Yksinyrittäjän työterveyshuolto – Miten järjestää oma työterveys?

Suomessa työnantaja on velvollinen järjestämään työntekijälle ennaltaehkäiseviä työterveyspalveluja, mutta velvollisuus ei ylety yksinyrittäjän henkilökohtaiseen terveydenhoitoon. Moni yksityisyrittäjä ei ota itselleen erillistä työterveyspalvelua. Syynä voi olla esimerkiksi vahva luotto oman terveyden säilymiseen.

Työterveyshuollon järjestämistä on kuitenkin hyvä pohtia itselle, vaikka olisikin yksinyrittäjä. Oman terveyden tukeminen ennaltaehkäisevillä toimilla on tärkeässä asemassa jokapäiväisen jaksamisen ja hyvinvoinnin tukemisessa.

Terveenä pysymiseen voi vaikuttaa hyvien elämäntapojen – kuten terveellisen ravinnon, hyvän unen ja sopivan työrytmin – avulla. Omaa hyvinvointia ja kehon tärkeitä mittareita voi seurata kätevästi Puhdin terveystarkastuksilla. Lisäksi itselle kannattaa tehdä suunnitelma oman hyvinvoinnin edistämiseksi.

Laadi hyvinvointisuunnitelma

Arvioi, mikä palvelutarjonta palvelee sinua parhaiten systemaattisessa terveydentilan arvioinnissa sekä sairauksien ennaltaehkäisyssä.

Mieti, millaista työsi on. Koetko sen jollain tavalla raskaaksi? Kuormittaako työ sinua psyykkisesti, fyysisesti vai sekä että?

Pohdi myös työoloja: sisältääkö työsi riskejä, kuten työskentely epäedullisessa lämpötilassa tai valossa, melu- tai kemikaalialtistus, vaaratilanteet esimerkiksi asiakkaiden tai ympäristön aiheuttamana?

Kartoita voimavarasi. Tarvitsetko mahdollisesti ulkopuolista keskusteluapua tai muita tukitoimia voimavarojen ja hyvinvointisi tukemiseksi?

Tarkista tämänhetkinen terveydentilasi esimerkiksi Puhdin testien avulla.

Laadi vuosisuunnitelma ja pitkäaikainen suunnitelma hyvinvointisi tueksi sen mukaan, mitä kuormituksen aiheita edellisissä kohdissa nousi esiin.

Puhti toimii yrittäjän tukena – Puhdin työkalut yrittäjän terveyden tueksi

Puhti-palvelu tarjoaa valmiiksi koottuja laboratoriokokeisiin perustuvia terveystarkastuspaketteja ilman lääkärin lähetettä. Kaikkiin tutkimuksiin pääsee helposti ja nopeasti. Tulokset valmistuvat nopeasti ja niiden tulkinta on tehty helpoksi.

Puhti-terveystarkastus sisältää 30 eri mittaria, jotka antavat monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana on mm. täydellinen verenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toiminta.

Lääkärin etäkonsultaation voi tilata suoraan raportilta erikseen, jos omat tulokset mietityttävät tai on tarve lääkärin konsultaatiolle.

Voit lukea lisää vinkkejä yrittäjän hyvinvointiin Ukko.fi blogista. Puhti toimii tiiviissä yhteistyössä kumppaneidensa kanssa. Puhdin kumppani Ukko.fi on Suomen suosituin laskutuspalvelu kevytyrittäjille.

Teksti

Kirjoittajan avatar

Puhdin palvelun sujuvuudesta vastaava sairaanhoitaja Susanna Nuoramo on kokenut terveysalan ammattilainen. Susannan intohimona on kokonaisvaltainen hyvinvointi, psyykkisen- sekä työhyvinvoinnin edistäminen. Erityisosaamisena uni ja palautuminen. Susanna vastaa Puhdilla yhteistyöstä eri sidosryhmien kanssa.


Päivitetty: 27.04.2021

Onko sinulla kokemuksia aiheesta, joita haluaisit jakaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *