Follikkelia stimuloiva hormoni

Follikkelia stimuloiva hormoni eli FSH määrittää murrosiän ja vaihdevuosien alkamisen. Se vaikuttaa sukupuolihormonien, estrogeenin ja testosteronin, määrään ja kuukautiskiertoon.

22,95 

Follikkelia stimuloiva hormoni eli FSH vaikuttaa normaaliin kuukautiskiertoon, lisääntymiskykyyn ja sukupuolihormonien pitoisuuksiin. Sitä säätelevät aivolisäkkeen sekä kivesten ja munasarjojen tuottamat hormonit.

Naisilla FSH säätelee munarakkuloiden toimintaa ja kuukautisia. Miehillä se säätelee siittiöiden tuotantoa ja kivesten rakenteellista kehittymistä. Hormonin pitoisuudesta voidaan päätellä naisen vaihdevuosien alku.

Miehillä follikkelia stimuloiva hormoni vaikuttaa lisääntymiskykyyn, testosteroniarvoon ja erektiohäiriöihin.

Lapsilla hormonin pitoisuudesta selviää, onko murrosikä alkanut normaalisti, tai onko se aikaisessa tai myöhässä.

Tutkimus ei vaadi paastoa.

Lisätietoja

Lähteet

Tiitinen, Aila: Normaali kuukautiskierto. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Lääketieteen sanasto: Follitropiini; FSH. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More