S-TSHRAb-testet används för att upptäcka olika tillstånd som orsakar överaktiv sköldkörtel.

TSH-receptor, antikroppar (TSHRAb)
En vanlig orsak till hypertyreos är Graves sjukdom. Om det finns mycket antikroppar mot TSH-hormon i kroppen, tyder det starkt på Graves sjukdom.
S-TSHRAb undersökning
- S-TSHRAb-testet undersöker orsaken till hypertyreos.
- 80–95 procent av personer med Graves sjukdom eller autoimmun tyreoidit har TSHR-antikroppar i kroppen.
Antikroppar mot TSH-hormon (TSHRAb)
S-TSHRAb-testet används för att fastställa olika tillstånd som orsakar hypertyreos. Hypertyreos är en sjukdom där det finns för mycket sköldkörtelhormoner i kroppen. Detta orsakar olika symtom, såsom hjärtklappning, högt blodtryck och viktminskning.
Var kan jag få S-TSHRAb-testet?
Du kan beställa S-TSHRAb-testet från Puhtis webbutik. Genom Puhtis tjänst kan du gå till laboratorietester utan remiss, och vid behov kan du beställa en separat läkarkonsultation efter testerna om du vill diskutera din hälsa.
När undersöks antikroppar mot TSH-hormon TSHRAb?
S-TSHRAb-testet används för att fastställa olika tillstånd som orsakar hypertyreos samt för differentialdiagnostik av hypertyreos. Dessutom är testet användbart för att utvärdera effektiviteten av tyreostatisk behandling.
Värdet sjunker när sjukdomens läkemedelsbehandling är effektiv.
Hypertyreos kan aktiveras under graviditeten och TSHR-antikroppar av IgG-klass kan påverka fostret och orsaka hypertyreos hos det. För en gravid person kan undersökningen därför vara användbar om det finns en möjlighet till hypertyreos.
Vissa TSHR-antikroppar kan också blockera receptorens funktion och leda till hypotyreos, sköldkörtelunderfunktion. De nuvarande antikroppsmetoderna skiljer dock inte mellan antikroppar som blockerar och stimulerar receptorens funktion, utan i dessa fall görs diagnosen med andra tester och baserat på symtom.
Graves sjukdom och TSHRAb
En vanlig orsak till hypertyreos är Graves sjukdom. Om det finns mycket antikroppar mot TSH-hormon i kroppen, tyder det starkt på Graves sjukdom.
Hos de flesta personer med Graves sjukdom eller autoimmun tyreoidit upptäcks TSHR-antikroppar i blodprovet.
Exoftalmus-syndrom och TSHRAb
Vid exoftalmus-syndrom, en ögonsjukdom relaterad till hypertyreos, kan värdet stiga redan innan klinisk hypertyreos annars skulle kunna fastställas.
S-TSHRAb referensvärden
Referensvärden för S-TSHRAb-undersökningen:
- normalt under 2,9 IU/l
- gränsvärde 2,9 – 3,3 IU/l
- förhöjt över 3,3 IU/l

Hypertyreos är en sköldkörtelsjukdom som ökar ämnesomsättningen
Hypertyreos innebär att man har en överaktiv sköldkörtel, vilket i sin tur innebär att kroppen producerar för mycket sköldkörtelhormon och gör att ämnesomsättningen går på högvarv. Man kan då drabbas av hjärtklappning, nervositet, sömnproblem och en rad andra symtom.

Hypotyreos kan vara en förklaring till trötthet
Sköldkörteln producerar hormoner som reglerar ämnesomsättningen och den har därför stor påverkan på vårt välbefinnande. Är sköldkörteln underaktiv och producerar för lite hormoner drabbas man av hypotyreos. Det kan bland annat ge symtom som trötthet, orkeslöshet, koncentrations- och minnessvårigheter, ofrivillig viktuppgång samt en allmän känsla av att något är fel i kroppen.
T3 (trijodtyronin) är ett aktivt sköldkörtelhormon
Hormonet trijodtyronin, som vanligtvis kallas T3, produceras i sköldkörteln och hjälper till att reglera ämnesomsättningen i hela kroppen. Man brukar testa nivån av T3 i blodet när sköldkörteln ska undersökas, särskilt när man misstänker sjukdomstillstånd som hypertyreos.

T4 (tyroxin) är ett sköldkörtelhormon som hjälper till att reglera ämnesomsättningen
T4 (tyroxin) är ett hormon som produceras av sköldkörteln och hjälper till att reglera ämnesomsättningen. En lagom nivå av T4 i kroppen är viktig för ens hälsa – finns det för lite T4 utvecklas symtom på hypotyreos och om man har för höga nivåer utvecklas symtom på hypertyreos.

TSH är ett hormon som reglerar sköldkörtelns funktion
Nivån av TSH i blodet kontrolleras för att se om det finns problem med sköldkörteln. Sköldkörteln är en körtel i halsen som huvudsakligen påverkar ämnesomsättningen i kroppen och TSH är ett av hormonerna som reglerar dess funktion.
Artikel uppdaterad:
25 april 2025