Urea

Urea on kuona-aine, jota elimistä ei pysty hyödyntämään. Tutkimuksen avulla selvitetään munuaisten terveyttä sekä kuona-aineen määrää elimistössä.

10,95 

Urea on kuona-aine, jota elimistö ei pysty hyödyntämään. Siksi se poistuu munuaisten kautta virtsan mukana elimistöstä.

Veressä on jonkin verran ureaa. Jos ureaa on veressä liikaa, olo tuntuu mahdollisesti väsyneeltä ja huonovointiselta. Urea-tutkimusta käytetään yleisesti munuaisten tilan tarkkailussa, kun on jo todettu munuaisssairaus.

Urea käyttäytyy samaan tapaan kuin kreatiniini, mutta määrä veressä suurenee vasta huomattavassa munuaisen vajaatoiminnassa.

Monet munuaisista riippumattomat tekijät, kuten maksan tila, ruokavalio ja ravitsemustila vaikuttavat vielä enemmän urea- kuin kreatiniinipitoisuuteen, joten urea ei ole hyvä munuaisten toiminnan ensimmäinen seulontakoe. Niiden potilaiden urea-tasoja tarkkaillaan, joiden jo tiedetään sairastavan kroonista munuaisten vajaatoimintaa.

Matalia urea-arvoja voi esiintyä muun muassa aliravitsemuksessa, nesteenpoistolääkkeiden käytön yhteydessä, anabolisten steroidien ja kasvuhormonin vaikutuksesta sekä selvässä maksan toimintavajauksessa.

Lisätietoja

Paasto

Suositellaan tavallista noin 10 tunnin yön yli-paastoa.

Lähteet:

Urea (P-Urea). Eskelinen, S; Mustajoki, P; Kaukua, J. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More