Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Låggradig inflammation kan vara orsaken till många sjukdomar
Låggradig inflammation kan vara orsaken till många sjukdomar.

Låggradig inflammation kan vara orsaken till många sjukdomar

Låggradig inflammation är roten till många folksjukdomar. Den utvecklas ofta långsamt under åren.

Dämpad inflammation

  • En dämpad inflammation utvecklas ofta långsamt under åren.
  • Låggradig inflammation är roten till många sjukdomar.
  • En tyst inflammation kan bromsas med levnadsvanor och viktkontroll.

Vad betyder låggradig inflammation?

Många folksjukdomar orsakas ofta av kronisk låggradig (tyst eller dämpad) inflammation. Inflammationen åtföljs ofta av övervikt och bukfetma.

Tysta inflammationer har kopplats till många allvarliga sjukdomar. Låggradiga inflammationer kan dock bromsas med livsstilsförändringar, såsom förändringar i kost och ökad motion.

En tyst inflammation är inte en egentlig sjukdom utan ett tillstånd där kroppen reagerar på irritation genom att utsöndra inflammationsmediatorer.

Inflammation är kroppens naturliga reaktion när den försvarar sig mot hot. Tyst inflammation kan också kallas för metabolisk inflammation.

Övervikt och stress orsakar att för stora mängder inflammationsmediatorer bildas i ämnesomsättningen. Om inflammationen håller på länge blir den skadlig.

Akuta infektioner är förknippade med till exempel förkylningar, medan låggradiga eller tysta inflammationer avser kronisk inflammation.

En kronisk tyst inflammation kan påverka utvecklingen av följande sjukdomar:

Tyst inflammation i kroppen kan effektivt påverkas av livsstilsförändringar. Inflammationen påverkas bland annat av kost, motion, stress och sömn.

Obalanserad kost, brist på näringsrik mat och näringsämnen, för lite och för ineffektiv motion i vardagen samt dålig nattsömn bidrar till låggradig inflammation.

Inflammationen börjar i fettvävnaden. Mediatorer som ökar inflammation utsöndras från fettvävnaden. När mängden fettvävnad ökar med övervikt, ökar också halten av mediatorer som främjar inflammation. Samtidigt minskar halten av mediatorer som skyddar mot inflammation.

En tyst inflammation påverkar också hormonaktiviteten och blodkärlen. Inflammationen kan skada blodkärlens väggar och luftröret. I och med förändringar i blodkärlen och luftröret påverkar inflammation risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Inflammationen kan också öka symtomen på andra underliggande sjukdomar som astma eller reumatism.

Hur undersöks en låggradig inflammation?

En låggradig inflammation kan undersökas med en känslig CRP-undersökning. C-reaktivt protein är en undersökning som kan användas för att studera kroppens inflammatoriska tillstånd.

CRP-testet som berättar om inflammation i kroppen ingår även i följande testpaket:

CRP mäts i laboratoriet som ett blodprov. Mätningen ska göras i en situation där det inte finns någon akut bakterie- eller virusinfektion eller annan inflammation i kroppen. Via Puhti kommer du till undersökningen snabbt och enkelt. Rapporten visar tydligt om dina värden ligger inom referensvärdena.

Det känsliga CRP-värdet stiger vid ett brett spektrum av inflammationer

CRP är ett protein som produceras av leverceller och vars mängd ökar avsevärt i ett brett spektrum av olika inflammationer och vävnadsskador.

Vid bedömning av låggradig inflammation bör undersökningen utföras när det inte finns någon annan akut infektion eller inflammation i kroppen.

Nästan alla har någon nivå av inflammationsmarkörer i kroppen. Mängden spårämnen indikerar inflammationens skadlighet.

CRP kan hjälpa diagnostisera en tyst inflammation, särskilt när personen har andra riskfaktorer som bukfetma, eller om det finns en historia av hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes i familjen.

Lite förhöjda känsliga CRP-nivåer misstänks vara förknippade med en ökad risk för ateroskleros och kranskärlssjukdom.

Känsligt CRP-värde vid tyst inflammation?

Tyst inflammation kan konstateras till exempel med känslig CRP som mäts ur blodets serum. Det kan vara frågan om en tyst inflammation om det känsliga CRP-värdet är minst 3 mg/l.

Vid akut inflammation (t.ex. förkylning) är denna markör betydligt högre, men ett förhöjt värde i ett annat tillstånd kan indikera låggradig inflammation.

Vilka är riskfaktorerna för låggradig inflammation?

Riskfaktorer för låggradig inflammation inkluderar västerländsk livsstil, såsom brist på motion, långvarigt sittande under dagen, näringsfattig kost, dålig sömnkvalitet och otillräcklig mängd sömn samt stress.

