Urea

Urea on kuona-aine, jota elimistä ei pysty hyödyntämään. Tutkimuksen avulla selvitetään munuaisten terveyttä sekä kuona-aineen määrää elimistössä.

10,95 

Urea on kuona-aine, jota elimistö ei pysty hyödyntämään. Siksi se poistuu munuaisten kautta virtsan mukana elimistöstä.

Veressä on jonkin verran ureaa. Jos ureaa on veressä liikaa, olo tuntuu mahdollisesti väsyneeltä ja huonovointiselta. Urea-tutkimusta käytetään yleisesti munuaisten tilan tarkkailussa, kun on jo todettu munuaisssairaus.

Urea käyttäytyy samaan tapaan kuin kreatiniini, mutta määrä veressä suurenee vasta huomattavassa munuaisen vajaatoiminnassa.

Monet munuaisista riippumattomat tekijät, kuten maksan tila, ruokavalio ja ravitsemustila vaikuttavat vielä enemmän urea- kuin kreatiniinipitoisuuteen, joten urea ei ole hyvä munuaisten toiminnan ensimmäinen seulontakoe. Niiden potilaiden urea-tasoja tarkkaillaan, joiden jo tiedetään sairastavan kroonista munuaisten vajaatoimintaa.

Matalia urea-arvoja voi esiintyä muun muassa aliravitsemuksessa, nesteenpoistolääkkeiden käytön yhteydessä, anabolisten steroidien ja kasvuhormonin vaikutuksesta sekä selvässä maksan toimintavajauksessa.

Lisätietoja

Paasto

Suositellaan tavallista noin 10 tunnin yön yli-paastoa.

Lähteet:

Urea (P-Urea). Eskelinen, S; Mustajoki, P; Kaukua, J. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More