Fosfaatti

Fosfaatti on tärkeä hivenaine, jota tarvitaan luuston ja hampaiden hyvinvointiin, perintötekijöiden rakentamiseen ja entsyymien toimintaan.

10,95 

Fosfaatti on kivennäisaine, jota muodostuu fosforista. Fosfaattia saadaan ravinnon kautta. Se on välttämätöntä luiden ja hampaiden muodostumiselle ja niiden kunnon ylläpidolle.

Fosfaattia tarvitaan myös solutasolla tapahtuviin tärkeisiin toimintoihin, kuten energiantuotantoon ja perintötekijöiden rakentamiseen.

Monissa elintarvikkeissa on luonnostaan merkittävästi fosfaattia, mutta sitä käytetään myös lisäaineena esimerkiksi lihatuotteissa ja kolajuomissa. Tämä lisätty, epäorgaaninen fosfaatti imeytyy elimistöön tehokkaammin kuin luontainen fosfaatti. Fosfaatti kuitenkin kannattaa pyrkiä saamaan elintarvikkeista, joissa sitä on luontaisesti.

Fosfaatin määtä tutkitaan muun muassa, kun halutaan selvittää D-vitamiinin puutostila, luuston sairaus tai lisäkilpirauhasten tai munuaisten sairaus.

Arvot ovat koholla lisäkilpirauhasten liikatoiminnassa. Ne voivat olla alentuneet D-vitamiinin puutoksessa, eräissä luusairauksissa ja aliravitsemustilassa.

Lisätietoja

Paasto

Tutkimus edellyttää noin 12 tunnin mittaista paastoa.

Lähteet

FOSFAATTI, epäorgaaninen. www.laboratoriokäsikirja.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More