Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Fertilitet och att bli gravid (kvinnans och mannens fertilitet)
En kvinna tittar med en kikare

Fertilitet och att bli gravid (kvinnans och mannens fertilitet)

Vilka faktorer kan påverka att bli gravid? Hur kunde man främja sin fertilitet?

Fertilitet och att bli gravid

  • Den som hoppas bli gravid bör sluta dricka alkohol och att röka.
  • Kvinnans fertilitet är starkt kopplad till ålder.
  • Mans fertilitet är till stor del beroende av kvaliteten på hans spermier.
  • Även små mängder alkohol försvagar en mans spermieproduktion.
  • Om du är orolig över infertilitet och din fertilitet, bli inte ensam med saken.

Fertilitet

Infertilitet kan orsakas av antingen mannens eller kvinnans minskade fertilitet. I infertilitetsstudier orsakas en fjärdedel av infertiliteten av kvinnans minskade fertilitet, en fjärdedel av mannens och en fjärdedel av bådas. I den återstående fjärdedelen av fallen är orsaken till infertilitet fortfarande oklar.

När graviditeten inte har börjat efter ett års regelbundna försökande, talar vi om ofrivillig barnlöshet.

Man ska inte bli ensam då man önskar få ett barn. Infertilitetsundersökningar och -behandlingar kan hjälpa majoriteten av dem som lider av infertilitet. Även den egna livsstilen har ofta en effekt på fertiliteten både hos män och kvinnor, även om det inte alltid är möjligt att påverka situationen själv.

Hur kan fertiliteten påverkas?

Fertiliteten består av mängden olika faktorer och några av dem kan man också påverka själv. Den som hoppas bli gravid bör ta hand om sitt välbefinnande. En varierande kost, regelbunden motion, tillräcklig vila och att undvika stress samt att sluta använda berusningsmedel skapar en bra grund för befruktning och en mycket smidig graviditet.

Fertiliteten främjas av bland annat:

Hur påverkar kosten att bli gravid och fertiliteten?

Fertiliteten kan inte förbättras med någon enskild mat. Det räcker med en vanlig och varierande kost. Att dricka för mycket kaffe (mer än tre koppar om dagen) bör dock undvikas.

Det är värt att notera att folsyratillskott rekommenderas för kvinnor som planerar graviditet. Det förbättrar inte fertiliteten, men minskar risken för fostermissbildning. (Läs även artikeln om kost under graviditeten.)

Hur påverkar vikten och en viktkontroll möjligheten att bli gravid?

Ätstörning och fertilitet

En ätstörning eller en historia av ätstörningar kan också försämra fertiliteten. Kvinnor med ätstörningar har fler menstruationsstörningar och missfall. Ätstörningar kan också utsätta dig för många problem under graviditeten.

Alkohol och fertilitet

Att stoppa eller minska alkoholkonsumtionen rekommenderas för alla som planerar graviditet. Även små mängder alkohol försvagar en mans spermieproduktion. Alkohol är också skadligt för fostret. Under graviditeten bör användningen av alkohol upphöra, redan från början av graviditeten.

Vad är gränsen för säker alkoholkonsumtion under graviditeten?

Eftersom det inte finns någon känd säker gräns för alkoholkonsumtion under graviditeten är det bra att sluta med alkoholkonsumtionen redan när man planerar en graviditet.

Rökning och fertilitet

Rökning kan göra det betydligt svårare att bli gravid. Rökning försvagar kvaliteten på ägg och spermier och blodcirkulationen i livmodern. Rökning fördubblar också risken för missfall och kan orsaka betydande hälsoskador på fostret.

Hur påverkar tidigare användning av hormonella preventivmedel möjligheten att bli gravid?

Tidigare användning av hormonella preventivmedel påverkar inte sannolikheten att bli gravid. I viss utsträckning kan tidigare användning av hormonella preventivmedel till och med främja fertiliteten, eftersom hormonella preventivmedel förhindrar tillväxt av endometrios och gör det svårare för infektioner att spridas från slidan till endometriet och äggledarna.

Hur påverkar menstruationscykeln och ägglossningen möjligheten att bli gravid?

En kvinna kan bli gravid vid ägglossningen. Graviditet är mest sannolikt om du har samlag halvvägs genom din menstruationscykel eller några dagar före beräknad ägglossning. Du kan planera in tid för att vara tillsammans för detta, men å andra sidan är för mycket stress och att springa efter ett schema inte gynnsamt för att bli gravid.

