B1-vitamiini

B1-vitamiinia eli tiamiinia tarvitaan normaaliin hermoston toimintaan ja energia-aineenvaihduntaan.

60,95 

B1-vitamiinia eli tiamiinia tarvitaan normaaliin hermoston toimintaan ja energia-aineenvaihduntaan. Sen puute aiheuttaa beriberiksi kutsutun puutostaudin.

Vitamiini on vesiliukoinen, joten sitä tulee saada ravinnosta päivittäin. Monipuolinen ruokavalio, paaston ja pitkäaikaisen alkoholinkäytön välttäminen ja säännölliset elämäntavat auttavat pitämään veren tiamiinipitoisuuden optimaalisena. Samoin runsaasti alkoholia käyttävien, yksipuolisesti syövien ja esimerkiksi vuorotyön tekijöiden tulee saada B1-vitamiinia suosituksia enemmän.

Wernicke-Korsakoffin oireyhtymä on muistisairaus, joka johtuu pitkäaikaisesta alkoholinkäytöstä ja tiamiinin puutteesta. Tila voidaan ehkäistä ja hoitaa riittävällä B1-vitamiinin saannilla. Vitamiinia saadaan niin kasvikunnan kuin eläinkunnankin tuotteista, esimerkiksi palkokasveista, siipikarjasta, porsaanlihasta, perunasta ja sienistä.

Lisätietoja

Paasto

Tutkimus vaatii normaalin yön yli-paaston.

Lähteet

Aro, Antti: B-vitamiinit. www.terveyskirjasto.fi. 2015

Lääketieteen sanasto: Tiamiini. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu Synlabin toimipisteissä yli 20 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä olisi hyvä jutella lääkärin kanssa. Voit tilata erikseen palvelumme kautta lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultaation testien jälkeen.

Osa paketeistamme sisältää testejä, jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla, jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä.

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Pyri nukkumaan, syömään, juomaan, liikkumaan, työskentelemään ja stressaamaan normaaliin tapaan edellisinä päivinä. Pidä aina sama paastoaika ennen kokeita ja syö samat ateriat samaan aikaan kokeita edeltävänä päivänä. Esimerkiksi voimakas stressi tai suru voivat muuttaa arvoja paljonkin.

Load More