Rauta (fS-Fe)

Rautaa tarvitaan punasolujen hemoglobiinin muodostukseen. Lisäksi se toimii monissa entsyymireaktioissa katalyyttinä.

9,95 

Rauta on verenpunan (hemoglobiini) ja lihaspunan (myoglobiini) sekä hengitysentsyymien aineosana esiintyvä elimistölle välttämätön metalli. Rautaa tarvitaan punasolujen hemoglobiinin muodostukseen. Lisäksi se toimii monissa entsyymireaktioissa katalyyttinä. Varsinkin nuorilla naisilla raudanpuuteanemia on kuukautisten vuoksi yleistä. Raudanpuuteanemian yleisin oire on väsymys.

Ihmisen elimistö ei tuota rautaa itse, joten kaikki tarvittava rauta tulee saada ravinnon mukana. Rautaa tulee saada päivittäin, sillä sitä menetetään jatkuvasti. Seerumin rautatestillä ei voida mitata elimistön rautatilannetta, sitä käytetään pääasiassa osatutkimuksena tranferriinisaturaation määrittämisessä.

Anemia

Anemian yleisin syy on raudanpuute. Aikuisessa naisessa on rautaa noin 1,5 g ja miehessä 3 g. Suurin osa elimistön raudasta kuluu punasolujen valmistukseen, mutta kaikki ihmisen solut tarvitsevat rautaa.

Anemia voi aiheuttaa väsymystä, kalpeutta, päänsärkyä, korvien huminaa, sydämen sykkeen nousua sekä aiempaa herkempää hengästymistä. Muita raudanpuutteeseen liittyviä oireita voivat olla kielikipu, kipu niellessä tai kynsien haurastuminen. Anemia voi pahentaa sydän- ja keuhkosairauden oireita. Jos anemia johtuu mahan tai suoliston verenvuodosta, saattaa esiintyä tummia tai verisiä ulosteita.

Raudanpuutteen syntymistä voidaan ehkäistä huolehtimalla riittävästä raudan saannista sekä vähentämällä sen menetystä.

Lisätietoja

Paasto

Tutkimus edellyttää noin 8 – 12 tunnin mittaista paastoa.

Lähteet

Salonen, Jonna: Raudanpuuteanemia. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Lääketieteen sanasto: Rauta. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu kaikissa Synlabin toimipisteissä 27 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Kaikki pakettimme sisältävät testejä jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Load More

Saatat myös pitää...

Täydellinen verenkuva koostuu 18 eri testistä. Testeillä selvitetään veren solujen määrät ja punasolujen rakenne.

21,95 

Selittämätöntä väsymystä? Epäiletkö raudanpuutosta? Puhdin avulla selvität helposti omat rauta-arvot. Voit tilata ferritiini-verikokeen ilman lääkärin lähetettä. Tulokset saat heti seuraavana päivänä!Ferritiini on elimistön pääasiallinen raudan varastoija. Siksi se on hyvä elimistön rautavarastojen mittari, ja sen pieni pitoisuus on merkki raudanpuutteesta.Pelkän ferritiinin mittaamisen sijaan tulisi aina tarkistaa myös herkkä CRP ja täydellinen verenkuva. Ne löytyvät yhdessä ferritiinin kanssa raudanpuutteen tutkimuspaketista: https://www.puhti.fi/tuote/raudanpuutteen-tutkimuspaketti/