Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / SHBG, könshormonbindande globulin
SHBG, könshormonbindande globulin

SHBG, könshormonbindande globulin

Könshormonbindande globulin (SHBG) är det viktigaste könshormonbindande proteinet.

SHBG

  • Levern producerar SHBG, från vilken det sprider sig i hela kroppen.
  • SHBG-produktionen varierar genom livet.
  • Koncentrationen av SHBG regleras av balansen mellan androgener, det vill säga manliga hormoner, och östrogener, det vill säga kvinnliga hormoner.

SHBG, könshormonbindande globulin

Könshormonbindande globulin (SHBG) är det viktigaste könshormonbindande proteinet. Dessa hormoner är testosteron, eller manligt könshormon, och östradiol, ett kvinnligt hormon. SHBG hjälper könshormoner att cirkulera i hela kroppen med blodomloppet.

Levern producerar SHBG, från vilken det sprider sig i hela kroppen. SHBG-produktionen varierar genom livet. Huvudsakligen påverkas produktionen av hormonella och metaboliska faktorer, men även genetiska skillnader kan påverka koncentrationen av SHBG.

Koncentrationen av SHBG regleras av balansen mellan androgener, det vill säga manliga hormoner, och östrogener, det vill säga kvinnliga hormoner. Androgenernas uppgift är att minska koncentrationen, medan östrogenerna ökar den. Därför är SHBG-koncentrationen hos kvinnor högre än hos män.

Varför testas SHBG?

SHBG-nivåerna i blodet testas med hjälp av ett blodprov. Du känner igen undersökningen på koden S-SHBG.

Du kan beställa en SHBG-undersökning utan remiss via Puhti.

Tolkningen av SHBG-resultatet är inte enkel och påverkas av många faktorer. Vi rekommenderar alltid att du konsulterar en läkare om du misstänker en sjukdom eller ett tillstånd som involverar behovet av SHBG-mätning.

Resultatet är inte tillförlitligt om kvinnan använder ett hormonellt preventivmedel (t.ex. p-piller, minipiller eller en p-stav). Om hormonella preventivmedel används, återspeglar resultatet inte kroppens hormonaktivitet i normalt tillstånd. Det rekommenderas undersökningen tas tidigast 4 veckor efter avslutad användning av preventivmedel.

Vilka är SHBG-värdets referensvärden?

Hos män är 60 % av totalt testosteron och 20 % av totalt östradiol bundna till SHBG. För kvinnor är motsvarande siffror 80 % och 37 %.

Endast 1–3 % av steroidhormonerna finns som fria eller biologiskt aktiva komponenter i blodomloppet.

Biologisk aktivitet innebär till exempel föreningar som har en gynnsam eller skadlig effekt på människans vävnader eller organ.

Koncentrationen av SHBG har en signifikant effekt på koncentrationen av fritt testosteron. Ju lägre SHBG-koncentration, desto högre mängd fritt steroidhormon.

Referensvärdena kan variera från laboratorium till laboratorium och beroende på undersökningarnas analysmetod.

Kvinnor

Kvinnor 20-50 år32-128 nmol/l
Kvinnor över 50 år27-128 nmol/l

Män

Män 20-50 år18-54 nmol/l
Män över 50 år21-77 nmol/l

Vilka faktorer höjer SHBG-värdet?

Vi sammanställde de vanligaste faktorerna som höjer SHBG-värdet. Dessa är bland annat:

Vilka faktorer sänker SHBG-värdet?

De vanligaste faktorerna som minskar SHBG-koncentrationen är:

Om SHBG-nivån i blodet är låg använder kroppen mer av de fria hormonerna i blodet.

    Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd​. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.

    Laboratoriepaket Sport Man inkluderar värden som visar vad du kan förändra i dina levnadsvanor för att förbättra din kondition och uthållighet. Genom att göra Laboratoriepaket Sport Man ger du dig själv de rätta förutsättningarna för att optimera dina värden och din träning.

PSA arvo, testi ja raja-arvot
Artikel

PSA indikerar prostatans hälsa

Prostataspecifikt antigen, eller PSA, är ett protein som produceras i prostata. Prostatan är en körtel som män har runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Via provtagning av PSA kan olika sjukdomstillstånd i prostatan diagnosticeras.

D-vitamiini lähteet, suositukset, mittaus, viitearvot
Artikel

D-vitamin är extra viktigt för oss nordbor

D-vitamin bildas i huden när du vistas i solen under sommaren och lagras i kroppen för att hålla dig frisk och kry. Men lagren räcker ibland inte över den mörka vintersäsongen och det är därför bra att hålla koll på sina D-vitaminnivåer så att man vet när man ska komplettera med kosttillskott.

Magnesium hyödyt, lähteet, suositus, mittaus ja puute
Artikel

Magnesium stärker muskler och ben

Magnesium behövs för att musklerna ska fungera bra och för att skelettet ska hålla sig starkt. Särskilt personer med en hög nivå av fysisk aktivitet behöver vara uppmärksamma på att få i sig tillräckligt med magnesium. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00