Fosfaatti

Fosfaatti on tärkeä hivenaine, jota tarvitaan luuston ja hampaiden hyvinvointiin, perintötekijöiden rakentamiseen ja entsyymien toimintaan.

10,95 

Fosfaatti on kivennäisaine, jota muodostuu fosforista. Fosfaattia saadaan ravinnon kautta. Se on välttämätöntä luiden ja hampaiden muodostumiselle ja niiden kunnon ylläpidolle.

Fosfaattia tarvitaan myös solutasolla tapahtuviin tärkeisiin toimintoihin, kuten energiantuotantoon ja perintötekijöiden rakentamiseen.

Monissa elintarvikkeissa on luonnostaan merkittävästi fosfaattia, mutta sitä käytetään myös lisäaineena esimerkiksi lihatuotteissa ja kolajuomissa. Tämä lisätty, epäorgaaninen fosfaatti imeytyy elimistöön tehokkaammin kuin luontainen fosfaatti. Fosfaatti kuitenkin kannattaa pyrkiä saamaan elintarvikkeista, joissa sitä on luontaisesti.

Fosfaatin määtä tutkitaan muun muassa, kun halutaan selvittää D-vitamiinin puutostila, luuston sairaus tai lisäkilpirauhasten tai munuaisten sairaus.

Arvot ovat koholla lisäkilpirauhasten liikatoiminnassa. Ne voivat olla alentuneet D-vitamiinin puutoksessa, eräissä luusairauksissa ja aliravitsemustilassa.

Lisätietoja

Paasto

Tutkimus edellyttää noin 12 tunnin mittaista paastoa.

Lähteet

FOSFAATTI, epäorgaaninen. www.laboratoriokäsikirja.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More