Kupari

Kupari on elimistölle välttämätön hivenaine.

88,95 

Kupari on hivenaine, jota tarvitaan elimistössä monien entsyymien toiminnassa. Se vaikuttaa myös raudan käyttöön elimistössä.

Kupari varastoituu elimistössä pääasiassa luihin ja lihaksiin, sekä vastasyntyneillä maksaan. Maksa säätelee veressä olevan kuparin määrää.

Kupari tutkitaan, kun halutaan selvittää, saadaanko sitä ravinnosta tarpeeksi. Tutkimusta käytetään myös maksa- ja sappitiesairauksien seuraamiseen.

Alhainen kuparin määrä voi johtaa kasvun hidastumiseen ja punasolutuotannon laskuun. Liiallinen sinkin ja raudan saanti estävät kuparin imeytymistä. Myös imeytymishäiriöt suolistossa voivat aiheuttaa kuparin puutosta.

Kupariarvo voi kohota muun muassa hormoneja sisältävien lääkevalmisteiden ja ehkäisyvalmisteiden käytön aikana, tartuntatautien vuoksi ja raskauden aikana.

Kivennäisaineet ja hivenaineet

Ruoassamme on lukuisia maaperästä lähtöisin olevia alkuaineita, joista 12 on välttämättömiä, eli niitä tarvitaan kudosten rakenteisiin sekä entsyymien toiminnan ja aineenvaihdunnan ylläpitämiseen. Välttämättömiä alkuaineita kutsutaan yleisnimellä kivennäisaineet.

Niitä kivennäisaineita, joiden päivittäinen tarve vaihtelee joistakin kymmenistä mikrogrammoista (gramman miljoonasosista) muutamaan milligrammaan, nimitetään hivenalkuaineiksi tai hivenaineiksi. Tällaisia ovat rauta, sinkki, jodi, seleeni, kupari, mangaani ja molybdeeni.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Aro, Antti: Kivennäisaineet. www.terveyskirjasto.fi. 2015

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More