SHBG

SHGB:tä, eli sukupuolihormoneja sitovaa globuliinia syntyy maksassa. Sen tuotantoa säätelevät sukupuoli- ja kilpirauhashormonit, insuliini ja ruokavalio.

38,50 

SHBG eli Sukupuolihormoneja sitova globuliini sitoo verenkierrossa sukuhormoneja, kuten testosteronia ja estrogeenia. Sillä on voimakas vaikutus sukuhormonien pitoisuuteen veressä. Sen tuotantoon vaikuttavat hormonitoiminta ja aineenvaihdunta.

Sukupuolihormonit vaikuttavat seksuaaliseen toimintakykyyn. Lisäksi niillä on vaikutusta mielialaan ja vireystilaan. Nämä hormonit määrittävät myös miehisten ja naisellisten piirteiden kehittymisen.

Estrogeeni ja testosteroni kulkevat veressä SHBG:n välityksellä ja siihen sitoutuneena. Pieni osa hormoneista on vapaana. SHBG:n tuotanto vähenee iän lisääntyessä. Vaihdevuosien aikaan naisten estrogeenin tuotanto putoaa nopeasti, ja samoin testosteronin tuotanto miehillä hidastuu olennaisesti myöhemmällä iällä.

SHGB-arvoa suurentavat kilpirauhasen liikatoiminta, diabetes, estrogeenia sisältävä lääkitys, voimakas laihtuminen esimerkiksi syömishäiriön yhteydessä, tupakointi, paastoaminen, psyykkinen ja fyysinen stressi ja eräät lääkkeet.

Sisältyy tutkimukseen Vapaa testosteroni.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Sukupuolihormoneja sitova globuliini (2737 S -SHBG). www.synlab.fi.

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More