Lipidit

Lipidien mittauksessa tutkitaan veren rasva-arvot. Pitää sisällään 4 testiä: kokonaiskolesteroli,
triglyseridit, LDL-kolesteroli ja HDL-kolesteroli.

19,95 

Lipidit mitataan, kun halutaan selvittää kaikki veren rasva-arvot ja näiden alaluokat. Rasva-arvot vaikuttavat esimerkiksi riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Lipidit-testipakettiin kuuluvat seuraavat testit:

fS-Kol, eli kokonaiskolesteroli
fS-Trigly eli triglyseridit
fS-Kol-LDL (paha kolesteroli)
fs-Kol-HDL eli HDL-kolesteroli (hyvä kolesteroli)

Veren kolesteroli ja lipoproteiinit LDL ja HDL

Koska kolesteroli on rasvan kaltainen aine, se ei liukene veteen. Jotta se voisi kulkea verenkierrossa, se täytyy pakata erityisten kuljetusproteiinien (lipoproteiinien) sisään. Näitä kolesterolin kuljetuspakkauksia on kahdenlaisia. LDL-pakkaukset kuljettavat suurinta osaa veren kolesterolista, ja niissä kolesteroli kulkee veren mukana maksasta kudoksiin. Jos LDL-kolesterolia on paljon, sitä siirtyy haitallisia määriä valtimoiden sisäkalvon alle. Toinen kuljetuspakkaus on HDL-kolesteroli. Veressä HDL-pakkauksia on vähemmän, ja ne kuljettavat kolesterolia pois kudoksista, esimerkiksi valtimon seinämästä.

Koska suurentunut LDL-kolesteroli aiheuttaa haittaa, sitä kutsutaan pahaksi kolesteroliksi, ja hyödyllistä HDL-kolesterolia kutsutaan hyväksi kolesteroliksi.

Veren triglyseridit (rasvat)

Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja, joita elimistön solut käyttävät energianlähteenään ja muihin tarkoituksiin. Elimistö saa triglyseridejä kahdella tapaa: ravinnosta ja valmistamalla itse.

Paasto

Suositellaan vähintään 10 tunnin yön yli-paastoa. Tyypin 1 diabeetikoiden ei tarvitse paastota ennen tutkimusta.

Lähteet:

Veren Triglyserit: Mustajoki P. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Kolesteroli: Mustajoki P. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More