Kreatiinikinaasi

Kreatiinikinaasi on lihassolujen entsyymi. Sitä pääsee verenkiertoon lihassolujen vaurioituessa.

10,95 

Kreatiinikinaasi on lihassoluissa yleinen entsyymi. Normaalitilassa kreatiinikinaasia joutuu vähäisiä määriä vereen, josta se on mitattavissa.

Kreatiinikinaasiarvo nousee esimerkiksi urheillessa syntyvien lihasvaurioiden aikana. Sen avulla voidaan siis tutkia onko jossain päin kehoa syntynyt lihasvaurioita. Jos lihas vaurioituu, se päästää kreatiniinikinaasia verenkiertoon.

Lievä vaurio voi syntyä muun muassa, jos henkilö ei ole harrastanut liikuntaa pitkään aikaan ja rasittaa lihaksiaan äkillisesti tottumatta jälleen lihasten käyttämiseen. Kreatiinikinaasin nousu voi kuitenkin myös viitata sairauteen ja kohonneen arvon syy on aina syytä selvittää lääkärin kanssa. Viitearvoja pienempi CK-arvo ei liity mihinkään häiriöön. Alhaisesta arvosta ei siis tarvitse olla huolissaan.

Lisätietoja

Paasto

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lähteet:

Kreatiinikinaasi (P-CK). Eskelinen, S; Mustajoki, P & Kaukua, J. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More