Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.
Magnesium stärker muskler och ben
Magnesium behövs för att musklerna ska fungera bra och för att skelettet ska hålla sig starkt. Särskilt personer med en hög nivå av fysisk aktivitet behöver vara uppmärksamma på att få i sig tillräckligt med magnesium.
Kort om magnesium
- Magnesium är viktigt för uppbyggnad och funktion av tänder, skelett och muskler.
- Det är också viktigt för ens psykiska mående.
- Magnesium finns framför allt i fullkornsprodukter, grönsaker, inälvsmat och kött.
Vad är magnesium?
Magnesium är ett av de viktigaste mineralerna i kroppen och påverkar bland annat musklernas och skelettets hälsotillstånd. Dessutom är det viktigt för funktionen hos över 300 enzymer. Hos en vuxen person innehåller kroppen ca 25 gram magnesium.
De allra flesta får i sig tillräckligt med magnesium från kosten. En alltför ensidig kost, olika sjukdomar och vissa läkemedel kan dock orsaka för lågt upptag av magnesium. Behovet av magnesium är också högre hos personer med hög fysisk aktivitet.
Magnesiums roll i kroppen
Magnesium har flera viktiga funktioner i kroppen varav de viktigaste listas nedan, magnesium:
- Är en viktig beståndsdel i tänder och ben
- Behövs för en normal ämnesomsättning
- Främjar nervsystemets normala funktion
- Bidrar till normal muskelfunktion
- Behövs för kroppens proteinsyntes
- Bidrar till celldelningen i kroppen
- Är viktig för det psykiska välbefinnandet
- Främjar kroppens elektrolytbalans.
Av kroppens magnesiumreserver finns 55 procent i benvävnaden, 20 procent i musklerna, 19 procent i andra vävnader och bara 1 procent i blodplasman. Magnesium är ett ämne som utsöndras kontinuerligt från njurarna och som tas upp via kosten.
Hur testar man sina magnesiumnivåer?
Mängden magnesium i blodet är en indikation på den totala nivån i kroppen och är lätt att testa med ett vanligt blodprov. Det är en bra idé att testa mängden magnesium om man är drabbad av svårförklarlig muskelsvaghet eller om man ofta drabbas av kramper.
Referensvärden för magnesiumprov
Referensvärdet för magnesium (S-Mg) i ett blodprov är 0,71 till 0,94 mmol/l.
Angivna referensvärden kan skilja sig åt beroende på vilket labb som utför provet. Till exempel skiljer sig referensvärdet åt beroende på om man tar ett serum- eller plasmaprov när man mäter magnesium.
Vad innebär ett högt magnesiumvärde?
Höga magnesiumnivåer kan orsakas av en överdriven konsumtion av magnesiumtillskott och ett vanligt symtom orsakat av höga magnesiumnivåer är diarré. En annan möjlig orsak till höga magnesiumnivåer är njursvikt, vilket är ett allvarligt tillstånd som oftast kräver sjukhusvård.
Vad innebär ett lågt magnesiumvärde (magnesiumbrist)?
Magnesiumbrist är ovanligt och orsakas vanligtvis av antingen nedsatt upptagningsförmåga eller ökad njurutsöndring. I vissa fall kan det också bero på att intaget är för lågt.
Symptom på magnesiumbrist inkluderar:
- Muskelsvaghet
- Försämrad återhämtning
- Hämmad tillväxt hos barn
- Beteendestörningar
- Långvarig trötthet
- Kramper
- Darrningar
Alla dessa symtom kan ha flera orsaker och förekomsten av något av dem ska inte tolkas som bevis för magnesiumbrist.
Vad kan ett lågt magnesiumvärde bero på?
Orsakerna som listas nedan kan alla bidra till ett lågt magnesiumvärde:
- Diarré
- Kräkningar
- Laxermedel
- Försämrat upptag från kosten
- Undernäring (till exempel på grund av anorexi eller bulimi).
Vad kan ökad utsöndring av magnesium bero på?
Orsakerna som listas nedan kan alla bidra till ökad utsöndring av magnesium ur kroppen:
- Långvarig behandling med vätskedrivande läkemedel
- Skador på njurarna
- Hormonella rubbningar
- Sjukdomar som ger hypoparathyroidism eller hypotyreos (nedsatt funktion i bisköldkörteln eller sköldkörteln)
- Diabetes
Låga magnesiumnivåer kan också orsakas av levercirros (skrumplever) och kan därför kopplas till ett högt alkoholintag.
Rekommenderat dagligt intag av magnesium
Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag av magnesium på 350 mg för män och 280 mg för kvinnor.
Hos barn varierar den rekommenderade dagsdosen beroende på ålder enligt följande tabell:
Ålder | Rekommenderat dagligt intag |
---|---|
Spädbarn 6-11 månader | 80 milligram |
Barn 1-2 år | 85 milligram |
Barn 2-5 år | 120 milligram |
Barn 6-9 år | 200 milligram |
Barn 10-13 år | 280 milligram |
Källor till magnesium
Magnesium finns i många olika livsmedel. Särskilt mycket finns i fullkorn, grönsaker, inälvsmat och kött.
Gröna bladgrönsaker, baljväxter, mörk choklad, mejeriprodukter, potatis, skaldjur och fisk är också bra källor till magnesium.
Magnesium är viktigt för idrottare
Magnesium behövs för normal muskelfunktion och muskeltillväxt vilket gör det extra viktigt för idrottare. Magnesiumbrist kan visa sig som bland annat muskelkramper, muskelstelhet och muskelsvaghet. Dessutom försämrar magnesiumbrist musklernas återhämtning. Träning ökar utsöndringen av magnesium i urinen, vilket gör att behovet av magnesium ökar med nivån av fysisk aktivitet.
Magnesiumbrist leder till en försämrad kondition. Man kan hos de med magnesiumbrist se ökade skador på muskelcellerna, ett ökat syrebehov hos musklerna samt minskad uppbyggnad av musklerna.
Det är därför lätt att förstå varför idrottare måste få i sig tillräckligt med magnesium! Man gynnas dock inte av att äta mer magnesium än vad som behövs för normal funktion, det är bara hjälpsamt att öka magnesiumintaget om man faktiskt lider av magnesiumbrist.
Laboratoriepaket Sport Kvinna inkluderar värden som visar vad du kan förändra i dina levnadsvanor för att förbättra din kondition och uthållighet. Genom att göra Laboratoriepaket Sport Kvinna ger du dig själv de rätta förutsättningarna för att optimera dina värden och din träning.
Laboratoriepaket Sport Man inkluderar värden som visar vad du kan förändra i dina levnadsvanor för att förbättra din kondition och uthållighet. Genom att göra Laboratoriepaket Sport Man ger du dig själv de rätta förutsättningarna för att optimera dina värden och din träning.
Fosfat är nödvändigt för bildandet av ben och tänder
Fosfat är den näst vanligaste mineralen i kroppen och är livsviktigt för människor. Fosfat behövs för reglering av cellfunktion, aktivering av enzymer och som byggmaterial för DNA. Det är också nödvändigt för bildandet av ben och tänder.
Järn påverkar uthållighet, välbefinnande och humör
Järnets viktigaste funktion är att transportera syre runtom kroppen till organ som hjärnan, hjärtat och musklerna. Utan järn kan vi inte få ut syre i vävnaderna så det är ingen underdrift att kalla järnet för livsviktigt.
Kalcium tar hand om ben, muskler och nervsystem
Tillräckliga nivåer av kalcium i blodet är essentiellt för god skelettstyrka, välfungerande muskler och nervsystemet. Tillräckligt kalciumintag bör säkerställas i tidig ålder och under hela livet, eftersom det är ett effektivt sätt att undvika osteoporos (benskörhet).
Kalium är nödvändigt för hjärtat, nervsystemet och musklerna
Kalium är ett salt som fyller livsviktiga funktioner för den mänskliga kroppen.
I denna artikel förklarar vi vad kalium är, hur det påverkar kroppen, varför det undersöks samt hur referensintervallen ligger. Dessutom förklarar vi vad för höga eller för låga kaliumnivåer i blodet kan betyda.
Natrium är avgörande för flera av kroppens funktioner
Natrium är ett livsviktigt salt som möjliggör att kroppens olika organ och vävnader fungerar väl. Ett förhöjt intag av natrium kan dock bidra till skadliga tillstånd, såsom högt blodtryck och skador på njurarna.
Zink främjar hårväxt, hudhälsa och fertilitet
Zink är ett livsviktigt spårämne som hjälper alltifrån hud och hår till fertilitet, immunförsvar och sårläkning.
Artikel uppdaterad:
6 May 2024