Rauta (fS-Fe)

Rautaa tarvitaan punasolujen hemoglobiinin muodostukseen. Lisäksi se toimii monissa entsyymireaktioissa katalyyttinä.

9,95 

Rauta on verenpunan (hemoglobiini) ja lihaspunan (myoglobiini) sekä hengitysentsyymien aineosana esiintyvä elimistölle välttämätön metalli. Rautaa tarvitaan punasolujen hemoglobiinin muodostukseen. Lisäksi se toimii monissa entsyymireaktioissa katalyyttinä. Varsinkin nuorilla naisilla raudanpuuteanemia on kuukautisten vuoksi yleistä. Raudanpuuteanemian yleisin oire on väsymys.

Ihmisen elimistö ei tuota rautaa itse, joten kaikki tarvittava rauta tulee saada ravinnon mukana. Rautaa tulee saada päivittäin, sillä sitä menetetään jatkuvasti. Seerumin rautatestillä ei voida mitata elimistön rautatilannetta, sitä käytetään pääasiassa osatutkimuksena tranferriinisaturaation määrittämisessä.

Anemia

Anemian yleisin syy on raudanpuute. Aikuisessa naisessa on rautaa noin 1,5 g ja miehessä 3 g. Suurin osa elimistön raudasta kuluu punasolujen valmistukseen, mutta kaikki ihmisen solut tarvitsevat rautaa.

Anemia voi aiheuttaa väsymystä, kalpeutta, päänsärkyä, korvien huminaa, sydämen sykkeen nousua sekä aiempaa herkempää hengästymistä. Muita raudanpuutteeseen liittyviä oireita voivat olla kielikipu, kipu niellessä tai kynsien haurastuminen. Anemia voi pahentaa sydän- ja keuhkosairauden oireita. Jos anemia johtuu mahan tai suoliston verenvuodosta, saattaa esiintyä tummia tai verisiä ulosteita.

Raudanpuutteen syntymistä voidaan ehkäistä huolehtimalla riittävästä raudan saannista sekä vähentämällä sen menetystä.

Lisätietoja

Paasto

Tutkimus edellyttää noin 8 – 12 tunnin mittaista paastoa.

Lähteet

Salonen, Jonna: Raudanpuuteanemia. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Lääketieteen sanasto: Rauta. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More

Saatat myös pitää...

21,95 

Ferritiini on elimistön pääasiallinen raudan varastoija. Siksi se on hyvä elimistön rautavarastojen mittari, ja sen pieni pitoisuus on merkki raudanpuutteesta.
Täydellinen verenkuva koostuu 18 eri testistä. Testeillä selvitetään veren solujen määrät ja punasolujen rakenne.