Miten voit välttää anemian?
Anemian välttämiseksi on tärkeää nauttia riittävästi rautaa, B12-vitamiinia ja foolihappoa sisältäviä ruokia. Hyviä raudan lähteitä ovat punainen liha, pavut ja tummanvihreät lehtivihannekset.
Anemian välttämiseksi on tärkeää nauttia riittävästi rautaa, B12-vitamiinia ja foolihappoa sisältäviä ruokia. Hyviä raudan lähteitä ovat punainen liha, pavut ja tummanvihreät lehtivihannekset.
Anemia todetaan yleensä verikokeella, joka mittaa hemoglobiinin ja hematokriitin tasot. Jos epäillään anemiaa, lääkäri voi määrätä lisätestejä, kuten rauta-arvojen, vitamiinitasojen ja punasolujen morfologian tutkimisen,
Anemian hoito riippuu sen tyypistä ja syystä. Rautavajeen aiheuttamaa anemiaa hoidetaan yleensä rautalisillä ja ruokavaliomuutoksilla, jotka lisäävät raudan saantia. Muiden anemiatyyppien, kuten vitamiinipuutoksesta johtuvan anemian,
Anemiaa epäillään, kun hemoglobiiniarvo laskee alle viitearvojen. Naisilla anemiaa epäillään, jos hemoglobiini on alle 117 g/l ja miehillä, jos se on alle 134 g/l.