
Nedsatt aptit
Nedsatt aptit innebär en minskad lust att äta, vilket kan leda till ett otillräckligt näringsintag. En nedsatt aptit kan vara tillfällig, eller ett tecken på ett underliggande hälsotillstånd.
Kort om nedsatt aptit
- Nedsatt aptit kan ha många olika orsaker, exempelvis livsstilsfaktorer eller sjukdomar.
- Vid sjukdom kan det vara extra svårt att få i sig den näring man behöver om man har en sämre aptit. Detta kan leda till undernäring.
- Hos äldre kan aptitlöshet bero på åldersrelaterade förändringar.
Vad är en nedsatt aptit?
Nedsatt aptit innebär en minskad lust att äta, vilket kan leda till ett otillräckligt näringsintag. En nedsatt aptit kan vara tillfällig, eller ett tecken på ett underliggande hälsotillstånd. I vissa fall kan aptitlösheten vara mild och övergående, medan den i andra fall kan bli långvarig och kräva behandling.
Vad kan nedsatt aptit bero på?
Det finns många orsaker till en minskad aptit. Det är relativt vanligt att en minskad aptit beror på livsstilsfaktorer såsom dålig sömn, brist på fysisk aktivitet och ensidiga matvanor.
Förutom livsstilsfaktorer kan även sjukdomar och olika tillstånd påverka aptiten. Oftast är minskad aptit tillfällig och till följd av vanliga infektioner såsom förkylning och influensa. Däremot finns det många andra faktorer som kan orsaka en mer långvarig låg aptit. Bland annat kan zinkbrist, förhöjda nivåer av kreatinin, samt svår hypotyreos leda till en försämrad aptit. Även psykiska orsaker såsom stress, ångest och depression kan påverka aptiten negativt.
Vid sjukdom kan det vara extra svårt att få i sig den näring man behöver. Därför är det extra viktigt att se till att man får i sig det man behöver, trots en sämre aptit.
Genom en hälsokontroll via blodprov som testar för dessa värden kan du enkelt ta reda på om du har zinkbrist, förhöjda nivåer av kreatinin eller en sköldkörtelrubbning. Du bör uppsöka vård om du genomgår en ofrivillig viktnedgång till följd av nedsatt aptit.
Rutiner för personer med nedsatt aptit
För att försöka förbättra sitt näringsintag trots en nedsatt aptit kan man bland annat:
- Äta små, näringsrika måltider.
- Dricka tillräckligt, men inte för mycket före måltid: För mycket vätska före maten kan minska hungerkänslan.
- Röra på sig: Regelbunden fysisk aktivitet kan öka aptiten.
- Skapa en trevlig måltidsmiljö: Ät tillsammans med andra och undvik stress vid måltider.
Vad kan man äta om man har minskad aptit?
Om man lider av nedsatt aptit är det ändå viktigt att äta och få i sig mat för att undvika ett otillräckligt näringsintag. För många fungerar det att äta små näringsrika portioner. Om man har låg energi och inte orkar laga mat kan ett alternativ vara att äta näringsrika färdigrätter eller halvfabrikat. Ett annat alternativ är att ha mättande pålägg i hemmet för att kunna göra en snabb och näringsrik måltid med smörgåsar.
Vid nedsatt aptit rekommenderas en varierad och näringsrik kost, precis som för de med normal aptit. Några exempel på näringsrik mat man kan äta för att underlätta om man har nedsatt aptit:
- Energirika alternativ: Välj näringstäta livsmedel som avokado, nötter, frön, yoghurt, ägg och ost.
- Lättsmält mat: Soppor, smoothies, gröt och mosade rätter kan vara skonsamma för magen.
- Proteinkällor: Kyckling, fisk, tofu och baljväxter bidrar med viktiga näringsämnen.
- Dryck som energi: Mjölk, saft, nyponsoppa och drickyoghurt kan man dricka istället för vatten för att få extra energi.
- Söta alternativ vid behov: Frukt, honung och fullfet yoghurt kan vara lättare att äta om man har svårt för vanlig mat.
Minskad törst
Precis som aptiten kan även törsten påverkas av olika faktorer. Minskad törst kan leda till uttorkning, vilket i sin tur kan orsaka trötthet, yrsel och koncentrationssvårigheter. Äldre personer är särskilt utsatta eftersom törstsignalerna försvagas med åldern. Vissa sjukdomar och även nedsatt aptit kan bidra till att man dricker mindre än nödvändigt.
Om man inte känner törst är det extra viktigt att komma ihåg att få i sig vätska. Enligt rekommendationer bör man dricka 1.5 liter vätska om dagen, även om man inte känner sig törstig.
Nedsatt aptit hos äldre
Hos äldre kan aptitlöshet bero på åldersrelaterade förändringar, såsom nedsatt lukt- och smaksinne, långsammare matsmältning eller underliggande sjukdomar. Tandproblem och svårigheter att tugga kan också minska matintaget.
För att stötta äldre med minskad aptit kan man:
- Erbjuda näringstäta livsmedel och energirika mellanmål.
- Säkerställa att maten är lätt att tugga och svälja.
- Skapa en social måltidsmiljö för att öka matlusten.
- Identifiera och behandla eventuella underliggande hälsoproblem.
Nedsatt aptit är ett vanligt problem, men genom att identifiera orsakerna och vidta åtgärder är det ofta möjligt att förbättra främst näringsintag men även aptiten.
Ett optimalt hälsotillstånd är grunden för framgång i både träning och tävling. Hälsa och prestation kan förbättras genom en balanserad och näringsrik kost. Det är därför viktigt att hålla koll på idrottares näringsintag.
Läs mer
Tillräcklig sömn och återhämtning är avgörande för att förebygga utmattning, förbättra prestationer och öka livskvaliteten. Vilka faktorer bidrar till god återhämtning och sömnkvalitet?
Läs mer
Överträning innebär att kroppen inte återhämtar sig tillräckligt från ansträngning. Nerv- och hormonsystemet lyckas inte längre återgå till det normala efter att ansträngningen har upphört.
Läs mer
Artikel uppdaterad:
24 april 2025