Fetma är en särskilt viktig riskfaktor, och för överviktiga personer verkar viktminskning vara det bästa sättet att kontrollera inflammation i allmänhet.

För mycket hårt fett, för mycket socker och för lite fibrer i kosten ökar risken för låggradig inflammation.

Kostens betydelse studerades till exempel i en tysk studie, som fann ökade nivåer av inflammatoriska markörer hos deltagare vars kost var rik i kött, potatis och läskedrycker med socker, och låg i grönsaker, fisk, vegetabiliska oljor, nötter och mat som innehåller hälsosamma fibrer.

Riskfaktorer för tyst inflammation inkluderar också rökning, överdriven alkoholkonsumtion, åldrande och midjefett. När man åldras ökar kroppens låggradiga inflammation.

Gener bidrar också till mild inflammation, men effekten verkar inte vara avgörande.

Tyst inflammation och tarmsystemet

Sjukdomskänsla i kroppen är ofta förknippad med tarmsystemets hälsa och dess bakteriestam. När tarmen mår dåligt mår kroppen dåligt. Därför är det också viktigt att ta hand om sina tarmar.

Tarmmikrobiotan kan påverkas av kostval. Livsmedel som bör undvikas är till exempel vitt socker och dåliga fetter. Bra alternativ för tarmen är till exempel fibrösa grönsaker som kål och surkål.

Stress har också en betydande effekt på tarmsystemet och vice versa. Det är viktigt att sköta om båda.

Om vissa livsmedel orsakar konstant obehag eller allvarliga symtom i magen som diarré, ihållande gasbildning eller förstoppning, är det tillrådligt att ta reda på orsaken till symtomen. Det kan till exempel vara frågan om irritabel tarm eller en allergi.

Låggradig inflammation och irritabel tarm

Låggradig inflammation har observerats särskilt hos personer med irritabel tarm som oftast orsakar diarré.

Hur påverkar låggradig inflammation risken för typ 2-diabetes?

En låggradig inflammation påverkar risken för diabetes i vuxen ålder. En mild inflammation verkar öka risken för typ 2-diabetes 1,3-faldigt.

Det är bra att notera att, som många andra livsstilssjukdomar, påverkas diabetes också av många andra faktorer.

Hur påverkar mild inflammation risken för cancer?

Inflammation är en central predisponerande faktor för cancer och kan bidra till utvecklingen av cancer.

Mild inflammation, leverinflammation och fettlever

Fettlever som inte beror på alkohol och leverinflammationen som orsakas av den (steatohepatit) kan vara förknippade med mild inflammation.

Leverinflammation är en långvarig komplikation av fettlever. Milda inflammationer kan spela en roll i utvecklingen av leverinflammation.

Inflammationen i levern upprätthålls av dåliga levnadsvanor som matvanor, övervikt, tarmbakteriella störningar, låg fysisk aktivitet och genetisk predisposition.

Orsakar låggradig inflammation depression?

Hittills finns det inte tillräckligt med forskningsresultat för att stödja påståendet att låggradig inflammation orsakar depression.

Låggradig inflammation och anorexi

Även om det har visat sig att låggradig inflammation oftast är förknippad med övervikt, kan den också påverkas av en ätstörning relaterad till undervikt, anorexi. Hunger är en stressig situation för kroppen. Det kan vara så att vid anorexi pågår åtminstone några inflammatoriska reaktioner i kroppen.

Behandling av tysta inflammationer

Låggradiga inflammationer behandlas genom livsstilsförändringar. Metoderna för överviktiga människor är viktminskning, ökad sömnmängd, förbättrad sömnkvalitet, stresshantering och förändringar i kost- och motionsvanor.

Det lönar sig att påbörja livsstilsreformen i tid – redan innan tillståndet leder till andra, allvarligare sjukdomar. Det som är viktigt är förebyggande vård och att upprätthålla en hälsosam livsstil på lång sikt.

Det är värt att lägga till motion i vardagen som smygmotion, muskelträning och aerob träning. Allt är viktigt, och även lite mer motion per vecka hjälper.

Det är en bra idé att börja med en realistisk mängd tilläggsmotion, så att förändringen blir permanent. För vissa kan detta innebära ett eller två träningspass till per vecka, för andra större mängder. Det som är viktigt är motionens regelbundenhet och att de nya rutinerna blir kvar i vardagen på lång sikt.

Man bör ändå inte sikta för högt med motionen. Speciellt om man har mycket övervikt eller sjukdomar som är förknippade med övervikt, är det bäst att börja motionera med måtta och helst med handledning för att undvika skador.

Lika viktigt, om inte viktigare, är att satsa i återhämtning, vila och sömn. Det är bra att komma ihåg att musklerna och konditionen utvecklas när kroppen återhämtar sig under vila.