Om en kvinnas menstruationscykel är mycket oregelbunden kan det vara bra att veta när ägglossningen inträffar. Ägglossningstest finns att köpa på apoteket, men oftast kan kvinnan själv känna till tidpunkten för sin ägglossning. Det kan till exempel innebära mer känslosamma dagar eller gråtmildhet. Vissa kvinnor känner också av ägglossningen i underlivet, till exempel som lätt smärta eller känsla.

Det är nu också enkelt att övervaka sin menstruationscykel och den beräknade tidpunkten för ägglossning, till exempel med olika telefonapplikationer. Dessa appar visar ofta en uppskattning av de dagar då du har störst sannolikhet att bli gravid. Om du följer din menstruationscykel varje månad kan du också uppskatta när du kommer att ha ägglossning under nästa cykel.

Spermierna förblir fertila i kvinnans kropp i upp till flera dagar (ca 3–4 dagar efter befruktningen). Befruktning kan dock ske vid samlag upp till 5–6 dagar före ägglossningen. Det är lönsamt att planera samlag senast på ägglossningsdagen eller dagen efter. Ägget är fertilt i cirka 24 timmar efter ägglossningen.

Påverkar sexuellt överförbara sjukdomar fertiliteten?

Sexuellt överförbara sjukdomar kan minska fertiliteten. En obehandlad sexuellt överförd sjukdom hos en kvinna kan också utgöra en risk för fostret, till exempel genom att orsaka en för tidig förlossning.

Klamydia är särskilt skadligt för fertiliteten. Det är den vanligaste orsaken till akut bäcken infektion (PID). Infektionen kan skada äggledarna och deras funktion, och predisponera för utomkvedshavandeskap.

Klamydiascreening bör göras i samband med infertilitetsutredningar. Via Puhti kan du också gå på test för könssjukdomar utan läkarbesök eller remiss.

Kroniska sjukdomar och fertilitet

Underliggande sjukdomar och dess medicinering kan påverka fertiliteten. Om en kvinna har en underliggande sjukdom som diabetes, epilepsi eller inflammatorisk tarmsjukdom är det en bra idé att diskutera sina graviditetsförväntningar med sin läkare redan innan hon försöker bli gravid. Detta kommer att bidra till att säkerställa säkerheten för de läkemedel som används för att behandla det underliggande tillståndet under graviditeten.

Mäns underliggande sjukdomar och deras medicinering kan orsaka förändringar i sperman och därmed risker för det växande fostret. Män med underliggande sjukdomar bör också tala med sin läkare innan graviditetsförsök.

Hur påverkar stress fertiliteten?

Långvarig stress kan påverka den reproduktiva hälsan. Hos kvinnor kan stress störa menstruationsregleringen och hos män kan spermiekvaliteten försämras. Även om stress kan minska en kvinnas fertilitet är den nuvarande uppfattningen att det inte leder till att hon blir permanent infertil.

Kvinnlig fertilitet

Kvinnlig fertilitet är starkt kopplad till ålder. Den fertila åldern börjar med menstruationens början och slutar med klimakteriet. Under de fertila åren minskar kvinnans äggceller jämnt och fertiliteten börjar minska mest markant redan i 30-årsåldern.

En kvinnas fertilitet är dock en komplex process som påverkas av ett antal faktorer. Ägglossning är en förutsättning för graviditet, och ägglossningsstörningar är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet hos kvinnor.

Hur påverkar en kvinnas ålder fertiliteten och möjligheten att bli gravid?

Ålder är den enskilt viktigaste faktorn som påverkar fertiliteten hos kvinnor. Antalet äggceller som behövs för graviditet minskar med åldern. Vid menstruationens början har kvinnor i genomsnitt 400 000 äggceller och vid klimakteriet har antalet äggceller sjunkit till cirka 1 000.

Den mest fertila åldern för en kvinna att bli gravid är 18–25 år. Fertiliteten börjar minska mer markant redan vid 30-årsålder. Vid 35-årsålder är chansen att bli gravid redan betydligt lägre än tidigare. Det är dock möjligt att bli gravid fram till klimakteriet.

I genomsnitt blir 63 % av kvinnorna i åldern 30–34 gravida under ett års försök, jämfört med bara en tredjedel av kvinnorna i 40-årsåldern.

Nedgången i fertilitet är mycket individuell, och hos vissa kvinnor kan nedgången börja så mycket som tio år tidigare än andra. Donerade äggceller kan användas vid fertilitetsbehandling om upprepade infertilitetsbehandlingar har visat att infertiliteten orsakas av äggcellerna eller om äggstockarna har slutat fungera i förtid.

