Homokysteiini

Homokysteiinitestin perusteella on arvioitu riskiä verisuonisairauksiin. Homokysteiinitaso reagoi foolihapon, B6- ja B12-vitamiinin puutostiloissa.

32,95 

Homokysteiini on aminohappo, jota syntyy soluissa ravinnossa saadusta välttämättömästä rikkipitoisesta aminohaposta metioniinista. Homokysteiini voi muuttua takaisin metioniiniksi, jos käytettävissä on folaattia ja B12-vitamiinia. Homokysteiiniä ei käytetä proteiinien rakennusaineena, eikä sen tehtäviä elimistössä muutenkaan tunneta.

Homokysteiiniä syntyy proteiinipitoisten ruokien valkuaisaineista.
Homokysteiiniarvo kohoaa B12- ja B6-vitamiinien puutostiloissa. Näiden vitamiinien käyttäminen puolestaan laskee tasoa.

Homokysteiiniarvo kohoaa iän myötä.
Kahvi, tupakka ja alkoholi nostavat homokysteiiniarvoa jonkin verran.

Jo kolmekymmentä vuotta sitten havaittiin, että potilailla, jotka olivat sairastaneet sydänveritulpan tai kärsivät muista valtimotaudeista, oli veressä runsaammin homokysteiiniä kuin terveillä. Homokysteiini arveltiin siten olevan sydän- ja verisuonitautien tilastollinen riskitekijä. Homokysteiinin ja verisuonitautien yhteys ei kuitenkaan ole osoittautunut yksinkertaiseksi. Nuorilla terveillä ihmisillä veren homokysteiinipitoisuus ei ennusta sairastumista verisuonitauteihin, mutta jo sairastuneilla potilailla arvot kuvastavat taudin vaikeutta ja myöhempää ennustetta.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Aro, Antti: Homokysteiini. www.terveyskirjasto.fi. 2015

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More