Alkalinen fosfataasi (S-AFOS)

Alkalinen fosfataasi-testiä käytetään maksasairauksien toteamisessa sekä luun aineenvaihdunnan arvioinnissa.

Arvoa kohottavat muun muassa tuumorit, maksatoksiset lääkkeet, hepatiitti, krooninen alkoholismi ja alkoholista johtuva maksakirroosi.

5,95 

Alkalinen fosfataasi eli AFOS on maksasoluissa toimiva entsyymi, joka reagoi sapen erityksen häiriöihin ja maksatulehduksiin. Se kuitenkin reagoi jälkimmäisiin vähäisemmin kuin ALAT-arvo.
Korkea AFOS-arvo voi viitata esimerkiksi seuraaviin:
– Sappistaasi eli sapensalpauma
– Tuumorit, maksatoksisten lääkkeiden käyttö, hepatiitti
– Alkoholista johtuva kirroosi, jolloin myös ASAT, GGT ja bilirubiini ovat koholla.
– Luihin liittyvät sairaudet
– Nivelreuma ja osteomalasia
– Istukkaperäisen entsyymin eritys raskausaikana

Paasto

Tutkimus ei vaadi paastoa

Usein kysytyt kysymykset

Näytteenotto onnistuu kaikissa Synlabin toimipisteissä 27 eri paikkakunnalla. Osta ensin valitsemasi testi verkkokaupastamme, tämän jälkeen siirryt ajanvaraukseen haluamaasi toimipisteeseen. Ne sijaitsevat keskeisillä paikoilla kaupunkien keskustoissa. Paikkakunnat ja tarkemman sijainnin voit tarkistaa täältä.

Laboratoriokokeet eivät vaadi lääkärin lähetettä. Mikäli kuitenkin epäilet sairautta, ota aina yhteyttä lääkäriin. Testitulosten valmistuttua vinkkaamme myös mikäli tuloksesta olisi hyvä  olisi hyvä jutella tarkemmin lääkärin kanssa.

Kaikki pakettimme sisältävät testejä jotka vaativat paastoamisen ennen näytteenottoa. Jos tilasit yksittäisen testin, paastoaminen mainitaan tuotesivulla jos siihen on tarvetta. Lue tarkemmat ohjeet täältä

Tuloksia pääset katsomaan Oma Puhti -sivultasi palvelussamme. Havainnollistamme selkeästi, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo yleisesti tarkoittaa. Tulokset on mahdollista tulostaa ja ladata pdf-muodossa.

Palvelumme ei sisällä henkilökohtaista lääkärin tekemää tulkintaa tai diagnoosia tuloksistasi. Mikäli epäilet sairautta, olethan aina yhteydessä suoraan lääkäriin.

 

Load More