Hoppa till sidans innehåll
Hem / Artiklar / Transferrinreceptor – markör för järnbrist
Transferrinreceptor - markör för järnbrist

Transferrinreceptor – markör för järnbrist

Transferrinreceptor används för att upptäcka järnbrist. Symtom på järnbrist kan exempelvis vara trötthet och en känsla av svaghet.

Kort om transferrinreceptor, löslig (S-TfR)

  • Testet används för att upptäcka järnbrist. Symtom på järnbrist kan exempelvis vara trötthet eller en känsla av svaghet.
  • S-TfR ger en bild av produktionen av röda blodkroppar som stiger vid järnbrist.
  • S-TfR är en känslig markör för järnbrist.

Vad är transferrinreceptor, löslig (S-TfR)?

Transferrinreceptorn är mottagarmolekylen av transferrin (ett protein som transporterar järn i blodet). Dess funktion är att transportera järn bundet till transferrin inuti cellen. Dess mängd i blodet återspeglar aktivitet av produktion av röda blodkroppar. Löslig transferrinreceptor är en underenhet av en cellytereceptor som frisätts i blodomloppet när röda blodkroppar mognar.

S-TfR är mer tillförlitlig vid diagnostik av mikrocytär anemi än exempelvis transferrin och ferritin.

Varför mäter man Transferrinreceptor, löslig?

Att mäta koncentrationen kan hjälpa till att utreda om anemin beror på järnbrist.

Vad innebär ett högt värde?

Mängden löslig transferrinreceptor ökar vid järnbrist. Ett högt värde kan även bero på ökad erytropoes till exempel vid erytropoetinbehandling, polycytemi och hemolytisk anemi.

Vad innebär ett lågt värde?

Ett lågt S-TfR värde kan bero på kronisk njursvikt, aplastisk anemi eller efter benmärgstransplantation.

Idiopatisk hemokromatos (järnlagringssjukdom), är en sällsynt sjukdom där transferrinreceptor kan vara lågt.

    Tillräckligt järnintag påverkar bland annat orket, humöret och det allmänna måendet. Som resultat i den omfattande undersökningen gällande järnbrist och anemi, får du de viktigaste värden, som relaterar till järn och järnförråden samt till anemi.

    Puhti laboratoriepaket är ett grundläggande laboratoriepaket för dig som vill ha koll på de viktigaste områdena som påverkar ditt allmänna hälsotillstånd​. Laboratoriepaketet innehåller värden för blodstatus, ferritin, hjärta samt lever-, njur- och sköldkörtelfunktion.

    Puhti laboratoriepaket Plus (Kvinna) är en extra omfattande laboratoriepaket för dig som vill ha en ännu djupare insikt i hur din kropp mår och större möjligheter att göra bättre val för att förbättra din hälsa. Inkluderar bland annat blodstatus, kolesterol, blodsocker, vitamin D och B12, ferritin och natrium.

Ferritiini, rauta-arvot, raudanpuute
Artikel

Ferritin och järnbrist

Ferritin är ett protein som kroppen använder för att lagra järn. Genom att mäta sina nivåer av ferritin får man därför en bild av kroppens järnnivåer, har man låga ferritinnivåer indikerar det järnbrist.

C-reaktiivinen proteiini (herkkä CRP)
Artikel

CRP mäter inflammationsnivån i kroppen

C-reaktivt protein, eller förkortningen CRP är ett protein som produceras av levern. Nivåerna av CRP i blodet stiger kraftigt vid inflammatoriska tillstånd som bland annat kan orsakas av sjukdomar och infektioner. Man mäter därför CRP, eller snabbsänkan som provet också kallas, för att undersöka om man har inflammatoriska tillstånd i kroppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gå till varukorgen: : 0,00