Insuliini

Insuliini on hormoni joka säätelee ravintoaineiden siirtymistä soluihin sekä solujen energia-aineenvaihduntaa. Se säätelee verensokeria ja pitää sen normaalina.

20,95 

Insuliini on elimistölle elintärkeä hormoni. Se säätelee verensokeria pyrkien pitämään sen normaalina, ei liian korkeana tai alhaisena.

Normaali insuliinitaso mahdollistaa terveellisen painonhallinnan, pitää vireystilan normaalina ja auttaa välttämään verensokerin kohoamista ja putoamista. Paastoinsuliinin mittuksella tutkitaan insuliiniresistenssiä eli miten hyvin insuliini tehoaa elimistössä.

Terveen ihmisen verenkierrossa on aina insuliinia. Insuliininpuutosdiabeteksen hoitona on aina insuliini. Insuliinivalmisteita on erilaisia: pika-, lyhyt-, keskipitkä-, pitkä- ja ylipitkävaikutteisia.

Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabetes johtuu haiman insuliinia tuottavissa saarekkeissa sijaitsevien beetasolujen autoimmuunitulehduksesta. Sen seurauksena solujen toiminta ja niissä tapahtuva insuliinin tuotanto asteittain loppuu. Hoidoksi tarvitaan insuliinin korvaushoitoa.

Tyypin 2 diabetes

Tyypin 2 diabeteksessa esiintyy jo vuosia ennen verensokerin kohoamista insuliinin heikentynyt vaikutus kudoksissa eli insuliiniresistenssi.

Insuliiniresistenssin piirteitä ovat vyötärölihavuus, rasvamaksa, kohonnut verenpaine sekä veren rasva-arvojen kohoaminen ja hyvän HDL-kolesterolin alentuminen. Insuliiniresistenssiä nimitetään myös metaboliseksi oireyhtymäksi.

Insuliiniresistenssi tarkoittaa, että insuliinin säätelemä sokerin (glukoosin) siirtyminen verestä soluihin vaatii tavanomaista enemmän insuliinia. Jotta sokeri siirtyisi soluihin, haima joutuu tuottamaan insuliinia tavallista enemmän ja veren insuliinipitoisuus aluksi kohoaa. Ajan mittaan haiman insuliinia valmistavien beetasolujen toimintakyky ei riitä kattamaan lisääntynyttä tarvetta ja verensokeri nousee.

Perinnöllisyys

Noin kolmasosalla ihmisistä on perinnöllinen alttius sairastua tyypin 2 diabetekseen. Pelkkä perinnöllinen alttius johtaa harvoin sairastumiseen, jos henkilö pysyttelee normaalipainoisena ja liikunnallisena. Taipumus muuttuu usein diabetekseksi, jos paino nousee ja etenkin jos kehittyy keskivartalolihavuus.

Lisätietoa:

Diabetes

Insuliini

Paasto

Tutkimus vaatii tavallista, noin kymmenen tunnin yön yli-paastoa.

Lähteet:

Insuliini. Lääketieteen sanasto. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Diabetes (”sokeritauti”). Ilanne-Parikka, P. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Insuliininpuutosdiabetes. Tarnanen, K; Tuomi, T; Ilanne-Parikka, P; Tuomaala, A; Meinander, T. www.terveyskirjasto.fi. 2018