

Selen – spårämne som fungerar som en antioxidant

Selen – spårämne som fungerar som en antioxidant
Selen är ett nödvändigt spårämne för hälsan, men i stora mängder kan det vara giftigt. Det fungerar som en antioxidant i kroppen. Brist på selen kan leda till degeneration av hjärtmuskeln.
Kort om selen
- Det är viktigt att få i sig rätt mängd selen.
- Selenintag sker genom kosten.
- Selen finns bland annat i fullkorn, kött, mejeriprodukter, fisk och paranötter.
Vad är selen?
Selen är ett livsviktigt mineral för människor och har stor betydelse för hälsan. Det är ett av de viktigaste spårämnena i kroppens antioxidantsystem och skyddar cellerna från oxidation, vilket gör det viktigt att få tillräckligt med selen genom kosten.
Följande grupper bör vara särskilt uppmärksamma på att få tillräckligt selenintag:
- Gravida kvinnor
- Vegetarianer och veganer
- Rökare
- Personer med dåliga matvanor, undernäring, tarmsjukdomar eller malabsorption
Vad har selen för funktion i kroppen och vad är selen bra för?
- Selen spelar en roll i fettmetabolismen som en del av enzymet glutationperoxidas. Glutationperoxidas fungerar som en antioxidant i cellerna och skyddar dem mot skadlig oxidation.
- Dessutom binder ämnet giftiga tungmetaller som kvicksilver, bly och kadmium.
- Selen och E-vitamin kompletterar varandras funktioner i kroppen.
- Funktionen av C-vitamin främjas av selen och bidrar till immunsystemets normala funktion.
- Det är också viktigt för sköldkörteln; selenbrist och jodbrist kan påverka sköldkörtelns normala funktion. För att testa om din sköldkörtel är i balans rekommenderar vi Laboratoriepaket Sköldkörtel.
I vilken mat finns mest selen?
Selen finns rikligt i:
- Fullkorn
- Kött
- Mejeriprodukter
- Fisk
- Ägg
- Paranötter
Vi får i oss selen genom en balanserad kost som innehåller både animaliska och växtbaserade livsmedel, där fullkorn, kött, fisk och paranötter är bland de mest effektiva källorna. Paranötter är särskilt selenrika där endast fyra paranötter uppfyller ett tillräckligt dagligt intag. Paranötter bör därför inte konsumeras i överflöd.
Rekommendationer för tillräckligt selenintag i Finland
- 60 µg/dag för män
- 50 µg/dag för kvinnor
Under graviditet och amning rekommenderas kvinnor ett selenintag på 60 µg/dag.
Den övre gränsen för ett säkert intag av selen är 300 µg/dag.
Varför riskerar vegetarianer och veganer selenbrist?
Selen är viktigt för kroppens ämnesomsättning och finns främst i kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Om man utesluter mat från djurriket är det extra viktigt att tänka på att uppnå ett tillräckligt selenintag på andra sätt. Finska jordar och finskodlade växter är fattiga på selen, det är därför bra att också få i sig importerade vegetabilier som är rika på selen. De växtgrupper som ofta är rika på selen är baljväxter, nötter, frön och spannmålsprodukter.
Vad kan selenbrist leda till?
- Brist på selen kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
- Keshans sjukdom, en form av hjärtmuskeldegeneration, anses vara en klinisk bristsjukdom för selen. Det är dock möjligt att selenbrist bara är en av flera faktorer i sjukdomens utveckling.
Överintag av selen – selenförgiftning
Överintag kan leda till förgiftning och kallas därför även “selenförgiftning”. När vi får i oss för mycket selen (t.ex. som kosttillskott) kan det orsaka symtom som exempelvis:
- Håravfall
- Deformiteter i naglarna
- Trötthet
- Hudproblem
- Tandlossning
- Neurologiska förändringar
- Illamående
- Diarré
Överintag av selen kan också ge en vitlöksliknande lukt och metallisk smak.