Parathormoni

Lisäkilpirauhaset erittävät parathormonia, joka säätelee elimistön kalsium-, fosfori- ja magnesiumtasoja.

36,95 

Parathormoni syntyy lisäkilpirauhasessa. Hormoni vaikuttaa luiden, lihasten ja nivelten kuntoon, sillä se säätelee elimistön kalsium-, fosfori- ja magnesiumtasoja.

FP-PTH-tutkimuksen avulla voidaan tutkia, onko elimistön kalsiumaineenvaihdunta normaalia.

Vaikutus

Parathormonin vaikutuskohdat ovat luusto ja munuaiset. Hormonin valmistus lisäkilpirauhasen soluissa on riippuvainen veren kalsiumpitoisuudesta. Jos veren kalsiumarvo alenee, hormonin valmistus lisääntyy, mikä palauttaa kalsiumarvon normaaliksi. Jos veren kalsium kohoaa, käy päinvastoin. Hormonin tuotanto vähenee, mikä palauttaa kalsiumarvon hyvälle tasolle.

Lisäkilpirauhasen liikatoiminta

Liikatoiminnassa lisäkilpirauhanen alkaa valmistaa parathormonia liikaa. Hormoni lisää kalsiumin siirtymistä luusta vereen ja samalla vähentää kalsiumin erittymistä virtsaan. Sen seurauksena veren kalsiumpitoisuus kohoaa ja kehittyy hyperkalsemia eli koholla oleva veren kalsium tai liian vähän.

Liikatoiminta johtuu lisäkilpirauhasen rauhaskasvaimesta. Yksi lisäkilpirauhanen alkaa tuntemattomasta syystä kasvaa ja tuottaa itsenäisesti ylimäärin parathormonia. Rauhaskasvainta kutsutaan adenoomaksi. Se on solukuvaltaan hyvänlaatuinen, ei siis syöpää. Joskus useampi rauhanen suurenee samanaikaisesti.

Lisätietoja

Paasto

Tutkimus edellyttää noin 10 tunnin paastoa.

Lähteet

Mustajoki, Pertti: Lisäkilpirauhasen liikatoiminta (hyperparatyreoosi). www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More