Kreatiinikinaasi

Kreatiinikinaasi on lihassolujen entsyymi. Sitä pääsee verenkiertoon lihassolujen vaurioituessa.

10,95 

Kreatiinikinaasi on lihassoluissa yleinen entsyymi. Normaalitilassa kreatiinikinaasia joutuu vähäisiä määriä vereen, josta se on mitattavissa.

Kreatiinikinaasiarvo nousee esimerkiksi urheillessa syntyvien lihasvaurioiden aikana. Sen avulla voidaan siis tutkia onko jossain päin kehoa syntynyt lihasvaurioita. Jos lihas vaurioituu, se päästää kreatiniinikinaasia verenkiertoon.

Lievä vaurio voi syntyä muun muassa, jos henkilö ei ole harrastanut liikuntaa pitkään aikaan ja rasittaa lihaksiaan äkillisesti tottumatta jälleen lihasten käyttämiseen. Kreatiinikinaasin nousu voi kuitenkin myös viitata sairauteen ja kohonneen arvon syy on aina syytä selvittää lääkärin kanssa. Viitearvoja pienempi CK-arvo ei liity mihinkään häiriöön. Alhaisesta arvosta ei siis tarvitse olla huolissaan.

Lisätietoja

Paasto

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lähteet:

Kreatiinikinaasi (P-CK). Eskelinen, S; Mustajoki, P & Kaukua, J. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More