SHBG

SHGB:tä, eli sukupuolihormoneja sitovaa globuliinia syntyy maksassa. Sen tuotantoa säätelevät sukupuoli- ja kilpirauhashormonit, insuliini ja ruokavalio.

38,50 

SHBG eli Sukupuolihormoneja sitova globuliini sitoo verenkierrossa sukuhormoneja, kuten testosteronia ja estrogeenia. Sillä on voimakas vaikutus sukuhormonien pitoisuuteen veressä. Sen tuotantoon vaikuttavat hormonitoiminta ja aineenvaihdunta.

Sukupuolihormonit vaikuttavat seksuaaliseen toimintakykyyn. Lisäksi niillä on vaikutusta mielialaan ja vireystilaan. Nämä hormonit määrittävät myös miehisten ja naisellisten piirteiden kehittymisen.

Estrogeeni ja testosteroni kulkevat veressä SHBG:n välityksellä ja siihen sitoutuneena. Pieni osa hormoneista on vapaana. SHBG:n tuotanto vähenee iän lisääntyessä. Vaihdevuosien aikaan naisten estrogeenin tuotanto putoaa nopeasti, ja samoin testosteronin tuotanto miehillä hidastuu olennaisesti myöhemmällä iällä.

SHGB-arvoa suurentavat kilpirauhasen liikatoiminta, diabetes, estrogeenia sisältävä lääkitys, voimakas laihtuminen esimerkiksi syömishäiriön yhteydessä, tupakointi, paastoaminen, psyykkinen ja fyysinen stressi ja eräät lääkkeet.

Sisältyy tutkimukseen Vapaa testosteroni.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Sukupuolihormoneja sitova globuliini (2737 S -SHBG). www.synlab.fi.

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More