- tarmproblem såsom uppblåsthet, buksmärta, förstoppning och diarré
- irritabel tarm
- irritation
- misslynthet
- långsamt tänkande och andra kognitiva problem som minnesproblem
- synstörningar såsom dimmig syn
Utmattning kan ha att göra med depression och ångest.
Symtomen kan också vara relaterade till ett annat tillstånd eller en annan sjukdom. Om du misstänker en sjukdom eller har symtom, kontakta en läkare direkt.
Hur påverkar utmattning och trötthet sociala relationer?
Trötthet och utmattning komplicerar också sociala relationer då nerverna, koncentrationen och orken är ständigt spända. De mentala resurserna kan vara uttömda, och till exempel orkar man inte längre ta hand om familjen eller sina nära och kära som tidigare.
Hur får man hjälp med trötthet och utmattning?
Effektiv hjälp för trötthet beror på orsaken till tröttheten. Om tröttheten orsakas av andra orsaker än enkel sömnbrist, och tröttheten till exempel åtföljs av utmattning, hjälper det att man korrigerar orsakerna till utmattningen.
Orsaken bör alltid fastställas för att få rätt behandling. Trötthet kan bero på andra sjukdomar.
Sömn hjälper till med vanlig trötthet som orsakas av tillfällig sömnbrist.
Egenvård av trötthet och utmattning
Om du känner dig ständigt trött bör orsaken till tröttheten fastställas. Att ändra livsstil och öka sömnen, samt till exempel ta hand om god sömnhygien, är av stor betydelse oavsett orsaken till trötthet.
Om tröttheten orsakas av en sjukdom bör den behandlas på lämpligt sätt.
Du kan prova följande sätt som hemvård för trötthet:
- Testa med ett blodprov om din trötthet kan orsakas av saker som glukos eller sköldkörtelvärden.
- Motionera lämpligt mycket. Om du inte motionerar mycket, öka din fysiska aktivitet. Om du tränar mycket, var uppmärksam på återhämtning.
- Lugna dig på kvällarna, till exempel genom återställande och avkopplande aktiviteter (t.ex. en lugn promenad, yoga, kroppsvård).
- Satsa i mat av hög kvalitet och se till att blodsockernivån hålls jämn. Mat som innehåller mycket socker, fett och kolhydrater gör ofta att man känner sig trött. Att äta kolhydrathaltig gröt före läggdags kan hjälpa till att somna.
- Minska ditt koffeinintag, särskilt om du konsumerar det mycket eller på kvällen. Om du vänjer dig vid att konsumera produkter som är rika på koffein, kommer koffein inte längre att pigga upp dig som tidigare. Koffein som konsumeras på eftermiddagen påverkar också sömnkvaliteten nästa natt hos vissa människor. Du kanske inte märker detta förrän du har utelämnat koffeinet.
- Se till att din kost är varierad för att säkerställa tillräckligt intag av näringsämnen. Vid behov kan du komplettera din kost med kosttillskott.
- Drick tillräckligt med vatten under dagen.
- Lär dig hantera stress självständigt, i terapi, på kurser eller genom meditation.
- Kom ihåg att göra trevliga saker i din vardag som en motvikt för arbete och ansvar.
- Ta pauser under dagen. Pauserna på arbetsplatserna existerar av en anledning. En människa kan inte koncentrera sig under en hel arbetsdag utan pauser. Kom ihåg att också ta pauser från hushållsarbete och fritidsaktiviteter.
- Om du upplever ångest, depression, smärta eller sömnstörningar, uppsök läkare.
- Investera i god sömnhygien och mörkläggningsgardiner för att förbättra sömnkvaliteten och kvantiteten.
Hur påverkar kosten trötthet och utmattning?
Dieten kan också påverka vakenheten och orken. Genom att gynna följande livsmedel kan du påverka din ork:
- Rotfrukter, grönsaker och frukter. Dessa innehåller mycket näringsämnen; du får mycket näringsämnen och kraft från alla grönsaker.
- Gynna obearbetad, högkvalitativ, näringsrik mat.
- Gynna koffeinfria drycker.
- Fullkorn och långsamma kolhydrater är bra kolhydratkällor under dagen.
- Nötter och frön är exempel på lämpliga snacks.
- Brist på vissa vitaminer kan orsaka trötthet. Brist på D-vitamin förekommer allmänt bland finländare. Järnbrist är vanligt, särskilt hos kvinnor.
- Undvik alkohol.
Ständig trötthet hos unga
Det är mycket vanligt att ungdomar är ständigt trötta. Hos unga är sömnbehovet större än normalt, och å andra sidan kanske den unge inte är intresserad av att gå och lägga sig tidigt på samma sätt som en vuxen. 7 eller 8 timmars sömn per natt kanske inte räcker. Motion ökar också behovet av sömn ännu mer.
Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.
Puhti laboratoriepaket Plus (Man) är en omfattande laboratoriepaket för dig som vill veta mer om din kropps välmående. Du får svar på bland annat kolesterol, långtidssocker, testosteron, ferritin och viktiga vitaminer.
Stress – symtom, följder, behandling och stresshantering
Stress blir hälsofarlig om den stressiga livssituationen är långvarig, det vill säga blir kronisk.
PMS (premenstruellt syndrom)
En hälsosam kost med tillräckligt intag av kalcium, D-vitamin och magnesium kan lindra PMS (premenstruellt syndrom).
Klimakteriet – Symtom och behandling
Klimakteriet är en process som varar i åratal och där en kvinnas kropp övergår från fertilt till infertilt tillstånd.
Överträning – symtom, behandling och återhämtning
Överträning innebär att kroppen inte återhämtar sig tillräckligt från ansträngning. Nerv- och hormonsystemet lyckas inte längre återgå till det normala efter att ansträngningen har upphört.
Anemi – symtom, behandling och orsaker
Anemi är inte en självständig sjukdom utan den kan orsakas av många olika orsaker. Orsaken till anemi måste alltid fastställas innan behandling inleds.
Artikel uppdaterad:
6 May 2024