B1-vitamiini

B1-vitamiinia eli tiamiinia tarvitaan normaaliin hermoston toimintaan ja energia-aineenvaihduntaan.

60,95 

B1-vitamiinia eli tiamiinia tarvitaan normaaliin hermoston toimintaan ja energia-aineenvaihduntaan. Sen puute aiheuttaa beriberiksi kutsutun puutostaudin.

Vitamiini on vesiliukoinen, joten sitä tulee saada ravinnosta päivittäin. Monipuolinen ruokavalio, paaston ja pitkäaikaisen alkoholinkäytön välttäminen ja säännölliset elämäntavat auttavat pitämään veren tiamiinipitoisuuden optimaalisena. Samoin runsaasti alkoholia käyttävien, yksipuolisesti syövien ja esimerkiksi vuorotyön tekijöiden tulee saada B1-vitamiinia suosituksia enemmän.

Wernicke-Korsakoffin oireyhtymä on muistisairaus, joka johtuu pitkäaikaisesta alkoholinkäytöstä ja tiamiinin puutteesta. Tila voidaan ehkäistä ja hoitaa riittävällä B1-vitamiinin saannilla. Vitamiinia saadaan niin kasvikunnan kuin eläinkunnankin tuotteista, esimerkiksi palkokasveista, siipikarjasta, porsaanlihasta, perunasta ja sienistä.

Lisätietoja

Paasto

Tutkimus vaatii normaalin yön yli-paaston.

Lähteet

Aro, Antti: B-vitamiinit. www.terveyskirjasto.fi. 2015

Lääketieteen sanasto: Tiamiini. www.terveyskirjasto.fi. 2018

Usein kysytyt kysymykset

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Load More