Menstruationscykel och ägglossning

Menstruationscykeln är hormonellt uppdelad i två faser: follikelmognad i äggstockarna och gulkroppsfunktion. Menstruationscykeln påverkas av hypotalamus och hypofysen i hjärnan samt äggstockarna.

I början av menstruationscykeln får det follikelstimulerande hormonet (FSH) follikeln att växa. När follikeln är mogen spricker den och ägget frigörs. Denna händelse kallas ägglossning.
Ägglossning är en förutsättning för att en graviditet ska kunna börja. Ägget är befruktningsdugligt i ca 24 timmar efter ägglossningen. Ägglossningen utlöses av en snabb ökning av det luteiniserande hormonet (LH). Ägglossningstester upptäcker ovulation specifikt utgående från toppen av det luteiniserande hormonet.

Det luteiniserande hormonet stöder funktionen hos gulkroppen, som utvecklas på follikelns plats. Gulkroppshormonet mognar till livmoderslemhinnan för en eventuell graviditet. Om ägget inte befruktas förtvinar gulkroppen och menstruationen börjar. Om ägget befruktas kan embryoutvecklingen börja.

Spermier finns kvar i kvinnans kropp och kan befrukta i en till fyra dagar, så för att ägget ska kunna befruktas bör samlaget äga rum senast på ägglossningsdagen eller några dagar före ägglossningen.

Vilka är orsakerna till kvinnlig infertilitet?

Orsakerna till kvinnlig infertilitet kan delas in i fem kategorier:

  1. störningar i äggcellens mognad
  2. skador i äggledarna
  3. endometrios
  4. defekter i livmodern
  5. sexualstörningar

Störningar i follikelmognaden, eller ovulationsstörningar, är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet. De står för cirka 30–40 % av kvinnlig infertilitet. Störningar i ägglossningen yttrar sig vanligtvis som oregelbundna eller uteblivna menstruationer.

Möjliga orsaker till störningar i follikelmognaden är bl.a:

Defekter i äggledarna orsakar cirka 10–20 % av kvinnlig infertilitet. Sammanväxtningar runt äggledarna kan hindra ett ägg från att passera genom äggledaren, eller så kan äggledarna vara helt blockerade. Den vanligaste orsaken till blockering av äggledarna är postinflammatoriska tillstånd. Sammanväxtningar kan också orsakas av bäckenkirurgi eller endometrios.

Endometrios är orsaken till cirka 10–20 % av kvinnlig infertilitet. Endometrios påverkar fertiliteten genom många mekanismer, varav inte alla är kända.

Defekter som härstammar från livmodern är en relativt sällsynt orsak till infertilitet. Infertilitet kan orsakas av stora myom (särskilt om de växer inne i livmoderhålan), stora endometriepolyper i livmodern, medfödda missbildningar av livmodern och uterin adenomyos, ett tillstånd där utbuktningar från livmoderns slemhinnekörtlar växer mellan muskelfibrerna i livmodern.

I vissa fall kan även upprepade tidigare skrapningar förhindra graviditet.

De mer sällsynta orsakerna till infertilitet är sexuella störningar som vaginism. Sannolikheten för graviditet minskar kraftigt om du har samlag mindre än en gång i veckan.

Manlig fertilitet

En mans fertilitet avgörs till stor del av kvaliteten av hans spermier. Omkring 30–50 % av männen visar sig ha dålig spermiekvalitet vid infertilitetsundersökningar. Detta är dock ofta inte den enda orsaken till infertilitet.

Åldern påverkar inte fertiliteten lika radikalt som hos kvinnor, men även hos män har man sett att fertiliteten minskar efter 35-årsålder.

Orsakerna till den försämrade spermiekvaliteten hos män är bland annat:

I vissa fall kan även sexuella svårigheter, till exempel ejakulationsstörningar och impotens, vara orsaken till infertilitet.

Om en man saknar eller har kraftigt nedsatt spermieproduktion kan donerade spermier användas vid fertilitetsbehandling.

När bör man uppsöka infertilitetsundersökningar och -behandlingar?

Du kan träffa en infertilitetsläkare när graviditeten ännu inte har börjat. Vid det första besöket hos en infertilitetsläkare görs en bedömning av din situation och en plan för undersökning och behandling. Du kan söka dig till undersökningar redan tidigare, om du förutom infertilitet har gynekologiska problem, grundsjukdomar eller om kvinnan är över 38 år.

