Tulokset esitetään aina numeroin, mutta myös visuaalisesti värein

Puhdin tulosraportilla tulos on aina merkitty numeroarvona, mutta myös punaisella ja vihreällä skaalalla. Punainen merkitsee, että mitattu arvo on viitearvojen ulkopuolella. Vihreä tarkoittaa, että tulos on viitearvoissa. Osassa testeissä on myös keltainen alue, joka merkitsee pientä poikkeamaa viitearvoista.

Samaa arvoa useasti mitattaessa ja seurattaessa tulokset päivittyvät samalle tulosraportille, joten kehitys on helposti havaittavissa.

Laboratoriokokeiden tulkinta

Jokaisen mittauksen kohdalla kerrotaan selkeästi, mitä arvo merkitsee

Tulosraportilla kerrotaan aina, mitä kyseinen testi mittaa. Raportilta selviää myös, mihin korkea tai matala arvo voi viitata. Jokaisesta tutkimuksesta löytyy myös linkki lisätietoihin, jossa kerrotaan tutkimuksesta ja sen tuloksista tarkemmin. Mikäli epäilet sairautta, sinulla on oireita tai haluat keskustella tuloksista lääkärin kanssa, otathan yhteyttä lääkäriin. Puhdin tulosraportilta mahdollista tilata erillisenä palveluna lääkärin etäkonsultaatio. Näissä tilanteissa tulokset on hyvä käydä lääkärin kanssa läpi tuoreeltaan.

Viitearvot vaihtelevat henkilöstä ja tutkimusmenetelmästä riippuen

Useiden laboratoriokokeiden viitearvot vaihtelevat iästä ja sukupuolesta riippuen. Näiden kaikkien kohdalla tieto on selkeästi saatavilla Puhdin raportilla. Myös vuorokaudenaika vaikuttaa osaan testeistä. Jotkut testit vaativat paastoa; nämä tutkimukset tunnistat laboratoriokokeen tunnisteen edessä olevasta pienestä f-kirjaimesta. Tilauksen jälkeen saat aina tarkat ja selkeät ohjeet näytteenottoon, mahdolliseen paastoon ja oikean näytteenottoajan varaamiseen.

Kannattaa huomata myös, että tutkimusten viitearvot saattavat vaihdella laboratoriosta ja käytetystä menetelmästä riippuen. Tähän on tärkeää kiinnittää huomiota, jos vertailet Puhdin kautta saamiasi tuloksia muiden laboratorioiden tuloksiin.

Lääkärin apu on aina helposti saatavilla

Poikkeavan arvon kohdalla tai sairautta epäiltäessä on helppoa ottaa yhteyttä lääkäriin suoraan Puhdin raportilta. Raportin lopusta löytyy osio, josta voi tilata lääkärin konsultaation erillisenä palveluna. Tätä lisäpalvelua voi hyödyntää aina, mikäli on esimerkiksi epäselvyyttä tuloksista tai itsellä on oireita. Yksin tulosten kanssa ei siis koskaan tarvitse jäädä.

Puhti on vuonna 2018 perustettu palvelu, jonka avulla voi seurata omaa hyvinvointia ja terveyttä laboratoriotesteillä. Mittauksista on haettu tukea esimerkiksi terveydestä huolehtimiseen, elämäntaparemonttiin tai ruokavalion muutoksiin.

Teksti

Kirjoittajan avatar


Päivitetty: 03.10.2022

Kävijöiden kommentteja ja kokemuksia aiheesta “Miten tulkitsen laboratoriokokeiden tuloksia itse?”

  • Toimitetaanko Puhti raportti erikseen? Nyt laboratorion tulokset on nähtävillä mobiilipalvelussa. Siinä ei näy punainen – vihreä skaalaa.

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *