Parathormoni

Lisäkilpirauhaset erittävät parathormonia, joka säätelee elimistön kalsium-, fosfori- ja magnesiumtasoja.

36,95 

Parathormoni syntyy lisäkilpirauhasessa. Hormoni vaikuttaa luiden, lihasten ja nivelten kuntoon, sillä se säätelee elimistön kalsium-, fosfori- ja magnesiumtasoja.

FP-PTH-tutkimuksen avulla voidaan tutkia, onko elimistön kalsiumaineenvaihdunta normaalia.

Vaikutus

Parathormonin vaikutuskohdat ovat luusto ja munuaiset. Hormonin valmistus lisäkilpirauhasen soluissa on riippuvainen veren kalsiumpitoisuudesta. Jos veren kalsiumarvo alenee, hormonin valmistus lisääntyy, mikä palauttaa kalsiumarvon normaaliksi. Jos veren kalsium kohoaa, käy päinvastoin. Hormonin tuotanto vähenee, mikä palauttaa kalsiumarvon hyvälle tasolle.

Lisäkilpirauhasen liikatoiminta

Liikatoiminnassa lisäkilpirauhanen alkaa valmistaa parathormonia liikaa. Hormoni lisää kalsiumin siirtymistä luusta vereen ja samalla vähentää kalsiumin erittymistä virtsaan. Sen seurauksena veren kalsiumpitoisuus kohoaa ja kehittyy hyperkalsemia eli koholla oleva veren kalsium tai liian vähän.

Liikatoiminta johtuu lisäkilpirauhasen rauhaskasvaimesta. Yksi lisäkilpirauhanen alkaa tuntemattomasta syystä kasvaa ja tuottaa itsenäisesti ylimäärin parathormonia. Rauhaskasvainta kutsutaan adenoomaksi. Se on solukuvaltaan hyvänlaatuinen, ei siis syöpää. Joskus useampi rauhanen suurenee samanaikaisesti.

Lisätietoja

Paasto

Tutkimus edellyttää noin 10 tunnin paastoa.

Lähteet

Mustajoki, Pertti: Lisäkilpirauhasen liikatoiminta (hyperparatyreoosi). www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More