Du kan också besöka fertilitetsrådgivningen om du vill veta mer om din fertilitet i allmänhet, även om du inte nödvändigtvis vill bli gravid just nu, eller om du planerar att skaffa barn och vill ha en tydligare bild av din situation.

Du kan komma ensam eller tillsammans med en partner till mottagningen och undersökningar.

Orsakerna till infertilitet kan börja med laboratorietester, inklusive blodbild och sköldkörtelns funktionsprov. Utöver dessa tester kan även andra grundläggande laboratorietester göras vid behov, såsom blodsocker-, järn- och leverprover samt hormonprov såsom AMH.

På läkarmottagningen inleds infertilitetsutredningar med en allmän läkarundersökning, där kvinnans längd, vikt och blodtryck mäts samt sker en bedömning av kroppsbehåringens och bröstens utveckling. Under den gynekologiska undersökningen kan kvinnan ge ett papa- och klamydiaprov.

Av mannens testas spermakvaliteten (se spermaanalys från Felicitas Mehiläinen).

Vid behov görs vidareundersökningar.

Laboratoriepaket inför förberedelse av graviditet

Puhtis Laboratoriepaket Graviditet är utformat för att förbereda dig för graviditet. Förutom blodstatus, lipidnivåer, blodsocker och inflammationsstatus, inkluderar testerna sköldkörtelns funktionsprov, eftersom sköldkörtelfunktionen kan påverka fertiliteten.

Blodprovspaketet för den som planerar graviditet, innehåller också ett ferritintest för att mäta järnförråden och de viktigaste vitaminerna som D, B12 och folat, vilket är särskilt viktigt för gravida kvinnor. Folat, eller vitamin B9, är viktigt för kvinnor som planerar en graviditet och de som är gravida, eftersom ett lågt folatintag i början av graviditeten ökar risken för att fostrets neuralrör inte stängs.

Efter testet kan du beställa en separat medicinsk distanskonsultation direkt från Puhtis resultatrapport, om du vill diskutera din hälsa.

Felicitas Mehiläinens infertilitetsläkare och -sjuksköterskor hjälper dig gärna med alla fertilitetsrelaterade frågor du kan tänkas ha. Om du har varit på prover via Puhti utan läkarbesök och remiss, kan du efter testerna vid behov boka en tid hos den läkare du vill.

    Laboratoriepaket Graviditet innehåller: blodstatus, ferritin, högkänsligt CRP, blodsocker, kolesterolnivåer, sköldkörtelfunktion, vitamin D och B12 samt folat, vilket är särskilt viktigt för gravida kvinnor. Testpaketet är lämpligt för både de som planerar en graviditet och gravida kvinnor.

    Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd​. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.

    Laboratoriepaket Sport Kvinna inkluderar värden som visar vad du kan förändra i dina levnadsvanor för att förbättra din kondition och uthållighet. Genom att göra Laboratoriepaket Sport Kvinna ger du dig själv de rätta förutsättningarna för att optimera dina värden och din träning.

    Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.

Kilpirauhasen vajaatoiminta
Artikel

Hypotyreos kan vara en förklaring till trötthet

Sköldkörteln producerar hormoner som reglerar ämnesomsättningen och den har därför stor påverkan på vårt välbefinnande. Är sköldkörteln underaktiv och producerar för lite hormoner drabbas man av hypotyreos. Det kan bland annat ge symtom som trötthet, orkeslöshet, koncentrations- och minnessvårigheter, ofrivillig viktuppgång samt en allmän känsla av att något är fel i kroppen.

mahan turvotus ja pömpötys
Artikel

Svullen mage kan orsakas av kost

Svullen mage orsakas oftast inte av en sjukdom, utan situationen kan åtgärdas med
kostförändringar. Vad orsakar uppblåsthet och svullnad i buken? Vilka livsmedel bör man
undvika eller gynna? Kan svullnaden bero på en sjukdom?

D-vitamiini lähteet, suositukset, mittaus, viitearvot
Artikel

D-vitamin är extra viktigt för oss nordbor

D-vitamin bildas i huden när du vistas i solen under sommaren och lagras i kroppen för att hålla dig frisk och kry. Men lagren räcker ibland inte över den mörka vintersäsongen och det är därför bra att hålla koll på sina D-vitaminnivåer så att man vet när man ska komplettera med kosttillskott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00