Skip to content
Hem / Artiklar / Luteiniserande hormon (LH, S-LH) påverkar fertiliteten
Mies ja nainen joogaavat

Luteiniserande hormon (LH, S-LH) påverkar fertiliteten

Luteiniserande hormon reglerar fertiliteten; det påverkar pubertetens början, ägglossning och spermieproduktion.

Luteiniserande hormon (LH)

  • Luteiniserande hormon påverkar fertiliteten och könshormonfunktionen.
  • Hos kvinnor reglerar luteiniserande hormon menstruationscykeln.
  • Hos män reglerar luteiniserande hormon testosteron- och spermiebildning.

Vad är luteiniserande hormon (LH)?

Luteiniserande hormon (LH) är ett hormon som utsöndras av hypofysens främre lob och reglerar kvinnors äggstockar och mäns testiklar samt möjligheten att bli gravid. Med andra ord påverkar det fertiliteten hos alla, menstruationscykeln och ägglossningen hos kvinnor och spermieproduktionen hos män.

Mängden hormon påverkar också pubertetens början och de kroppsliga förändringar som sker under puberteten, såsom menstruationens början och hårväxt, eftersom det påverkar könshormonerna.

Luteiniserande hormon S-LH undersökning

Du kan beställa S-LH undersökningen via Puhti utan remiss.

Du kan enkelt beställa en separat läkarkonsultation direkt från Puhdis resultatrapport om du vill diskutera din hälsa.

Undersökningen tas i början av den naturliga menstruationscykeln (dag 3-5 i cykeln).

Resultatet är inte tillförlitligt om kvinnan använder hormonella preventivmedel (t.ex. p-piller, minipiller eller preventivkapsel). Vid användning av hormonella preventivmedel speglar resultatet inte kroppens normala hormonfunktion. Det rekommenderas att undersökningen görs tidigast 4 veckor efter att preventivmedlen har avslutats.

S-LH referensvärden

Referensvärden kan variera beroende på laboratorium och analysmetod för undersökningar.

Referensvärden för vuxna presenteras i tabellen:

mänöver 16 år0,6 – 12 U/l
pojkar prepubertet< 0,2 U/l
kvinnorFollikelfas1,8-11,8 U/l
kvinnorÄgglossning7,6-89 U/l
kvinnorLutealfas0,6-14 U/l
kvinnorPostmenopaus5,6-61,2 U/l

Follikelfasen avser den första halvan av menstruationscykeln (från första blödningsdagen till ägglossning). Mellan follikelfasen och lutealfasen finns ägglossningsfasen, då ägglossning sker. Ägglossning sker runt mitten av cykeln, men tidpunkten för ägglossning kan variera. Lutealfasen är den andra halvan av cykeln (från ägglossning till början av nästa menstruation). Postmenopaus avser åren efter klimakteriet, när menstruationen har upphört permanent efter klimakteriet.

Luteiniserande hormon hos kvinnor

Luteiniserande hormon reglerar menstruationscykeln hos kvinnor, orsakar ägglossning och stödjer graviditetens början och fortsättning efter ägglossning.

Under den första och andra veckan av menstruationscykeln behövs luteiniserande hormon för att producera östradiol, ett kvinnligt könshormon, i äggstockarna. Syftet med detta är att förutse ägglossning och förbättra möjligheterna för det lossnade ägget att befruktas.

I mitten av menstruationscykeln orsakar riklig utsöndring av luteiniserande hormon ägglossning. Luteiniserande hormon får också gulkroppen att utsöndra progesteron.

Genom att bestämma koncentrationen av luteiniserande hormon i kroppen vid en viss tidpunkt kan man bestämma när ägglossning sker. Detta används för att bestämma tidpunkten för ägglossning.

Hos kvinnor bör koncentrationen av luteiniserande hormon ligga inom referensvärdena, eftersom en överdriven mängd kan försämra fertiliteten.

Luteiniserande hormon hos män

Luteiniserande hormon stimulerar testikelcellerna och får dem att producera testosteron. Det balanserar testosteronproduktionen, eftersom om testosteronnivån sjunker, försöker luteiniserande hormon få kroppen att producera mer.

Testosteron är det viktigaste manliga hormonet. Det orsakar utvecklingen av manliga kroppsegenskaper och den för fertiliteten nödvändiga spermiebildningen.

Hos män kan en för hög mängd luteiniserande hormon försämra spermiekvaliteten och därmed fertiliteten. Ett högt värde kan bero på att det inte bildas tillräckligt med testosteron i testiklarna. Även en låg mängd luteiniserande hormon minskar och försämrar spermiebildningen.

Gå till varukorgen: : 0,00