Skip to content
Hem / Artiklar / TBE-vaccin (fästingvaccin)
TBE- eli punkkirokote

TBE-vaccin (fästingvaccin)

TBE-vaccinet, även känt som fästingvaccin, skyddar mot den virusbaserade fästingburen encefalit som sprids av fästingar.

Kort om fästingvaccinet

  • Vaccinationsserien för fästingvaccinet består av tre doser.
  • Fästingar kan sprida både borrelia och fästingburen encefalit.
  • Fästingvaccinet skyddar inte mot borrelia, men ger ett effektivt skydd mot fästingburen encefalit.
  • För att upprätthålla vaccinationsskyddet är det viktigt att ta fästingvaccinets boosterdoser.

Sjukdomar spridda av fästingar

Fästingar sprider bakterieorsakad borrelia och TBE-virusorsakad fästingburen encefalit. Den virusorsakade sjukdomen är mindre vanlig än den bakterieorsakade. Bakterieorsakad borrelia kan behandlas med antibiotika, medan det inte finns någon behandling för fästingburen encefalit. Det enda sättet att skydda sig mot fästingburen encefalit är att vaccinera sig mot viruset.

Fästingburen encefalit är en sällsynt sjukdom, men kan i värsta fall vara allvarlig. Symtomen på fästingburen encefalit varierar från milda till allvarliga. Hos vissa orsakar sjukdomen inga symtom alls, medan andra kan uppleva allmänna symtom. Allmänna symtom inkluderar bland annat feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet. I allvarligare fall kan sjukdomen påverka centrala nervsystemet och orsaka hjärnhinneinflammation eller hjärnfeber.

Fästingvaccinationsserie och boosterdoser

Grundvaccinationsserien består av tre doser. Den andra dosen av fästingvaccinet ges 1–3 månader efter den första dosen och den tredje dosen ges 9–12 månader efter den andra dosen. Om skyddet behövs snabbare kan den andra dosen ges redan två veckor efter den första dosen. Den tredje dosen ges då enligt det normala schemat i förhållande till den andra dosen.

Den första boosterdosen rekommenderas att tas tre år efter grundseriens sista dos och därefter beroende på ålder enligt följande, om exponeringen fortsätter: för personer under 50 år var tionde år, för personer mellan 50–60 år var femte år, för personer över 60 år eller för riskgrupper var tredje år. Riskgrupper för fästingburen encefalit inkluderar personer vars immunsystem är försvagat på grund av behandling eller sjukdom.

Biverkningar av fästingvaccinet

Typiska biverkningar av vaccinet inkluderar övergående ömhet och rodnad vid injektionsstället samt huvudvärk, illamående och trötthet. Mindre vanliga symtom inkluderar feber, särskilt hos barn, hudsymtom och andra överkänslighetssymtom. Lokala och allmänna symtom hindrar inte fortsatta vaccinationer.

Fästingvaccinet ingår i det nationella vaccinationsprogrammet

I det nationella vaccinationsprogrammet får personer som fyllt 3 år och äldre, som har hemkommun i Finland och som bor permanent i områden där förekomsten av fästingburen encefalit är särskilt hög, gratis TBE-vaccin. Gratis vaccinationer ges också till personer som bor långvarigt i fritidshus i dessa riskområden. En person som inte tidigare vaccinerats får tre gratis doser. Se en omfattande lista över områden på THL:s webbplats.

Även personer vars grundserie är ofullständig får kompletteringsvaccinationer gratis som en del av vaccinationsprogrammet.

Boosterdoser kan köpas från Mehiläinen

Boosterdoser av TBE-vaccinet ingår inte i vaccinationsprogrammet. Om risken för exponering fortfarande finns kvar, betalar personen för vaccinet själv.

Rekommendationen är att den första boosterdosen tas tre år efter den sista dosen i grundserien. Därefter, om exponeringen för TBE-viruset fortfarande fortsätter, tas boosterdoser enligt följande:

Du kan få fästingvaccination bland annat via Mehiläinen. Läs mer och boka tid enkelt online.

Effekten av fästingvaccinet

Skyddet från fästingvaccinet är bra – det förhindrar cirka nio av tio fall av fästingburen encefalit. För att upprätthålla skyddet från fästingvaccinet är det viktigt att komma ihåg att ta boosterdoserna.

Hepatiitti ja hepatiittirokote
Artikel

Hepatit A och B vaccin

Denna artikel behandlar leverinflammationer orsakade av hepatit A- och B-virus och vacciner som utvecklats mot dem.

Influenssa ja influenssarokote
Artikel

Influensa och influensavaccin

Influensa kallas en sjukdom där influensavirus orsakar inflammation i de övre luftvägarna. Influensa förekommer varje vinter och orsakar influensaepidemier.

Jäykkäkouristus ja jäykkäkouristusrokote
Artikel

Stelkramp och stelkrampsvaccin

Det är viktigt att hålla stelkrampsvaccinet uppdaterat, eftersom endast ett giltigt vaccin skyddar mot stelkramp. Infektion kan fås till exempel genom ett sår eller ett djurbett.

Gå till varukorgen: : 154,00