Hertta-sydänkohtausriskitesti

Sydänkohtausriskitestillä arvioidaan riskiä saada sydänkohtaus tai sairastua tyypin 2 diabetekseen lähivuosina.

109,50 

Pt-Hertta-tutkimus eli sydänkohtausriskitesti ennustaa lähivuosien (1-10 vuotta) sydänkohtaus- ja diabetesriskiä yhden verinäytteen avulla.

Tutkimuksessa mitataan veren keramidipitoisuus. Keramidit ovat rasvoja, jotka reagoivat muun muassa stressin aiheuttamaan tulehdusreaktioon ja tulehduksiin. Keramidit liittyvät sepelvaltimotaudin syntymiseen, sillä ne keräntyvät verisuonten seinämiin.

Testin etu tavalliseen kolesterolimittaukseen nähden on, että kolesteroli voi pysyä normaalina, vaikka sydänkohtausriski olisi kasvanut. Sydänkohtausriskitestistä saadaan siis kolesterolimittausta täydentävää tärkeää tietoa.

Mitä aikaisemmin mahdollinen riski havaitaan, sitä paremmin siihen on mahdollista vaikuttaa elintavoilla tai lääkehoidolla

Sydänkohtausriskitesti

Hertta-testillä mitataan alttiutta sairastua lähivuosina sepelvaltimotautiin tai diabetekseen. Testi on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole sepelvaltimotautia, mutta joilla voi olla sukurasituksen tai muun syyn vuoksi alttius sairastua siihen tai diabetekseen. Tutkimus on hyödyllinen myös sepelvaltimotautipotilailla, jos on syytä epäillä sydänkohtauksen tai sydänperäisen äkkikuoleman riskiä.

Sepelvaltimotauti

Sepelvaltimot lähtevät aortan tyvestä ja sijaitsevat sydämen pinnalla ja huolehtivat sydänlihaksen hapensaannista ja ravitsemuksesta. Sepelvaltimoita on kaksi, vasen ja oikea. Sepelvaltimotauti johtuu sepelvaltimoiden ahtautumisesta. Ahtautumisen syynä on valtimotauti (valtimon kovettumatauti, ateroskleroosi), joka vaurioittaa sepelvaltimoita.

Sepelvaltimotauti on syöpien ohella Suomen tärkein kansansairaus. Se kuuluu sydän- ja verisuonisairauksiin, jotka kuormittavat eniten terveydenhuoltoa. Se on yleisempi iäkkäillä. Päinvastoin kuin usein kuvitellaan, naisia kuolee sepelvaltimotautiin yhtä paljon kuin miehiä. Viime vuosikymmeninä varsinkin työikäisten miesten sepelvaltimotautia on pystytty vähentämään erittäin paljon.

Sepelvaltimotautia aiheuttavista riskitekijöistä tärkeimmät ovat tupakointi, kohonnut veren kolesteroli, kohonnut verenpaine ja diabetes.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet:

Kettunen, Raimo: Sepelvaltimotauti. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Keramidit, sydänkohtausriskitesti (10202 Pt-Hertta). www.synlab.fi.