Både mängden sömn och sömnkvaliteten bör beaktas. En vuxen behöver 7–9 timmars sömn per natt. Låggradig inflammation kan vara förknippad med andra sjukdomar, såsom sömnapné.

Stress är en viktig faktor för det allmänna välbefinnandet. Stress påverkar sömn, återhämtning och våra matvanor.

Om vi känner oss lugna kan vi sova bättre, äta bättre och ha tillräckligt med överloppsenergi för lite extra motion.

Kostförändringar är mycket viktiga vid behandling av låggradig inflammation. För behandling av tyst inflammation är den så kallade antiinflammatoriska dieten lämplig eftersom den har många gemensamma drag med en kost som förebygger andra livsstilssjukdomar.

Den viktigaste faktorn för att kontrollera tyst inflammation är emellertid viktminskning, särskilt för dem som är överviktiga.

Kost som minskar på inflammation (anti-inflammatorisk diet)

Gynna fiberrik mat och se till att måltiderna alltid är mångsidiga. I kosten bör du föredra alla grönsaker, frukter och inhemska bär.

Mängden hårt fett bör minskas. Till exempel kan frön, nötter, olivolja och andra mjuka fetter användas som fettkällor.

Kolhydratkällor av hög kvalitet inkluderar fullkorn, potatis och sötpotatis.

Man bör bland annat gynna växtbaserade proteinkällor, som också tillför fiber till kosten. Det är en bra idé att välja produkter av animaliskt ursprung med låg fetthalt.

Rött kött kan bytas ut mot mager kyckling eller kalkon, eller växtbaserade proteinkällor som linser, bönor, kikärter och andra baljväxter, samt fullkornsprodukter.

När det gäller kost är det också en bra idé att bekanta sig med det glykemiska indexet. Livsmedel med högt glykemiskt index (vitt vete, vitt socker, vitt ris) bör undvikas.

Överdriven konsumtion av socker bör undvikas. Att minska vitt socker är mycket önskvärt av olika skäl.

Långt processade livsmedel och färdigmat bör också undvikas i kosten.

Gynna grönsaker i alla färger; det skulle alltid vara bra att ha fem till sex olika färger på tallriken. Måltiderna bör sammanställas så mångsidigt som möjligt. Det är bra att fylla halva tallriken med olika grönsaker. Gynna också tomater och andra färgglada grönsaker.

Gynna alla inhemska bär i olika färger. Bär är rika på antioxidanter och polyfenoler som förhindrar inflammation.

Kom också ihåg lök, kål, nötter, frön och frukter.

Du kan också lägga till antiinflammatoriska livsmedel och kryddor i din kost. Kryddor har ofta många hälsofördelar. Inflammation påverkas bland annat av gurkmeja och kurkuminet som den innehåller, samt ingefära.

Användningen av kryddor är också ett bra sätt att minska användningen av salt.

Undvik att steka mat. Gynna något lägre tillagningstemperaturer. Matlagning vid för hög temperatur skapar föreningar i maten som aktiverar inflammatoriska celler.

Antioxidantiska livsmedel hjälper celler att skydda sig mot oxidativ stress. För att få effekten bör man i första hand konsumera antioxidantiska livsmedel, såsom frukt och bär, och i andra hand kosttillskott.

Vitamin C och E och spårelementet selen hjälper till att skydda celler från oxidativ stress.

Krom hjälper till att hålla blodsockret stabilt. Kanel hjälper också till att jämna ut fluktuationer i blodsockret.

Grönt te kan också vara bra för att minska inflammation.

Även om det ännu inte finns forskningsbevis på alla dessa kan du prova dem hemma, enkelt och på egen hand. Men viktigare än individuella näringsfaktorer är att få ordning på livsstilen som helhet!

Den viktigaste faktorn för att dämpa tyst inflammation verkar vara viktminskning, särskilt hos överviktiga människor, och bra kostval stöder också viktminskningsmålet.

Hur kommer jag till en undersökning som berättar om kroppens inflammationstillstånd?

Kroppens inflammation utreds genom CRP-undersökning. Känslig CRP berättar om låggradig inflammation när det inte finns någon annan akut infektion eller inflammation i kroppen.

Känslig CRP hör till exempel till den populära Puhti laboratoriepaket. Undersökningen ger dig mångsidig information om hur din kropp fungerar!

    Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd​. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.

    Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.

C-reaktiivinen proteiini (herkkä CRP)
Artikel

CRP mäter inflammationsnivån i kroppen

C-reaktivt protein, eller förkortningen CRP är ett protein som produceras av levern. Nivåerna av CRP i blodet stiger kraftigt vid inflammatoriska tillstånd som bland annat kan orsakas av sjukdomar och infektioner. Man mäter därför CRP, eller snabbsänkan som provet också kallas, för att undersöka om man har inflammatoriska tillstånd i kroppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00